Hlavní obsah

Peeling: Jak ho používat správně?

Foto: thinkstock

Peeling vaší pleti pomůže pouze v případě, že ho budete používat pravidelněFoto: thinkstock

Reklama

Pleť je jednou z prvních věcí, které si u druhých osob všímáte. A k její kráse přispívá pravidelná péče za pomoci peelingu. Jak často, který se hodí pro váš typ pleti a jakým způsobem je vhodné peeling provádět? Poradíme!

Článek

Peeling by měl být jednou ze základních součástí péče o pleť. „Mechanickýpeeling je přímé obrušování pleti pomocí speciálních krémů a past s abrazivními, brusnými, přísadami. Používají se například krémy s drcenými mandlovými peckami, mořským pískem a mletou pemzou. Při pravidelném používání se pleť vyhlazuje,“ vysvětluje MUDr. Lucie Růžičková Jarešová, lékařka všeobecné a korektivní dermatologie Rehabilitační kliniky Malvazinky.

Kromě vyhlazení pomůže i s dalšími potížemi. „Peeling je vhodný i při celkově unavené pokožce, nestejnoměrném zabarvení, sluncem mírně poškozené pleti, pigmentových skvrnách, jemných vráskách, akné či rozšířených pórech,“ vyjmenovává MUDr. Helena Michalíková ze společnosti Medicover.

Aplikace peelingu má svá pravidla, když je nedodržíte, můžete pleti i uškodit.

Pravidlo číslo 1: Méně je někdy více

„Cílem peelingu je odstranění poškozené vrstvy a poté regenerace pokožky. Příliš časté použití není vhodné, neboť se kůže nemůže dostatečně regenerovat,“ vysvětluje MUDr. Helena Michalíková. Na trhu jsou ale i peelingy pro každodenní použití. Ty jsou výrazně jemnější než klasické typy. Koupit můžete například Clinique jemný peeling (480 Kč), DermoPurifyer (Eucerin, 207 Kč) nebo Skin Pure (Garnier, 135 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Hypoalergenní peeling s mentolem Clinique (480 Kč), Eucerin Dermo Purifyer čisticí peeling s kyselinou mléčnou (207 Kč), Garnier Skin Pure hloubkově čisticí peelingový gel se zinkem a eukalyptem (135 Kč)Foto: archiv firem

Normální pleti postačí aplikace jednou za týden či 14 dní, například pomocí pěnivého krému Juvena (390 Kč) nebo detoxikačního peelingu Purete Thermale (Vichy, 290 Kč). U mastné pleti můžete zvolit interval i pětidenní, například pomocí Měsíčku (Lavera, 152 Kč). Pokožka se sklonem k vysoušení, stejně jako i citlivá pleť, by neměla být vystavena peelingu častěji než jednou za tři týdny. Vysoce žádoucí je pak volba specializovaných produktů pro tento typ pleti, jako například Vichy Lipidiose Nutritive peeling pro suchou až velmi suchou pleť (350 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Juvena pure peeling pěnivý krém pro všechny typy pleti (390 Kč), Vichy Purete Thermale hypoalergenní pleťový detoxikační peeling (290 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lavera Faces čisticí peelingový krém s měsíčkem pro hluboké čištění (152 Kč), Vichy Lipidiose výživný tělový peeling pro suchou a velmi suchou pokožku (350 Kč)Foto: archiv firem

Pravidlo číslo 2: Volte správný produkt

V čem je rozdíl? V různé velikosti peelingových částeček. Platí, že čím citlivější a sušší pleť máte, tím drobnější peelingové částečky byste měly volit. Ideální je však koupit specializovaný produkt, který typu pleti bude vyhovovat i v dalších parametrech, zejména pokud bojujete s černými tečkami, akné, nebo s výraznější tvorbou kožního mazu.

Pravidlo číslo 3: Příprava je základ

Peeling vždy používejte jen na vyčištěnou, trochu vlhkou pleť. Samotný peeling se pak provádí krouživými pohyby pomocí prstů. Na obličeji je ideální postupovat od středu směrem ven.

Pravidlo číslo 4: Pěkně jemně!

Pozor na přílišnou sílu! Peelingové produkty jsou dnes na vysoké úrovni, proto zvládnou svou úlohu i při jemné aplikaci. Neriskujte poškození pleti intenzivním třením – obzvlášť na obličeji. Pokud jde o peeling tělový, můžete využít speciální rukavici, třeba značky Spa (160 Kč).

Foto: archiv firmy

Peelingová rukavice Spa napomáhá odstraňovat odumřelé buňky a čistí póry (160 Kč)Foto: archiv firmy

Pravidlo číslo 5: Přes akné ne!

Přestože by měl být peeling pravidelnou součástí ošetření pleti, pokud se vám na obličeji objeví velké množství vyrážek, je lepší pleť dále nedráždit. Mohly byste pleti uškodit. Jestliže ale najdete na tváři jeden či dva nežádoucí pupínky, stačí se jim při „masírování“ peelingem vyhnout.

Po aplikaci peelingu by pak vždy měla následovat kromě důkladného umytí peelingových přípravků také hydratace.

Alternativou k mechanickému kosmetickému peelingu je peeling chemický, který stačí absolvovat jednou či dvakrát za rok. „Chemický peeling je rychlý a účinný postup používaný k omlazení a regeneraci pokožky obličeje, krku a dekoltu, ale také na hřbetu rukou a zad chemickou cestou. Je vhodný téměř pro všechny typy pokožky, nesmí se však používat v těhotenství, při kojení, při nadměrně opálené pokožce, nebo před sluněním. Před zahájením léčby doporučuji konzultaci a vyšetření pokožky lékařem,“ radí dermatoložka MUDr. Simona Bedřichová z kliniky Laser Esthetic.

Jak to máte s peelingem vy?

Reklama

Načítám