Hlavní obsah

Poprvé u gynekologa: Jak dceru připravit?

Foto: thinkstock

Mladá slečna bude patrně z první prohlídky v rozpacích. Usnadněte jí tuto situaci!Foto: thinkstock

Reklama

První gynekologická prohlídka! Kdy na ni dceru objednat, jak takové vyšetření probíhá a jak vybrat doktora, aby pro ni situace nebyla nepříjemná? Zeptali jsme se lékařů!

Článek

Terezu (16) čeká první gynekologické vyšetření. Je nervózní, i když jí máma popsala, že ji nečeká nic strašného a hlavně, že tím výrazně sníží pozdější rizika. Než dceru k ženskému lékaři poprvé objednáte, proberte to s ní a ptejte se na její obavy.

Kdy poprvé?

Časy, kdy dívky při patnáctileté prohlídce obdržely žádanku na gynekologii, jsou pryč. Lékařka Marika Jaržembovská z ordinace Iscare radí, aby gynekolog dívku poprvé prohlédl mezi 15. až 18. rokem. „Po zahájení pohlavního života jsou již vhodné pravidelné kontroly, jejichž účelem je záchyt různých gynekologických onemocnění, včetně onkologické prevence,“ vysvětluje.

Ani lékař Viktor Kačer z pražské ordinace OB/GYN Associates by dívky na vyšetření „nehonil“ hned v patnácti, zejména jsou-li očkovány proti rakovině děložního čípku. „Přivést by ji měla třeba úvaha nad užíváním antikoncepce. A i tu lze nasadit bez vaginálního vyšetřování. Stačí pouze zjistit rizika vycházející z osobní a rodinné anamnézy.“

Bez ohledu na věk ale s dcerou jděte k lékaři, pokud se vám nezdá její vývoj po ženské stránce – zejména při neexistenci menstruace okolo 15. roku či když si stěžuje na potíže, které gynekologický problém naznačují.

Foto: thinkstock

Lepší je, když jde poprvé do ordinace s dcerou i matkaFoto: thinkstock

Máma poradí s nemocemi

Respektujte přání dcery a nenuťte jí svého gynekologa, byť sama jste s mužským lékařem spokojena. Některým dívkám může představa, že ji bude vyšetřovat muž, vadit. Pokud dceru neobjednáte ke svému vyzkoušenému lékaři, zeptejte se kamarádek nebo u dětského doktora. Internetu se radši vyhněte, hodnocení tam nemusí být reálná.

Dceři buďte při prohlídce po boku, má to i praktický význam. „Maminka ví o mnoha informacích v rámci rodiny, například vrozené vývojové vady nebo rakovinná onemocnění. A navíc ví vše o jejím dětství, zato vystrašená dívenka si třeba není schopna vzpomenout,“ radí gynekolog Petr Kovář z havířovské ordinace Gynprenatal s. r. o. Doplňuje, že na samotné vyšetření už v ordinaci může zůstat jen pacientka.

Foto: thinkstock

Netrvejte na svém lékaři, dívka může chtít spíše ženu než mužeFoto: thinkstock

Poprvé třeba jen povídání

Připravte dceru na to, co ji čeká, přičemž záleží na přístupu konkrétního lékaře. Některý provede klasická vyšetření se zrcadly, ovšem odvíjí se to od toho, zda už má dívka za sebou pohlavní styk. „Pokud ho teprve očekává nebo má-li jich za sebou jen několik a nebo se na vyšetřování ještě necítí, jen si povídáme. Seznámím ji s tím, jak to v budoucnu bude probíhat a snažím se rozvolnit napětí, které u dívky panuje,“ popisuje lékař Viktor Kačer.

Pokud dívka nepřichází řešit žádnou zdravotní obtíž, většinou ji pouze vyšetří ultrazvukem přes břišní stěnu. To znamená, že si pacientka nemusí svlékat kalhotky ani podprsenku.

Na co se dívky nejčastěji ptají:

  • Bude vyšetření bolet?
  • Škodí používání tamponů, když ještě neměly sex?
  • Dozví se rodiče, že už měly sex nebo že berou antikoncepci? U té je také zajímá, zda přiberou nebo jaká rizika jsou spojena se zapomenutou pilulkou.

První gynekologická prohlídka nemusí být pro dceru stresující, důležité je o jejím průběhu předem mluvit.

Reklama

Načítám