Hlavní obsah

Osudová sedmička: Princ William a Kate slaví výročí svatby!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jedna královská svatba je už za rohem, jiná má v neděli výročí. Je to přesně sedm let, co se rozezněly zvony ve Westminsterském opatství a věrnost na věky si slíbili Catherine Middleton a princ William. Tak doufejme, že pro ně nebude sedmička osudná, jak to občas u vztahů bývá.

Článek

Za sedm let manželství toho mají za sebou až až. Tři královské potomky, nespočet cest a státnických povinností a za chvíli je bude čekat ještě další svatba – sňatek prince Harryho (33) s Meghan Markle (36). V tuto chvíli je ale pro vévodkyni Kate (36) a prince Williama (35) hlavním tématem něco úplně jiného, než oslavy výročí. Těší se totiž z nového potomka. Zdalipak Kate před sedmi lety, v den své svatby, jedné z nejvýznamnějších společenských událostí posledních let, tušila, že dnes bude trojnásobnou maminkou?

Foto: Profimedia.cz

Když William poprvé svoji nevěstu před oltářem uviděl, prý jí pošeptal, jak je nádherná. Nebo tedy alespoň mu to mnozí odezírali z ústFoto: Profimedia.cz

Pohádková svatba

Těžko říct, zda si Catherine Middleton takto představovala od dětství svou svatbu. Velkolepou, s britským princem, kterou budou sledovat miliony a miliony lidí po celém světě a slzet u ní dojetím. Určitě si ale vždycky přála mít pohádkovou svatbu jako většina holek, a to se jí rozhodně splnilo. Nejen proto, že si brala prince.

Foto: Profimedia.cz

Svatební obřad byl ve Westminsterském opatství, do kterého se vejde na dva tisíce hostů. Prostory byly vyzdobeny květinami a stromy. Konkrétně habry a javoryFoto: Profimedia.cz

Toho bude mít za manžela brzy i Meghan Markle, a přesto jejich svatby budou trochu rozdílné. Očekává se, že veselka prince Harryho nebude tolik tradiční a plná odkazů, jako to bylo v případě jeho staršího bratra, prince Williama (ten včera potvrdil, že oplatí svému bratrovi roli svědka a bude při obřadu stát při něm). Ačkoliv to na první pohled třeba nebylo tolik zřejmé, při přípravách si dali bedlivý pozor na veškerou symboliku, aby odkazovala k manželství, lásce a šťastné budoucnosti. Mimochodem – na začátku obřadu jim hrál stejný chorál jako při pohřbu princezny Diany (†36).

Foto: Profimedia.cz

Krásné šaty s vyšitými kytičkami navrhla Sarah Burton a v přepočtu vyšly na zhruba milion korun. Vlečka byla dlouhá 2,7 metru. Obdiv ale vzbudily i šaty Pippy Middleton, sestry vévodkyněFoto: Profimedia.cz

Svatební obřad

Ostatně i obřad se odehrával na stejném místě, tedy ve Westminsterském opatství. To sňatek prince Harryho bude ve Windsoru v kapli sv. George. Svatební obřad započal v pravé poledne, posléze trval celou hodinu. Kromě manželských slibů proběhlo také čtení z modlitební knihy a mše. Poté následoval povinný úklon před královnou a opuštění prostor opatství. Ty byly krásně vyzdobeny, mimo jiné i stromy. Konkrétně javory a habry.

Květinová výzdoba byla zřetelná nejen v prostorách, ale i na samotné nevěstě. Když pomineme svatební kytici, která se skládala z konvalinek, břečťanu, myrty, hyacintu a hvozdíku, tak Kate rozkvetly i celé šaty. Byly na nich totiž vyšité drobné kvítky, stejně jako na konci závoje. Šaty pocházejí od návrhářky Sarah Burton a značky Alexander McQueen. Ačkoliv se před obřadem hovořilo o více jménech, do poslední chvíle nebylo jasné, kdo vlastně bude mít to privilegium navrhnout šaty budoucí britské královně. Stejně tomu je zatím i u Meghan Markle, kde se o návrhářích pouze hovoří, nic jasného zatím není. Prý dokonce ani princ Harry neví, kdo šaty pro jeho nevěstu chystá.

Foto: Profimedia.cz

První novomanželský polibek tradičně na balkoně Buckinghamského paláceFoto: Profimedia.cz

Svatební jízda

Je tradicí, že z obřadu jedou novomanželé pozlaceným kočárem kolem Downing Street, Horse Guard a St. James Parku až k Buckinghamskému paláci. Ze slavného balkónu v paláci pak poprvé oficiálně pozdraví britský lid a dají si první novomanželský polibek. O tento tradiční pohled budeme ale v případě svatby prince Harryho ochuzeni – z Windsoru by to měli trochu daleko.

Foto: Profimedia.cz

Z Westminsterského opatství posléze odjeli do Buckinghamského paláce. Trasa svatebního průvodu byla dlouhá dva kilometry a zabrala asi deset minutFoto: Profimedia.cz

Také hostů budou mít trochu méně. Do kaple St. George se jich vejde jen kolem šesti set, zatímco do Westminsterského opatství to byly dva tisíce. Kromě královny a nejbližší rodiny pozvánku obdrželi také významní státníci z celého světa a slavné osobnosti, jako třeba Beckhamovi nebo zpěvák Elton John s manželem.

Foto: Profimedia.cz

To nejsou tři sudičky, ale Carol Middleton, matka vévodkyně Kate, královna Alžběta II. a Camilla, vévodkyně z CornwalluFoto: Profimedia.cz

Britská královská svatba lidi přitahovala nejen proto, že dědic trůnu šel do chomoutu, ale zároveň to byla úchvatná módní přehlídka, které vévodily klobouky všech velikostí, tvarů i barev. Je vidět, že mnohé dámy se se svými svatebními úbory opravdu vyřádily.

Foto: Profimedia.cz

Svatba je také přehlídkou klobouků, a kdo jiný by měl jít příkladem než členové královské rodiny. Tedy princezna Eugenie z Yorku a její sestra Beatrice z Yorku. Obě jsou dcerami prince Andrewa, bratra prince CharleseFoto: Profimedia.cz

Sledovali jste tehdy královskou svatbu?

Reklama

Načítám