Hlavní obsah

Obývák propojený s kuchyní? 6 případů, kde se to povedlo na výbornou!

Foto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

Do jedné místnosti toho můžete vmáčknout mnohem víc než jen kuchyň a obývák!Foto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

Reklama

Líbí se vám řešení, kdy je obývací zóna přímo propojená s kuchyní? Vybrali jsme pro vás skutečné interiéry, ve kterých se to architektům povedlo skloubit na výbornou. Inspirujte se také!

Článek

Různé byty, rozdílné velikosti, jiní majitelé. Jedno ale mají společné: kuchyň a obývací pokoj v nich tvoří jeden kompaktní celek. Chystáte se na rekonstrukci nebo zařizujete úplně nový domov a chtěli byste využít podobného řešení? Podívejte se, jak tyto prostory ve skutečných bytech a domech zařídili architekti. A inspirujte se!

1. Ještě větší výzva

Garsonka 1 + kk. Kolik toho v ní lze vymyslet? Nic moc? Omyl! Martin Sladký z architektonického a designérského studia de.fakto CZ do jedné místnosti vmáčknul vedle kuchyně a obýváku i pracovní zónu a jídelnu. „V případě bytů o dispozici 1 + kk je vždy nejtěžší rozvržení všech nutných zón s akcentem na nějaký vtip či zajímavé řešení. Zde jsme kuchyňské zázemí vyřešili utajením v prostoru v zavíratelné skříni,“ vysvětluje architekt. Na první pohled téměř nikoho, kdo přijde na návštěvu, nenapadne, že současně sedí v kuchyni.

Foto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

Máte uvařeno? Kuchyň můžete skrýt za důmyslný obrazFoto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

Foto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

Teď hraje prim kuchyň – skříňky jsou otevřenéFoto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

Foto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

A na druhé straně? Stoleček s možností relaxaceFoto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

2. Pult přijde vhod

Kuchyňský kout v obývacím pokoji je oblíbenou dispozicí nejen v mini bytech, ale také v bytových domech. „Kuchyň je dobré oddělit menším barovým pultem nebo skříňkami v prostoru,“ radí architektka Věra Tomíčková z Toto studia, spoluautorka této realizace. „Velikost kuchyně by měla být vždy úměrná dispozici zbývající části pokoje. Jinak by již na první pohled bylo patrné, že se jedná spíše o obytnou kuchyň s obývacím koutkem, což nebývá vždy přání majitelů,“ dodává architektka.

Foto: Toto studio

Nesmíte zapomínat na poměr, který zabírá kuchyň vůči obývacímu pokojiFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Ostrůvek obě části důmyslně rozdělíFoto: Toto studio

3. Velký prostor, velké možnosti

Tentokrát žádný byt, ale novostavba – velký rodinný dům. Jeho přízemí je řešeno jako jeden velký otevřený obytný prostor, kdy dvě ze čtyř stěn jsou celé prosklené. „V interiéru je zasazena ,dřevěná kostka', která prochází od vstupních dveří až do obytného prostoru, a tím propojuje celé přízemí,“ popisuje řešení architekt Jakub Vávra ze studia V-Dekor. Uvnitř kostky je zvlášť ukrytá šatna i spíž! Celý prostor je pak rozfázován na kuchyňskou, jídelní a obývací zónu. Bílý jídelní ostrůvek dokázal prozářit jinak tlumený béžový prostor, souhlasíte?

Foto: V-Dekor

Spodní patro domu je prakticky celé spojenéFoto: V-Dekor

Foto: V-Dekor

V jakési kostce je ukryta spíž i šatnaFoto: V-Dekor

4. Dokonalý ostrůvek

Další povedené řešení má na svědomí opět architekt Martin Sladký a kolegové ze studia de.fakto CZ. „Zásadním momentem propojování zón v jeden multifunkční prostor je promyšlená práce světel. Dalším důležitým prvkem je i citlivá práce s barvami. Já osobně volím raději neutrální čisté barvy, které multifunkční místnost opticky ještě víc rozšíří,“ radí autor realizace. Zde se to povedlo dokonale – bílá barva, praktický ostrůvek i využití efektních podhledů.

Foto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

Je nutné opatrně kombinovat barvy a myslet na světloFoto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

Foto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

Zde využili podhledůFoto: de.fakto CZ, Iveta Kopicová

5. Pomohl sádrokarton

Velkoryse řešená kuchyň s obývákem v novém bytě splňuje vysoké požadavky na moderní bydlení. „Designovým prvkem je elegantní ostrůvkový odsavač, netradiční je zde řešení umístění televize. Sádrokartonový panel zároveň odděluje jídelní stůl,“ vyjmenovává výhody autorka návrhu Věra Tomíčková z Toto studia. Jak vidíte, spotřebiče i některé ze skříněk v tomto případě zasahují i do jídelní zóny.

Foto: Toto studio

Zajímavým prvkem v kuchyni je digestoř nad sporákemFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Sádrokartonová příčka přepažuje jídelnu a obývací prostorFoto: Toto studio

6. Dost místa na všechno

Zde šlo o rekonstrukci menšího bytu, který byl rozdělen na dva malé pokojíky s kuchyňským koutem a uzavřenou chodbičkou bez úložných prostor. Jak si s tím poradili architekti ze studia V-Dekor? „Po vybourání pár stěn se nám prostor otevřel. Velké vestavěné skříně nahrazují zdi, je v nich lednice, mrazák, spíž a dále pokračují v šatní prostory,“ popisuje Jakub Vávra. Chodbičku s obytným prostorem pak propojuje tapeta. V druhé části místnosti je krátká pohovka naproti televizi, uprostřed menší křesla se stolkem pro klidnou večeři.

Foto: V-Dekor

V chodbě vznikl dostatek úložného prostoruFoto: V-Dekor

Foto: V-Dekor

Uprostřed se mohou v klidu najíst dva lidéFoto: V-Dekor

Foto: V-Dekor

Obývací část tvoří pohovka a televizor hned naprotiFoto: V-Dekor

Řešili jste už také, jak propojit obývák s kuchyní? A povedlo se? Přidejte své názory a zkušenosti do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám