Hlavní obsah

Ploché břicho po celý den: 7 pravidel, jak předejít nadýmání

Foto: Profimedia

I když máte kolem pasu jen minimum tuku, pořád mezi vámi a krásně plochým břichem mohou stát problémy s plynatostí a nafukovánímFoto: Profimedia

Reklama

Břicho je právem označováno za nejproblémovější partii. Když už máte totiž štěstí, že se vám zde neukládá moc tuku, tak se pořád můžete potýkat s nadýmáním. A kvůli němu ploché břicho stejně nemáte.

Článek

O nafukování břicha – označovaném jako nadýmání či plynatost – zde hovoříme jako o estetickém problému. Kdo se s ním však párkrát potkal, jistě ví, že hodně silné obtíže tohoto typu jsou v první řadě fyzicky nepříjemnou až bolestivou záležitostí.

Taková univerzální rada, jak plynatosti předejít, je pravidelný a hlavně vyvážený jídelníček. „Nicméně, diskomfort v trávicí trubici včetně nafouklého břicha může mít celou řadu důvodů. Navíc se někdy jedná o součet hned několika drobnějších příčin. Nelze se proto soustředit jen na to, co jíte. Souvislosti mohou být komplexnější,“ upozorňuje Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravotní prevenci.

Díky jakým zásadám můžete nadýmání snadno předcházet?

1. Omezte rizikové potraviny

„Nejlepší je začít tím, že snížíte příjem potravin, které zbytečně zatěžují trávení. To je především bílý cukr, bílá mouka a perlivé nápoje. Nadýmání ale může zhoršovat i přílišné solení, protože sůl na sebe váže vodu,“ podotýká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Foto: Profimedia

Luštěniny konzumujte spolu s vhodným kořením. Ideální je anýz, tymián či koriandr. Předejdete tak možným obtížím s nadýmánímFoto: Profimedia

2. Stres mějte pod kontrolou

„Nadměrný stres, respektive chronické přetěžování organismu, oslabuje jednak imunitní systém a jednak se také podílí na funkčních poruchách trávicího traktu,“ říká Hana Mojžíšová s tím, že stresu nejlépe předejdete zařazováním pravidelného odpočinku a relaxu.

3. Hýbejte se

Pro správnou funkci střev je pohyb skutečně velmi důležitý. Ne nadarmo východní učení typu ájurvéda doporučují po každém jídle krátkou procházku. Jakmile se totiž aspoň na chvíli projdete, zvýší se pohyb střev, díky čemuž pak dochází ke snadnému vyprazdňování.

4. Myslete na své plánování času

„Pokud trávíte 10 až 12 hodin v práci, jste pod velkým tlakem. Začněte proto postupnými kroky řešit svůj životní styl. Především je třeba zvolit si vhodnější time management, který vám uspoří energii i čas třeba právě na zmiňovaný odpočinek a potřebný pohyb,“ popisuje Hana Mojžíšová.

5. Pijte vodu

„Důležitý je také správný pitný režim, to znamená zhruba dva litry nejlépe obyčejné neochucené a neperlivé vody. Dostatečné pití během dne přispívá k správnému vyprazdňování,“ uvádí Věra Burešová. Jak už jsme uvedli, zcela nevhodné jsou naopak perlivé nápoje, které nafukování břicha podporují.

Foto: Profimedia

Aby vaše trávení fungovalo správně, musíte po celý den dostatečně pítFoto: Profimedia

6. Správná stravovací kultura

Dostatečně pít je sice potřeba. Pokud jste ale náchylní k nadýmání, omezte pití v průběhu jídla a napijte se, až dojíte. Stejně tak myslete na to, ať jídlo pořádně rozžvýkáte. Jde o to, že v obou případech do sebe navíc s jídlem dostáváte i dost vzduchu, a pak jste nafouklí jako balon.

7. Střídejte rostlinné i živočišné bílkoviny

„Opět z důvodu, abyste nezatěžovali trávení, je nutné střídat rostlinné a živočišné bílkoviny. Protože i nadbytek masa zatěžuje trávení, a v konečném důsledku může vést k bolestem břicha a plynatosti,“ říká Věra Burešová.

Významným zdrojem rostlinných bílkovin jsou luštěniny. „U někoho ale právě luštěniny mohou způsobovat nadýmání. Každopádně, je to hlavně proto, že je konzumujete jen v nepatrném množství. Při správné úpravě, při použití správného koření a při častější konzumaci si na luštěniny vaše trávení zvykne,“ uvádí výživová poradkyně.

Obvykle pomůže luštěniny před zpracováním přes noc namočit. Z bylinek pak pomáhá anýz, koriandr, tymián, majoránka nebo saturejka.

Potýkáte se často s nafouklým břichem?

Reklama

Načítám