Hlavní obsah

Podle čeho vybírat antikoncepci? Pro a proti nejčastěji používaných druhů

Foto: Profimedia

Jaká antikoncepce bude vhodná právě pro vás? Náš článek vám může pomociFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve se věřilo, že když naplivete žábě do pusy, neotěhotníte. Dnes si z antikoncepčních metod můžete přímo vybírat. A pokud jste ještě nenašly tu správnou, máme pro vás stručný přehled.

Článek

Ženy se dnes už nespoléhají pouze na výpočetní modely, jako jsou určování plodných a neplodných dnů, kdy stačila malá nepravidelnost v cyklu a metoda mohla snadno selhat, nebo na přerušovanou soulož, kdy hrozí oplodnění spermiemi v tekutině, která předchází ejakulaci, ale na vysoce účinná řešení.

„Spolehlivá ochrana umožňuje ženám mít ze sexu větší požitek a má velký význam pro jejich sebevědomí a celkový přístup k partnerským vztahům,“ dodává k věci Doc. PhDr. Dr. phil. Laura Janáčková, CSc., působící v Sexuologickém ústavu VFN v Praze a 1. LF UK.

Z antikoncepcí, které to umí, je pak na výběr ze dvou kategorií – s hormony a bez hormonů, a z těch je pak možný další volba podle individuálních preferencí, jako je dlouhodobost a krátkodobost, zdravotní omezení a jiné. Kritériem při výběru je také samozřejmě cena. Jak uvádí MUDr. Martina Hasilová z Ústavu pro péči o matku a dítě: „Antikoncepce nepatří mezi léky hrazené pojišťovnou, nicméně na antikoncepci některé pojišťovny přispívají částkou 500 Kč ročně."

Hormonální metody

Největší rizika hormonální antikoncepce (HA) přináší obsah estrogenu, který může stát za vznikem embolie nebo žilní trombózy. Nejde také určit, jak na hormony zareagujete zrovna vy. Můžete mít výkyvy nálad, zadržovat vodu, nebo se vám naopak vyčistí pleť a vyplní dekolt. Plusové body zase ale naopak získává zmírněním menstruačních potíží, úpravou pravidelnosti menstruačního cyklu a tlumením dopadů premenstruačního syndromu.

Foto: Profimedia

Svou volbu ochrany ideálně konzultujte se svým lékařemFoto: Profimedia

Mezi hormonální metody patří:

  • Antikoncepční pilulky: Řadí se mezi nejrozšířenější metody. Nevýhodou je pouze to, že na ně musíte každý den myslet či že může být jejich účinek utlumen jinými léky, se kterými se může vzájemně ovlivňovat (často to bývají antibiotika).
  • Náplasti:„Výhodou této metody je, že hormony putují rovnou do krve, proto je tato metoda mnohem šetrnější k trávicímu traktu, je vhodná i pro osoby s intolerancí laktózy a vstřebávání neohrozí případné zažívací potíže,“ říká gynekoložka MUDr. Kamila Nouzová. Nevýhodou pak může být intolerance kůže na produkt a vznik vyrážek.
  • Nitroděložní tělísko:Tělísko patří k dlouhodobým metodám. Obrovskou výhodou je, že spoustě ženám vyhovuje vymizení menstruace a přibližně pět bezstarostných let. Mezi negativa se pak řadí nepříjemné, někdy i bolestivé zavedení a vyšší náchylnost k zánětům.
  • Injekce:Stejně jako u tělíska je tu ale přidaný bonus v podobě dlouhodobosti účinku, který trvá 3 měsíce.

Nehormonální metody

Nehormonální antikoncepce je zdravotně nezávadná a nabízí možnost, jak se efektivně chránit i pro ženy se zdravotním omezením. Problém je, že mají některé uživatelské nevýhody. V mnoha případech je s nimi obtížnější manipulace před stykem i po styku. Vedle toho její účinnost může být snížena uživatelskou chybou.

Foto: Profimedia

A jak to máte s kondomem? Považujete tento typ ochrany za vhodný?Foto: Profimedia

Do této kategorie patří:

  • Kondomy:Jako jediné mají jednu obrovskou výhodu, kterou oceníte, pakliže svého sexuálního partnera neznáte zcela dobře, a to je ochrana před infekcemi a sexuálně přenosnými chorobami (a to platí i u kondomů pro dámy). U obou ale hrozí mechanické porušení (prasknutí, sesunutí).
  • Pesary:Bariérové pomůcky pro ženy patří mezi málo využívané metody právě kvůli obtížnosti správného nasazení. Navíc se z rodidel nesmí vyndávat dřív, než 6 hodin po styku, což je pro spoustu žen nehygienické.
  • Cervikální kroužky: Prstýnky mají stejná úskalí nasazení i vyndávání po styku. Obojí je s omezením. Kroužků navíc musíte používat zároveň se spermicidy.
  • Nehormonální tělísko: Zde je opět obrovská výhoda v čase a bezstarostnosti, mezi negativa se pak opět řadí nepříjemné zavedení a vyšší riziko vaginóz a kandidóz.

Jak se před nechtěným početím chráníte vy?

Reklama

Načítám