Hlavní obsah
3,2
(89)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Podzim v plné polní! Upečte si voňavý hruškový perník, který osladíte hlavně sušenými datlemi, ovoníte perníčkovým kořením a zázvorem a vláčnost mu dodáte pomocí žitné mouky a hrušek.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Těsto
  • 240 g datlí
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 40 g hnědého přírodního cukru
  • 3 ks vejce
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g žitné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 ks hrušek
Poleva (lze vynechat)
  • 1 tabulka mléčné čokolády
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Datle pokrájejte na malé kousky, zalijte asi 370 ml vody (1,5 hrnku), přiveďte k varu, minutu povařte a nechte chvíli vychladnout, než si připravíte zbytek.

02.

Hrušky nakrájejte na kostičky a zázvor nastrouhejte. Do mísy si odměřte olej, cukr, sůl a perníkové koření, prošlehejte a postupně zapracujte vejce, obě mouky, kypřicí prášek, zázvor, datle a hrušky. 

Foto: Marianna Bartková

Čokoládovou polevu můžete vynechat, ale když není skoro žádný přidaný cukr v těstě...Foto: Marianna Bartková

03.

Těsto by mělo být dost husté, kdyby vám ale nešlo zpracovat, přidejte ještě trochu vody nebo mléka, v opačném případě mouku. Rozetřete do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

04.

Nechte vychladnout, přelijte rozpuštěnou čokoládou a posypejte mandlemi. Čokoládu můžete zředit trochou másla, mléka nebo třeba kokosového tuku.

Foto: Marianna Bartková

Díky žitné mouce a ovoci je chlebíček hutnější a parádně vláčnýFoto: Marianna Bartková

Žitná mouka se do perníku báječně hodí a dodá těstu na vláčnosti. Zkuste s ní i moji oblíbenou perníkovou bábovku s cuketou a kávovou polevou!

Reklama

Načítám