Hlavní obsah

Poctivá klasika trochu jinak: Kuře na paprice s máslovými noky

Foto: Eva Malúšová

Zkuste oblíbenou klasiku trochu jinak – s hustou zeleninovou omáčkou a zlatavými domácími nokyFoto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte chuť na voňavou českou klasiku, ale zároveň rádi využijete i čerstvé sezonní plodiny? Zkuste kuře na paprice trochu jinak! Omáčka je plná zeleniny a dokonale ji doplní domácí bramborové noky.

Článek

Šťavnaté kuřecí maso obrané od kosti, jemná smetanová omáčka (zahuštěná pouze zeleninou!) a na jazyku se rozplývající bramborové noky jsou přesně ten typ jídla, po kterém se tajně vylizují talíře a ujídá se z odložených hrnců. Pohostěte své blízké obměněnou klasikou, která nezruinuje rodinný rozpočet, a přitom chutná lépe než v kdejaké restauraci.

Kuře na paprice s máslovými noky

Na 4–6 porcí potřebujete: 1 celé kuře, 2 cibule, 4–5 paprik, 3 rajčata, 1 pálivou papričku (lze vynechat), lžíci sladké papriky, sůl, pepř, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, ½ citronu, 100 ml smetany (kysané, na vaření nebo šlehačky). Na noky: 800 g brambor, 1 vejce, sůl, 2 hrnky polohrubé mouky, máslo nebo sádlo na smažení

Foto: Eva Malúšová

Čerstvé papriky, rajčata a cibule dodají omáčce nenahraditelnou chuťFoto: Eva Malúšová

Postup: Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Cibule, papriky, rajčata a chilli papričku očistěte, nakrájejte na větší kusy a dejte spolu s bobkovými listy a novým kořením do pekáče. Osolte a opepřete.

Kuře naporcujte, ze všech stran osolte, opepřete a posypejte paprikou a položte na připravenou zeleninu. Přiklopte a dejte péct na 180 °C. Po hodině odklopte a dopečte doměkka, až maso začne odpadávat od kosti. Porce a koření pak vyndejte a omáčku tyčovým mixérem rozmixujte. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a zjemněte smetanou (já dala kysanou, která omáčku i hezky zahustí).

Sporům o to, kdo dostane jaký kousek kuřete, nejlépe předejte tím, že maso oberete (a o tom, kam se poděly opečené kůžičky, pomlčíte), ale porce můžete samozřejmě nechat i v celku.

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu a koření jednoduše nasypejte na dno pekáčeFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kuře naporcujteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kousky pak ze všech stran posypejte solí, pepřem a sladkou paprikou a položte na připravenou zeleninuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Mezitím si připravte noky: uvařené brambory nastrouhejte a smíchejte se solí, vajíčkem a takovým množstvím mouky, až vznikne hladké nelepivé těstoFoto: Eva Malúšová

Mezitím, co se kuře peče, si připravte noky: vychladlé uvařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte vejce, lžičku soli a tolik mouky, aby vám vzniklo hladké nelepivé těsto. Mně stačil asi hrnek a čtvrt, ale záleží na typu brambor. Cílem je přidat mouky co nejméně, aby byly nočky hezky nadýchané. Můžete také uvařit jeden na zkoušku, a když se nerozvaří, máte vyhráno. V opačném případě do těsta zapracujte ještě trochu mouky.

Na pomoučeném vále pak tvarujte malé nočky, které vařte po částech ve vroucí osolené vodě jen do chvíle, než vyplavou na povrch. Sítkem je pak z hrnce házejte rovnou do pánve s rozpáleným máslem (na smažení je nejlepší přepuštěné máslo), kde je pěkně dozlatova opečte. Maso s omáčkou je ale skvělé i s rýží, nudlemi či noky ze sladkých brambor.

Foto: Eva Malúšová

Na pomoučeném vále tvarujte malé noky, které ihned po uvaření ještě dozlatova opečte na másleFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Dobře upečené maso jde krásně od kosti, takže ho snadno obereteFoto: Eva Malúšová

Tip: Další triky na přípravu domácích bramborových noků najdete v článku Italské gnocchi podle šéfkuchaře. Včetně skvělé omáčky!

Foto: Eva Malúšová

Kuře na paprice perfektně poslouží i jako sváteční jídlo, které nijak nezruinuje váš rodinný rozpočetFoto: Eva Malúšová

Máte v rukávu také nějakou obměnu na klasické „babičkovské“ jídlo? Prozraďte nám ji!

Reklama

Související témata:

Načítám