Hlavní obsah

Orgasmus je moje noční můra

Foto: Isifa

Po orgasmu může přijít extrémní únavaFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro většinu z nás je orgasmus zdrojem slasti a potěšení. Jenže co když to má někdo zcela opačně? Co když místo příjemných pocitů prožívají lidé po vyvrcholení doslova peklo? Bolí je celé tělo, trpí extrémní únavou, mají horečku či značné výpadky paměti? Nemožné, říkáte si? Omyl! Je to vzácná, nicméně existující porucha s názvem Syndrom poorgasmické nemoci.

Článek

Po každém orgasmu ho čekalo několik velmi nepříjemných dnů. Mladý muž, kterého před pár lety léčil sexuolog Ondřej Trojan, se vždy po ejakulaci cítil velmi unavený, nedokázal se na nic soustředit a byl až depresivní. Trvalo to vždy tři až pět dní, a ani žádné léky tento stav nedokázaly zmírnit! „Absolvoval celkem rozsáhlou sadu vyšetření, která ale neprokázala nic zvláštního, ani laboratorní testy nebyly mimo normu,“ říká Ondřej Trojan z TH kliniky.

Je logické, že se jeho pacient vyhýbal sexu, jak to jen šlo, a podle toho samozřejmě vypadal i jeho soukromý život. Krachoval mu jeden vztah za druhým a vždy ze stejného důvodu. „Nakonec si prošel psychoterapií u mne, a pak ještě u mé kolegyně psycholožky. Ale musím nerad přiznat, že jsme mu dokázali pomoci jen trochu, a to v tom, že přestal své potíže vnímat jako neštěstí a naučil se hledat jiné aktivity, v nichž se dokázal realizovat,“ popisuje Ondřej Trojan. Nakonec si jeho pacient našel i partnerku, pro kterou sex nebyl nijak důležitý a příliš ho nevyžadovala. Ale jinak byli odborníci v podstatě bezmocní, šlo totiž o syndrom poorgasmické nemoci…

Místo slasti bolest

Jde o velmi vzácné onemocnění, které bylo poprvé popsáno v lékařských časopisech v roce 2002. „Syndrom byl zdokumentován prvně u mužů a zdá se, že jich se více týká. I když vzpomínám na pacientku, kterou jsem léčil s věhlasnými neurology. Ta po orgasmu pravidelně ztrácela na chvíli vědomí nebo mívala stav podobný malému epileptickému záchvatu,“ upřesňuje Ondřej Trojan.

Útěchou může být snad jen to, že nemoc je skutečně velmi vzácná a zatím byla zaznamenána u desítek mužů po celém světě.

Foto: Isifa

Nemoc je naštěstí poměrně vzácnáFoto: Isifa

Lékařům rozhodně nepomáhá, že syndrom má mnoho podob a variací. Obtíže mohou trvat jen chvilku, pár hodin, ale třeba i týden. „Byl popsán typický průběh, kdy muž po ejakulaci cítí silnou bolest svalů, třes jako při horečce, pocit velké únavy. To vše trvá až týden a říká se tomu syndrom nepravé chřipky,“ říká Ondřej Trojan. Ovšem výjimkou nejsou ani následující symptomy:

  • Výpadky paměti
  • I několik dní trvající „ztráta inteligence“, kdy bylo pro muže velmi obtížné vyslovit souvětí nebo napsat jednoduché sdělení
  • Rýma
  • Vyrážka či kopřivka
  • Bolesti hlavy
  • Pálení očí
  • Podrážděnost, úzkost a deprese

Příčina a léčba? Samý otazník!

Ovšem smutné je, že odborníci v této oblasti zatím tak trochu tápou. „Někdy se objeví poruchy krevního oběhu, třeba zvýšení tlaku při orgasmu nebo poruchy srdečního rytmu. V tom případě pomohou léky na tlak a srdce. Někdy objevíme nenormálnosti v mozkové činnosti. Ty odhalí EEG vyšetření při masturbaci. A protože jde o stavy tak trochu podobné epilepsii, mohou zabrat léky proti této nemoci,“ popisuje Ondřej Trojan. U malé části pacientů pak byla objevena souvislost s užíváním drog, především pervitinu a extáze. Podle teorie nizozemských vědců se také může jednat o alergii na vlastní sperma, ovšem jsou to jen dohady.

Ve většině případů, až u tří čtvrtin pacientů, nedokážou lékaři jasnou příčinu obtíží odhalit. Veškeré testy a vyšetření jsou v normě, nemocný se z medicínského hlediska jeví jako zcela zdravý. A jakmile lékaři neznají příčinu, těžko mohou nastolit nějakou fungující léčbu. A tak mají tito muži bohužel jen dvě možnosti, přičemž ani jedna není vůbec lákavá. Mohou se buď sexu zcela vyhýbat, nebo po každém orgasmu to peklo přetrpět…

Smutné, že? Dovedete si představit, že by vám po vyvrcholení bylo tak špatně?

Reklama

Související témata:

Načítám