Hlavní obsah

Olivový olej jako všelék: Pomáhá na srdce i na hubnutí

Foto: Tatyana Berkovich, Shutterstock.com

Foto: Tatyana Berkovich, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středozemní strava je prototypem zdravého jídelníčku. A tuk, který dávají přímořské národy téměř do všeho, tam není rozhodně vnímán jako něco špatného. Naopak! Zázračný olivový olej má skvělý vliv na zdraví i vzhled. Víte, že dokonce urychluje hubnutí?

Článek

Tekutý zázrak – i tak se říká olivovému oleji a není divu. Řekli byste, že je jednou z nejzdravějších surovin vůbec? Pro své fantastické složení a účinky je využíván nejen v gastronomii, ale i ve farmacii a kosmetickém průmyslu. Zjišťovali jsme, co všechno dokáže.

1. Detoxikuje tělo

Olivový olej obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Jednou z nich je hydroxytyrosol, což je extrémně účinný antioxidant, který obsahují jen listy olivovníku a olivy samotné. To platí i v případě extra panenského olivového oleje, který je lisován mechanicky zastudena, a má tak největší koncentraci všech prospěšných látek.

Hydroxytyrosol mimo jiné chrání organismus před volnými radikály, které stojí za vznikem mnoha chorob a nemocí. Aby byly vlastnosti olivového oleje účinné, měli byste konzumovat 2 až 4 polévkové lžíce denně, zastudena.

2. Chrání srdce

Další z prospěšných látek, které olivový olej obsahuje, je kyselina olejová, která patří do skupiny mastných kyselin. A právě ta má vědou podložené pozitivní účinky na lidské zdraví. Působí totiž protizánětlivě, a navíc chrání a podporuje funkci srdce a činnost krevního oběhu. Také reguluje hladinu cholesterolu v krvi, má pozitivní vliv na činnost mozku a pomáhá udržovat koncentraci.

3. Prospívá cévám

Pravidelnou konzumací olivového oleje prospějete také svým cévám. Ty se díky němu nebudou zanášet cholesterolem a sníží se riziko, že se časem ucpou. Ucpání cév neboli trombóza může vést až k infarktu myokardu nebo cévní mozkové mrtvici. Víte, jak poznat, že vaše tělo volá o pomoc?

Foto: Charlotte Lake, Shutterstock.com

Olivový olej blahodárně působí na cévy a srdceFoto: Charlotte Lake, Shutterstock.com

4. Zlepšuje trávení

Olivový olej je skvělé přírodní projímadlo a slouží i jako homeopatikum na trávicí potíže. Na zažívání totiž působí jako balzám. Brání vzniku žaludečních vředů i kamenů, a celkově zlepšuje trávicí procesy a podporuje vylučování žluče. Navíc posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek z těla.

5. Urychluje hubnutí

A díky lepšímu trávení přichází další skvělá vlastnost tohoto zdravého tuku – lépe s ním jdou kila dolů, protože hubnout se dá jedině při rychlém metabolismu. Různé lékařské studie prokázaly, že lidé, kteří zařazují do svého jídelníčku olivový olej, jedí méně a snáz si udržují štíhlou linii. Olivový olej rovněž tlumí chutě na sladké, takže byste ho při redukčním dietním režimu rozhodně neměli opomíjet.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Středozemní jídelníček je jeden z nejzdravějších, a zároveň je dobrý na štíhlou liniiFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

6. Zpomaluje stárnutí

Olivový olej ale není báječný jen do kuchyně. Je účinný také jako kosmetický přípravek. Pomáhá při otocích obličeje a proti vráskám, a to díky antioxidantům a vitaminům D, A, E a K, je skvělý pro kosmetické využití.

Právě tyto vitaminy totiž zlepšují vzhled a kvalitu pleti, vlasů, zubů i dásní. Kapkou oleje si denně promasírujte dásně a potřete zuby a uvidíte sami – dásně budou pevnější a zdravější a zuby ještě lépe vyčištěné od skvrn od kávy, nikotinu i červeného vína. Díky tomu všemu budete vypadat mladší!

7. Čistí pleť

Olivový olej ale můžete použít také jako peeling na čištění celého těla. Olej zklidňuje podrážděnou pokožku a má regenerační účinky. Pokud budete chtít vyzkoušet domácí masku na obličej, stačí smíchat lžíci olivového oleje se šťávou z půlky citronu. Směs naneste na obličej, lehce promasírujte, nechte působit minutu a umyjte.

Pro domácí peeling na celé tělo smíchejte 2 lžíce třtinového cukru se 3 lžícemi olivového oleje a šťávou z citronu. Hotovou směsí si krouživými pohyby promasírujte tělo a smyjte. Olivový olej dodá vaší pleti hebkost a pružnost.

Reklama

Související témata:

Načítám