Hlavní obsah

Pálení očí, rozostřené vidění, řezavá bolest: Braňte se digitální únavě!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Často hledíte do monitorů či telefonního displeje? Tak to vás digitální únava očí patrně nemine!Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Neumírá se na ni, ale život dokáže nepříjemně zkomplikovat. Digitální únava očí, způsobená prací s tabletem, počítačem či chytrým telefonem, se stává doslova epidemií 21. století.

Článek

Unavené oči, rozostřené vidění, řezavá bolest a pálení víček, ale i ztuhlost ramen a šíje, která může vést až k úporné bolesti hlavy. Připadá to i vám povědomé? Tyto problémy trápí stále více lidí a odborníci je odborně nazývají digitální únava zraku. Svou roli při ní sehrávají právě moderní technologie. Viníkem ovšem nejsou ony samy, spíše jejich nadužívání a nesprávné zacházení.

Digitální únavou očí netrpí pouze lidé pracující v kanceláři. U televize i s počítačem či smartphonem trávíte dlouhé hodiny dobrovolně i ve volném čase. Týká se to především mladých lidí, a bohužel i dětí. „Nejvíce ohroženi jsou mladí lidé do 35 let. Důvodem je nejen časté a dlouhé používání monitorů a displejů, ale také neodhalené oční vady. I malá oční vada dokáže při sledování drobného písma na monitoru komfort očí výrazně zhoršit,“ uvádí optička Mgr. Jitka Krasňanská, PhD.

„Interaktivní předměty jistě pomáhají u dětí rychlejšímu rozvoji, ale z druhé strany je třeba to s nimi nepřehánět. Při dlouhodobém sledování počítače či tabletu se může oko dostat do křeče, dochází totiž ke stahu ciliárního svalu, což se projevuje nárůstem dioptrií,“ uvedla Michaela Netuková, lékařka oční kliniky Gemini.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Při práci u počítače si musíte dělat nutně pauzy, jinak vás bude stát dobrý zrakFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Zapomínáte na reflexy

Zdravotní komplikace se vás mohou týkat, i když máte oči v pořádku. Důvodem je zaostřování na blízko, akomodace. „Čím je čtený text blíže k očím, tím je zaostřování náročnější. Mobilní telefony přitom držíte o 15 až 20 cm blíže než tištěný text, vzdálenost od počítače je mnohem kratší, než tomu je u televize,“ pokračuje Jitka Krasňanská.

Monitory a displeje jako by vás doslova uhranuly. Vydržíte se na ně upřeně dívat déle, než je přirozené, a zapomínáte mrkat. Díky tomu oční povrch osychá a hromadí se v něm nečistoty. To vede k řezavé bolesti, pálení a následné únavě. Při soustředěné práci nebo zaujetí sledovanou aktivitou to často zpozorujete, až když už je bolest opravdu nepříjemná.

Smartphone versus čočky

Pokud nosíte kontaktní čočky z materiálu snadno podléhajícímu dehydrataci, čočka při přetěžování z oka vodu doslova vysává a oko se začne bránit pálením. Řada z vás se smartphonem v ruce navíc div ne usíná, což jen prodlužuje dobu, po kterou v očích čočky máte, a zbytečně je zatěžujete.

Jestliže vám zmiňované problémy znějí povědomě, navštivte očního lékaře nebo optometristu. Pokud již nosíte brýle nebo čočky, dodržujte pravidelné kontroly a svého lékaře upozorněte, že trávíte více času před počítačem, může vám pomoci vybrat skla brýlí nebo čočky vhodnější pro prevenci digitální únavy očí.

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Stálé hledění i na zdánlivě nevinný telefon přes kontaktní čočky vám vysušuje očiFoto: Oleggg, Shutterstock.com

Co dalšího změnit?

  • Pokud podstatnou část dne trávíte u počítače, dělejte po 20 minutách zhruba půlminutové přestávky. Zaměřte zrak do dálky a fixujte ho na nějaký předmět.
  • Upravte si i svůj pracovní stůl, vzdálenost mezi očima a monitorem by měla být 50–70 cm, tedy zhruba na délku paže.
  • Monitor by měl být umístěn tak, aby byl níže než vaše oči a abyste minimalizovali odlesky jiných světelných zdrojů.
  • Intenzita jasu monitoru by měla korespondovat s osvětlením okolního prostředí.
  • Optimální vzdálenost od televize je 2,5 násobek až 3 násobek délky její úhlopříčky.
  • Ke zvlhčení oka můžete použít speciální kapky, pomůže také zvlhčovač vzduchu.

Kolik času trávíte před počítačem či smartphonem vy?

Reklama

Související témata:

Načítám