Hlavní obsah

Obyčejný květináč? Omyl! Máme tipy na 4 dekorace na zahradu nebo balkon

Foto: Profimedia

Zahradu nebo balkón můžete oživit díky obyčejným květináčůmFoto: Profimedia

Reklama

Nakupujete květináče a už se nemůžete dočkat, až do nich zasadíte letničky nebo bylinky? Než to uděláte a zase je jen tak obyčejně postavíte na zahradu, podívejte se na pár trochu jiných možností.

Článek

Už jste asi zvyklí, že nám nic bláznivého není cizí a rádi experimentujeme. Přidejte se i tentokrát k nám a z květináčů si na zahradě vyrobte zajímavé dekorace.

Bude to s vámi nahnuté!

Foto: archiv redakce

Tak trochu jiná skalka z květináčůFoto: archiv redakce

Potřebujete zaplnit místo po pokáceném stromu, nebo prostě máte málo místa a rádi byste si vyrobili záhonek spíš na výšku? Možná by ho mohla nahradit tahle kaskáda z květináčů. Do země prostě natlučte pořádnou kovovou tyč takového průměru, aby se vešla do odtokového otvoru květináčů, a ty na ni pak jen navlékněte. Abyste je zpevnili, můžete dát na dno kamínky. Pak květináče osázejte – jen doporučujeme zeminu pořádně upěchovat a dát nahoru kamínky, aby se prvním deštěm tolik neodplavila.

Veselé květináče

Foto: archiv redakce

Zapojte do zdobení postaviček děti, mohlo by je to bavitFoto: archiv redakce

Vaše zahrádka nebo balkon mohou ožít postavičkami z květináčů. Vyrobíte je ze dvou klasických a asi dvaceti maličkých. Jeden květináč – ten, co bude tělíčkem postavičky, otočte dnem vzhůru a otvorem provlékněte dva dvojité drátky, na které navlékněte malé květináče jako ručky – rozestup mezi nimi udělejte za pomocí uzlíku z drátků. Dvojici drátků ještě připravte na nožky a postupujte stejně. Květináč, který bude tvořit hlavičku, můžete ke spodnímu také přivázat, nebo přilepit. Do něj zasaďte květinu a figurku namalujte – použili jsme obyčejný lihový fix.

Maják

Foto: archiv redakce

Pod maják můžete dát misku s pískem, kamínky a mušličkami. Místo lampičky lze umístit i svícínekFoto: archiv redakce

Líbilo by se vám mít na zahradě maják? Proč ne – stačí tři květináče, barvy a jedna solární lampička. Květináče můžete pro jistotu zakápnout lepidlem nebo tavnou pistolí. Barvy zvolte takové, aby jim nevadil déšť ani slunce. Na vrchol majáku můžete místo lampy postavit květináč a osázet ho, nebo tam dát misku pod květináče a udělat z něj pítko pro ptáčky.

Závěsné květináče

Foto: archiv redakce

Na klepadlo, na houpačku, ale i třeba na sloupek plotu můžete pověsit vlastnoručně vyrobený závěsný květináčFoto: archiv redakce

Pamatujete drhané závěsy ze sisalu? Podobně vypadá i závěs, který si můžete vyrobit ze dvou květináčů a provázku. Zvolte takový, který bude dost pevný, ale i ohebný, abyste na něm mohli udělat uzlíky.

Tři provázky svažte k sobě, udělejte velký uzlík a protáhněte je květináčem tak, aby uvnitř zůstal uzlík a provázky šly odspodu nahoru. Vezměte další provázek a zhruba nad polovinou jej zavažte ke každému ze tří provlečených provázků tak, aby mezi nimi zůstaly zhruba stejné mezery a vytvořili jste opěrný košík. Nahoře pak tři provázky svažte a udělejte smyčku pro zavěšení.

U druhého květináče postupujte stejně – jen konce provázků nesvazujte, ale jeden po druhém je přivažte k těm na horním květináči. Aby tam pak uzlíky jen tak nevisely, můžete je různě proplést a vložit kamínek.

Foto: archiv redakce

Přemýšlíte o tom, jak doladit dekoracemi zahradu nebo balkon? Máme pro vás zajímavé tipyFoto: archiv redakce

Vyzkoušíte oživit zahradu nebo balkon za pomoci květináčů? Napište nám!

Reklama

Načítám