Hlavní obsah

Ozvláštněte si vaši zahradu aneb Je libo pergolu?

Foto: Thinkstock

Pergola nabízí příjemné zázemí pro soukromé chvilkyFoto: Thinkstock

Reklama

Chtěli byste si na zahradě vytvořit soukromé místo pro chvíle odpočinku a setkávání s přáteli, které také poskytne alespoň trochu stínu v horkých dnech, a ještě bude vypadat dobře? Pořiďte si pergolu!

Článek

V létě bývají pergoly nedocenitelným partnerem. Přinášejí stín, pohodlí i místo pro příjemné obědy. Věděli jste ale, že kromě těch klasických, tedy zahradních konstrukcí bez souvislé střechy, jsou teď v módě i modely s pevnou nebo shrnovací střechou? Prozradíme vám o nich více!

U domu nebo v zahradě

Chcete-li rozšířit svůj obytný prostor, zvolte pergolu navazující na dům. Pak může fungovat i jako venkovní jídelna, kam pozvete návštěvu třeba na grilovaný steak. Pergoly dobře poslouží i jako částečně krytý průchod mezi dvěma budovami nebo rozčlení zahradu, například na část užitkovou a odpočinkovou. Naopak pergola stojící samostatně uprostřed nebo na druhém konci pozemku bývá nejčastěji oázou soukromí pro nerušenou relaxaci.

Foto: Corradi

Jednoduché linie a střídmá barevnost se nikdy neomrzíFoto: Corradi

Tradičně bývají většinou ze dřeva (řidčeji kov a další materiály), a to ve tvaru obdélníku, čtverce nebo třeba půlkruhu. Velký výběr je i v samotných konstrukcích – někomu stačí jen hranoly a příčníky, jiný by raději pergolu s trelážemi (panel s mřížovím), další zase neprůhledné výplně do úrovně zábradlí, prodávají se i modely vybavené okenicemi a tak bychom mohli pokračovat.

Foto: Corradi

Příklad pohyblivé pergoly, která vhodně rozšiřuje váš obytný prostorFoto: Corradi

Střecha? Může být i nemusí

Mnozí si střechu pořizují, aby pod pergolou poseděli v klidu, i když hodně pálí slunce nebo začne pršet. Jednoduché řešení nabízí textil, bambusové nebo rákosové rohože, trvanlivější varianty jsou z polykarbonátu, PVC, tenkých kovových profilů. Většinou jde o střechy ploché, mezi vychytávky patří dřevěná střecha ve tvaru oblouku.

Foto: Mywood

Provedení s obloukovou střechou a okenicemi působí originálněFoto: Mywood

Foto: Corradi

Samostojná pergola může stát kdekoliv na zahraděFoto: Corradi

Některé moderní stínicí pergoly ze dřeva nebo kovu jsou vybavené „pohyblivou“ střechou. U dalších modelů se střecha protahuje až na zem, z boku lze využít větruodolné rolety (střechu a rolety ovládáte mechanicky nebo automaticky). „Samozřejmostí je pak sladění designu pergoly a příslušenství, které zahrnuje například osvětlení, vytápění, ozvučení v synchronizaci s iPodem nebo vonnou esenci,“ uvádí Ondřej Kubica z firmy Corradi. Moderní pergola se tak promění v další obytný prostor, který můžete využívat za každého počasí téměř celý rok.

Foto: Corradi

Pergolu se shrnovací střechou doplněnou bočním krytím využijete za každého počasíFoto: Corradi

Kolik zaplatíte?

Cena klasických dřevěných pergol o rozměrech 4 x 6 metrů se pohybuje od asi 20 000 korun bez zastřešení (zastřešení z polykarbonátu za přibližně 16 000 korun). Cena obloukových pergol začíná na 40 000 korunách. Pokud chcete doplňky jako zábradlí, stěny, treláže a podobně, je třeba si připlatit.

A na kolik vás přijdou ty moderní? Například u firmy Sun Professionals vás hliníková pergola Millenium o rozměrech 4 x 4 metry a se střechou na dálkové ovládání vyjde i s realizací zhruba na 180 000 korun, dřevěná pergola ze skandinávského smrku Twin stejných rozměrů i ovládání kolem 190 000 korun. Za samostojnou hliníkovou pergolu Pratic 4 x 4 metry dáte u firmy Maron zhruba 225 000 korun.

Foto: Hornbach

Po této klasické dřevěné pergole se budou dobře pnout rostlinyFoto: Hornbach

Dobrá rada na závěr

Možná jste natolik šikovní, že si pergolu postavíte sami, ostatně prodávají se i jako skládačky. Nepatříte mezi kutily? Pak si najděte profesionály, kteří to udělají za vás. „Zkontrolujte si, jestli pergolu nekupujete od firmy-překupníka, a pokud ano, trvejte na prokázání způsobilosti dané společnosti v oblasti zahradních staveb.Aby se vám nestalo, že pergolu bude montovat firma, která má jako hlavní předmět podnikání například montáž plastových oken," doporučuje Ivan Wallenfels z firmy Mywood. Mohlo by se vám to totiž vymstít.

Foto: Mywood

Neobvyklé řešení střechy pergoly? Vybavte ji krytinou z pálených tašekFoto: Mywood

A co vy, které pergoly se vám líbí? Dáváte přednost klasice, nebo spíš oceníte moderní design?

Reklama

Související témata:

Načítám