Hlavní obsah

Populární pilates: Můžete díky němu i zhubnout?

Foto: Profimedia

Cvičení pilates je pomalé, přesto velmi efektivníFoto: Profimedia

Reklama

Pilates patří mezi nejoblíbenější druhy cvičení. Do nebes je vznášeno hlavně proto, že rozvíjí flexibilitu, sílu, dýchání a také zlepšuje držení těla. Ale budete díky němu štíhlejší?

Článek

Asi víte, že pilates není nějaký sezonní boom, který chvíli cvičí úplně všichni a zanedlouho na něj zase úplně všichni zapomenou. Tato cvičební metoda má již více než stoletou historii, vznikla na počátku 20. století v Německu. Vyvinul ji Joseph Hubertus Pilates, který se zabýval tělesným rozvojem a vycházel z myšlenky, že tělo a duše jsou spojené nádoby a že správné cvičení dokáže tělo ubránit před zdravotními neduhy.

Pevný střed těla jako alfa a omega pilates

Mezi základní principy cvičení patří plynulý soustředěný pohyb vycházející ze středu těla, které je vnímáno jako centrum síly. Pilates klade důraz na posílení zádových svalů, svalů pánevního dna, hýžďových svalů a především hlubokých břišních svalů, které tvoří oporu páteře.

Aktivují se tak podpůrné svaly, které při běžných posilovacích cvičeních zůstávají netknuty. Díky tomu se zvyšuje celková flexibilita těla, rozvíjí se koordinace pohybu a rovnováha. Dochází k výraznému zlepšení držení těla a k odstranění bolesti kloubů i problémů se zády.

Foto: Profimedia

Výsledky pravidelného cvičení jsou znát především na břiše. To budete mít ploché a pevnéFoto: Profimedia

Je ale pilates cestou ke štíhlejšímu tělu?

„Odpověď na tuto otázku je velmi ošemetná. Rozhodně byste neměly počítat s tím, že po pár lekcích budete Twiggy! Pilates je pomalá forma pohybu a bez zapojení kardio zátěže a správné životosprávy vám nepomůže nic, ani pilates. Ale rozhodně je to jeden ze způsobů, jak efektivně tvarovat tělo, a to především partie, které jsou, řekněme, neoblíbené: břicho, zadek, stehna,“ komentuje instruktorka pilates Eva Behenská z Elixír studia.

Dále uvádí, že hlavní výhodou pilates je, že pokud ho jistou dobu cvičíte pravidelně a důkladně, dostane se vám „do krve“ a jeho principy zahrnující například již zmíněné správné držení těla dokážete už navždy aplikovat v běžném životě, což ač se to možná nezdá, také vede ke krásnějšímu tělu.

„Velmi ráda říkám klientkám, že se stačí jen narovnat a opticky máte o tři kila méně! Základem pilates je pánevní dno, a pokud vás s ním lektorka naučí pracovat, máte našlápnuto k vysněné postavě,“ doplňuje Eva Behenská.

Foto: Profimedia

Pilates je výbornou rehabilitační metodouFoto: Profimedia

Co vás na lekcích čeká?

„Cvičení pilates má v dnešní době mnoho podob. Můžete navštívit hodinu, při které budete sekaně a rychle dýchat a u různých cviků hmitat rukama. Taková hodina bývá velmi silová a náročná nejen na břišní svaly. Je vhodná spíše pro pokročilejší jedince, ale pomůže vám nejvíce vytvarovat svaly, právě díky zvýšené obtížnosti,“ uvádí Tereza Semrádová, zakladatelka a trenérka Pohybového studia Fascinace.

Druhá základní technika je spíše rehabilitační a velmi pomáhá například při problémech s páteří a klouby. „Při těchto hodinách se mohou používat například natahovací gumy – thera-bandy – nebo overbally. Tato technika je vhodná pro ty, kteří chtějí k tělu přistupovat pomalu a precizně s dlouhodobými výsledky a postupně přidávat zátěž,“ říká Tereza Semrádová, která zároveň dodává, že existují samozřejmě i školy pilates, které tyto styly kombinují. Jejich lekce si podle ní oblíbí nejširší skupina lidí.

„Nejde totiž říct, která technika je lepší. Při první uvedené více zformujete tělo, vytvarujete svaly a možná shodíte i nějaké to kilo. U druhé metody si však můžete pomoci od dlouhodobých problémů a bolestí. Jako druhořadý benefit je samozřejmě i zde vytvarování a zpevnění svalů a zeštíhlení,“ uzavírá tenérka Tereza.

Máte s pilates zkušenosti?

Reklama

Načítám