Hlavní obsah

Originální lustr, který nikdo nemá? Vyrobte si ho!

Foto: Thinkstock

Vyrobit si lustr není složitější, než do něj pak vybrat žárovkuFoto: Thinkstock

Reklama

Znáte to, máte konkrétní představu, jak by měl vypadat lustr do kuchyně, ale na trhu ne a ne něco najít nebo se vám velmi nelíbí ceny. A co si tedy nějaký vyrobit?

Článek

Vyrábět svítidlo, to zní jako práce, na kterou si přece nemůžete troufnout…? Ale to je velký omyl, už jste se mohli rozehřát výrobou několika předchozích dekorací, například ze zavařovaček, takže tohle pro vás bude hračka.

Nebojte se to s námi vyzkoušet a pustit se do výroby stínítka na váš nový originální doplněk. První, co budete ale potřebovat a co je základem práce, je přívodní šňůra, objímka a žárovka. Právě jejím rozměrům musíte přizpůsobit průměr lustru a jeho úchytu.

Rozkvetlé světlo

Foto: archiv redakce

Vypadá křehce a romanticky, barvu květů můžete přizpůsobit barevnosti místnosti, do které ho pověsíteFoto: archiv redakce

Pro výrobu potřebujete jen drátek, látku, papír či jiný materiál, ze kterého vyrobíte květy, tenké dlouhé kleště štípačky a trochu trpělivosti.

Z drátku si nejprve uděláte právě tak velké kolečko, abyste ho pak dostali na objímku žárovky – raději to vyzkoušejte několikrát. Pokud jste s tímto základem hotovi, pak už jen nastříhejte drátek na různě dlouhé kousky, které připevněte k očku. Jednoduše drátek na jedné straně kousek namotáte na očko a stisknete za pomoci kleští. Drátky můžete nechat rovné nebo je různě pokroutit.

Pokud jste spokojeni s jejich množstvím a velikostí, nastříhejte si z papíru, látky či jiného zvoleného materiálu obdélníčky, které smotáte do podoby květů – ty připevněte na konec drátku. Náklady: drátek asi 10 Kč, dárkový papír asi 10 Kč.

Asymetrický lustr

Foto: archiv redakce

Když si tato svítidla uděláte užší a delší – a vyrobíte jich několik, skvěle se hodí například nad barový pultFoto: archiv redakce

K výrobě svítidla můžete použít i zbytky starých žaluzií nebo kovové pásky. Jeden kus slepíte do kruhu a uděláte do něj očko na uchycení k objímce žárovky. Pak jen pásky (nebo žaluzie) nastříháte na různě dlouhé kousky, pro efekt třeba ještě se šikmými konci. Přilepíte je k obvodovému kovovému pásku (pásovinu koupíte ve všech hobby marketech) a je hotovo. Pokud chcete dodat osvětlení „průmyslovější“ vzhled, můžete pásky sešroubovat. Náklady na námi vyrobený lustr jsou díky použitým starým žaluziím nulové, při použití kovové pásky se pohybují do 50 Kč.

Kovový originál

Foto: archiv redakce

Kombinace kovů působí efektně a hodí se do moderního i rustikálního interiéruFoto: archiv redakce

Z kovových pásků jsme vyrobili i poslední kousek. Jde o světlo, které se bude hodit například na zahradu nebo pergolu. Můžete si do něj dovolit dát i slabší žárovku nebo solární lampu, protože propouští hodně světla. V tomto případě jsme kombinovali zlatou a měděnou červenou. Pokud byste chtěli mít stínítko lustru opravdu velké, zvolte materiál, který drží tvar.

Postup výroby je jednoduchý – nastříháte pásek na takovou délku, jak velký chcete lustr mít. Základ, na který budete pásky lepit či přivazovat, musí odpovídat velikosti objímky. Pak už se fantazii meze nekladou.

A pokud vás vyrábění lustru chytí, máme pro vás ještě jeden tip z pořadu Vychytávky televize Stream.cz.

Výroba stínidel na lustry není složitá, pustíte se do ní s námi? Napište nám, a pokud nějaký vyrobíte, těšíme se na fotografii!

Reklama

Načítám