Hlavní obsah

Pocení: Co jste vždycky chtěli vědět, ale styděli se zeptat

Foto: thinkstock

Víte, zda antiperspirant, či deodorant zabrání více vašemu pocení?Foto: thinkstock

Reklama

Pot vám může znepříjemnit život, především společensky. Trapasům se dá ale určitě vyhnout a to díky tomu, že budete vědět, jak na ně. Tak čtěte!

Článek

Nikdo nestojí o zápach v dopravních prostředcích, ale ani na rande, nebo při firemním pohovoru. Jak se zápachu potu vyhnout, stejně jako i koláčům v podpaží? Možná je pár otázek, na které neznáte odpovědi, či vás nenapadlo se na ně zeptat. Třeba tyhle?

1. Je vůbec zdravé se potit?

Samozřejmě. „Pocení má fyziologickou funkci, ochlazování organismu,“ vysvětluje MUDr. Gréta Wohlová, korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl. „Pocení zajišťuje regulaci stálé tělesné teploty, kterou vaše tělo potřebuje. Odpařováním potu se teplota těla snižuje.“ Proto pokud se domníváte, že potit se je nezdravé, tak se mýlíte. Je to stejné asi jako kdybyste si to mysleli o pravidelné návštěvě toalet. Nebýt zkrátka pocení, vaše tělo by se přehřálo. Problémem bude spíš zápach... o něm píšeme dále.

2. Potí se silnější lidé více než štíhlí?

„Ano, silnější lidé se obecně více potí,“ souhlasí Gréta Wohlová. Podle ní je to především proto, že nadváha a obezita způsobuje u těchto lidí problematičtější pohyblivost. Je pro ně mnohem namáhavější rychle jít, otočit se, přiskočit nebo jít do schodů. Neplatí to pochopitelně pro každého obézního člověka – mnoho z nich je v lepší kondici než štíhlí lidé. Ale v množství pocení to pravda je.

Foto: thinkstock

Větrání pochopitelně prospívá menšímu poceníFoto: thinkstock

3. Zvyšuje neoholené podpaží pocení?

Ne. „Oholení na množství pocení žádný vliv nemá,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička, praktický lékař. Množství potu závisí na velikosti potních žláz v místech, kde se nacházejí. Například v podpaží jsou větší než na čele nebo rukou. Potíž je spíše v rozkladu potu v daných místech, kterému chlupy přispívají.

4. Je možné, abyste se po doplňcích výživy na cvičení potili více než obvykle?

Ano i ne. Například spalovače tuku různého typu jsou přímo určené k tomu, abyste se při cvičení i více potili. Koktejly po cvičení vám zase mohou do těla „rozpumpovaného“ pohybem dostat tekutinu, kterou vypotíte. Zkrátka doplňků výživy je celá řada. „Zda, a v jaké míře ovlivňují pocení, je těžko říci,“ říká Gréta Wohlová. „Pochybuji, že existují studie, které by to mapovaly. Nejsou to totiž léky a podléhají tedy jiné legislativě.“

Foto: thinkstock

Pocení je pro správné fungování těla nutností: zabraňuje jeho přehřátíFoto: thinkstock

5. Může stres za to, že nevoníte?

Ne. „Stresové situace spouštějí v lidském těle řadu fyzických reakcí: vaše srdce začne tlouci rychleji, zvýší se přísun krve do svalů a vy se začnete potit,“ vysvětluje MUDr. Thomas Schmidt-Rose z oddělení výzkumu deodorantů Nivea. „Toto pocení se od pocení způsobené teplem či fyzickou námahou liší. Při stresu se do krve začne uvolňovat stresový hormon – adrenalin. Současně se aktivují potní žlázy. Ale pot sám o sobě nezapáchá. K němu dochází při rozkladu potu za přítomnosti bakterií, které se běžně vyskytují na povrchu kůže. A to bývá nepříjemné.“

6. Deodorant vás zachrání na celý den

Omyl. „Deodoranty jen omezují vznik nepříjemného zápachu, působí krátkodobě a musí se používat několikrát denně,“ uvádí Thomas Schmidt-Rose a doplňuje: „Antiperspiranty omezují nejen vznik nepříjemného zápachu, ale přímo snižují tvorbu potu a hlavně množení bakterií, které pot rozkládají.“

Mějte co nejvíce voňavé léto!

Reklama

Načítám