Hlavní obsah

Pohroma pro vztah: Muž, který se nehádá. Naučte ho to!

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Nehádá se, nevyměňuje si názory, nediskutuje. Kdykoli nastane nějaký problém, mlčí, případně odchází. Jak se s takovým mužem (ne)dá žít? A jaký vliv má absence hádek na vztah?

Článek

Žádný vztah se neobejde bez momentů, kdy se na něčem neshodnete, jednomu z vás se něco nelíbí, vadí mu to. A pak přichází na řadu výměna názorů. Může to být jen trochu razantnější diskuse, nebo divoká hádka (každému dle jeho naturelu).

Ale něco se děje. Mluvíte spolu, sdělujete si své postoje, hledáte řešení. Jenže co když toho není váš muž schopen? Co když v takových chvílích jen mlčí, obrací se k vám zády, nebo dokonce odchází?

Bez komunikace to nejde

Není to vůbec dobré. „Komunikace je základem vztahu, a kde nefunguje, tam pokulhává i vztah,“ varuje koučka osobního růstu Klára Gelnarová. Komunikace může mít mnoho podob, ale musí být. Jestliže jeden mlčí, ať se druhý jakkoli a o cokoli snaží, je jen otázkou času, kdy se stane velký průšvih. Žena, jejíž partner na jakékoli výtky, pokusy o výměnu názorů či prosby nereaguje, se necítí vůbec dobře. „Pokud jeden z páru vkládá energii do řešení a z druhé strany nepřichází žádná odezva, může cítit beznaděj, smutek, vztek, pocit, že partnerovi nestojí ani za slovo, že pro něj není důležitý,“ říká Klára Gelnarová.

Pozor na afekt

Pravda je ale i to, že řada žen neumí pracovat se svými emocemi: křičí, pláčou, vyhrožují, prosí, jednoduše jednají v afektu. A muži tohle neumějí a nechtějí. „Mnoho mužů odchází od křičících žen. Je to proto, že instinktivně cítí, že jednají emočně a nekontrolovaně. Muž je ale založen spíš racionálně a výlevy emocí jednoduše nechápe. Navíc pokud mu žena nadává či ho obviňuje, bere to jako útok a raději odchází,“ vysvětluje vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

Hodně mužů také prostě komunikovat neumí, nikdy je to nikdo nenaučil. „Jestliže třeba vyrostl v rodině, kde se problémy maskovaly a nemluvilo se o nich, tak je přirozené, že bude od jakéhokoli náznaku řešení potíží odcházet. Nic jiného nezná,“ upřesňuje Klára Gelnarová.

O nesnázích sice nemá moc cenu halasně v afektu křičet, ovšem mluvit se o nich musí. Když si pravidelně nevyjasníte, co vás trápí, co vám vadí, co byste si přáli, nemůžete se nikdy vzájemně učinit šťastnými.

Foto: Peter Bernik, Shutterstock.com

„Hádka“ nemusí být hned divoký křik a nadávky. Vyměňujte si názory bez afektu a v kliduFoto: Peter Bernik, Shutterstock.com

Naučte ho to

Dobrá zpráva je, že i muž, který je takto nekomunikativní a odmítá o čemkoli diskutovat, se to může naučit. Jak na to? Tady je pár rad:

  • Nevzdávejte to - I když od něj nepřichází reakce, mluvte s ním. Sdělujte mu své pocity, svá trápení, i to, jak se cítíte, když on mlčí.
  • Hlavně klidně - Naučte se ovládat své emoce. Nekřičte, nenadávejte mu, nebuďte hysterické. Když s vámi cloumá vztek, nadechněte se a klidně mu řekněte: „Teď se zlobím, až se uklidním, probereme to.“ „Polévku také nejíte horkou, jinak si spálíte jazyk. Stejné je to i u hněvu a vzteku. Když chvíli počkáte, vychladnete a pak mu můžete říct, co vám vadí,“ radí Hana Wolf.
  • Vhodná chvíle - Mluvte s ním o tom, že nekomunikuje, ale najděte na tento hovor vhodnou chvíli – když jste oba v pohodě a dobré náladě. Ptejte se, proč nemluví, proč odmítá diskusi a co by mu pomohlo to změnit.
  • Pište si - Je-li pro partnera opravdu těžké s vámi mluvit (může mít hluboké vzorce z dětství), zkuste to jinak. Třeba pomocí dopisů nebo e-mailů. Pro řadu lidí je to snazší než klasický hovor z očí do očí.
  • Odborná pomoc - Pokud se vám to stále nedaří, vyhledejte odborníka – nestranný člověk vám může pomoct. Zajistí klidnou atmosféru, zjistí, proč má váš partner s komunikací problém, a dokáže mu objasnit, jak moc její absence ohrožuje váš vztah.

Jak je na tom váš muž? Umí se hádat?

Reklama

Související témata: