Hlavní obsah

Odpolední šlofík: Ano, nebo ne? Víme, kdy prospívá a kdy je už nebezpečný

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jižanských zemích je odpolední siesta obvyklá, lidé míří do postelí nejen strávit vydatný oběd, ale také se ukrýt před nemilosrdnými odpoledními teplotami. V našem podnebí vás do postele tropické teploty sice neženou, dát si ale po obědě „dvacet“ může být prospěšné i v české kotlině. Nebo ne?

Článek

Odpolední spánek není známka lenosti, ale potřeby našeho těla po chvilkovém klidovém režimu. Nemusíte nutně hned do peřin, v rámci dobrého fyzického i psychického zdraví si ale na odpolední čas zkuste naplánovat chvilku relaxace, nebo alespoň méně náročné aktivity, při kterých dovolíte tělu na okamžik vypnout. Pokud je vaše pracovní činnost převážně monotónní, zkuste odpoledne začít něčím jiným: ukliďte si stůl, protřiďte poštu, odejděte mimo kancelář, ideálně na vzduch, a uskutečněte potřebné hovory. Není to sice ideální siesta, ale i taková změna režimu může pomoci nabrat víc sil k odpolední práci.

Potřebu si po obědě zdřímnout v sobě máte fyziologicky zakořeněnou a řada firem už přišla na to, že je lepší jít této potřebě naproti. Vytvořila pro své zaměstnance klidové zóny, kde si chvilkového šlofíka mohou dopřát. Výsledek? Po odpolední siestě se budete cítit nejen odpočinutí, ale i v lepší náladě. Zvýší se vaše výkonnost, kreativita, soustředěnost i ochota spolupracovat. V dlouhodobém horizontu se navíc posiluje srdce i imunitní systém a zlepšuje se práce nervové soustavy. Takový zaměstnanec je pro firmu jistě přínosnější než strhaný a vynervovaný kolega.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Po odpoledním spánku půjdete do druhé poloviny dne s dobrou náladouFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Nenaruší se biorytmus?

Odpolední spánek váš noční spánkový režim nenaruší, pokud ho budete mít pod kontrolou. Zejména to nepřehánějte s jeho délkou. Ideální je šlofík na patnáct až třicet minut. Za takovou dobu tělo vůbec neupadne do hluboké fáze spánku, po které by se člověk cítil nesoustředěný a ospalý.

Dále zohledněte, kdy chodíte spát večer a kdy ráno vstáváte. Pokud padáte do peřin už kolem desáté a na nohou jste s šestou ranní, ideální načasování odpoledního spánku bude kolem jedné hodiny. Kdo chodí spát s půlnocí a rád si přispí do devíti, siestu by si měl načasovat až na půl třetí nebo třetí hodinu. Vnímejte vaše přirozené cirkadiánní rytmy, sami poznáte, kdy vaše bdělost poklesne a přijde potřeba se osvěžit.

Jste unaveni častěji?

Také přes den spěte jen jednou, častější polehávání způsobuje jen únavu a malátnost. Zbytečně dlouhé nebo četné pospávání přes den u dospělých v dlouhodobém horizontu dokonce zvyšuje krevní tlak, hladinu „zlého“ cholesterolu, přispívá k obezitě a riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Pokud jste přes den unavení a máte potřebu usínat častěji, svědčí to o nedostatečném spánku v noci, může vás to ale varovat i před vážnějšími nemocemi, například cukrovkou nebo únavovým syndromem. Zkuste rovněž vyladit váš životní styl a životosprávu.

„Snažit se více odpočívat, déle spát, zvýšit příjem vitaminů a minerálních látek, které přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání. Sem patří kyselina listová – vitamin B9, hořčík, kyselina pantothenová, niacin – vitamin B3, riboflavin – vitamin B2, kobalamin – vitamin B12, pyridoxin – vitamin B6, vitamin C a železo,“ vyjmenovává PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí lékárnice BENU Lékárny v Mladé Boleslavi.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

S únavou zatočíte i zvýšeným příjmem vitaminů a minerálůFoto: Stokkete, Shutterstock.com

Spát, nebo jen ležet?

Je jedno, jestli doopravdy usnete, nebo budete jen v klidu ležet. Důležité je dopřát si maximální uklidnění. Proto odložte telefon, starosti, ale zapomeňte i na klábosení s kolegy. Nechte mozek skutečně odpočinout. Můžete tak dokonce kompenzovat i neklidný nebo příliš krátký spánek z předešlé noci. Nemělo by se ale stát pravidlem, že noční spánek budete šidit a dospávat se ve dne.

Pozor, kam si lehnete

Máte-li chuť se přes den natáhnout, myslete i na pohodlí svých zad. V práci možná máte možnosti omezené, ale doma je vždy nejlepší zvolit klasickou postel. Možná se vám nechce kvůli půlhodince rozestýlat a vzali byste zavděk i křeslem nebo gaučem, odborníci před tím ale varují. „Sedačky, ani ty rozkládací, obecně nejsou určené pro každodenní nebo časté spaní. Pohybovému aparátu samozřejmě neprospívá, pokud často spíte na sedačce, která je například měkká, proleželá, nebo úzká tak, že nedovolí ulevit zádům,“ varuje MUDr. Michaela Tomanová.

Myslete také na kvalitní polštář pod hlavou. „V ideálním případě působí polštář jako opora krční páteře, aby nebyla prohnutá dolů či naopak ohnutá nahoru. Páteř by měla být co nejvíce v rovině, v neutrální poloze,“ dodává lékařka.

Dopřáváte si šlofíka během dne?

Reklama

Související témata:

Načítám