Hlavní obsah

Postava typu hruška? Jezte brokolici a místo stehen posilujte ramena!

Foto: shutterstock

Kvůli širším hýždím a stehnům mají ženy „hrušky“ často problém s výběrem dobře sednoucích džínFoto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ženy, jejichž křivky připomínají tvar hrušky, obvykle nejvíce trápí asymetrie postavy. Mají užší hrudník a ramena, a naopak výrazně širší boky, hýždě a stehna. Je to sice problém, má však své řešení.

Článek

Nebudeme vás dlouho napínat, základ boje s hruškovitou postavou je v principu jednoduchý. Musíte správně cvičit a dodržovat zdravý odlehčený jídelníček. Otázkou ale je, jaké cvičení je pro tento typ postavy nejvhodnější a na co nezapomínat při sestavování denní stravy.

Na to jsme se ptali trenérky Markéty Brožové z fitness pro ženy Contours a nutriční specialistky Kamily Novotné ze Světa zdraví.

Ze všeho nejvíc posilujte prsa, ramena a paže

„U žen s postavou hrušky patří k problémovým partiím hlavně stehna, hýždě a boky. Chybou je, že se při cvičení zaměřují hlavně na dolní polovinu těla. Trik ale spočívá v procvičení právě horní poloviny těla,“ uvádí trenérka Markéta Brožová.

„Na problémové dolní partie je vhodné zařadit kardio trénink, který pomůže se shozením přebytečných kilogramů, a při posilování se zaměřit na celé tělo, ale hlavně na horní polovinu těla. Při posílení prsou, ramen a paží docílíte symetrie celého těla,“ vysvětluje trenérka.

Foto: shutterstock

Zaměřte se na posilování horní poloviny těla. Vaše postava se tak stane symetričtějšíFoto: shutterstock

Jako kardio trénink je vhodný například volnější běh po rovince nebo chůze, ale i jízda na kole nebo bruslích, v posilovně pak můžete zvolit jak běžecký pás a rotoped, tak stepper nebo eliptický trenažér. Nicméně, vždy jezděte spíše na delší výdrž, nikoli na posílení. Na těchto strojích se často setkáte s nastavitelnými režimy „do kopce“, právě s těmi byste to přehánět neměly.

Na kardio trénink si vyhraďte čas aspoň třikrát týdně. Pro začátek postačí 30 minut, a ideálně hned poté zařaďte i posilování. Z toho jednou se věnujte stehnům a hýždím a obecně dolní polovině těla. Dvakrát pak posilujte ramena, bicepsy, tricepsy, ale samozřejmě i povrchové břišní svaly, hluboké břišní svaly neboli core a také záda.

Jezte brokolici, houby a divokou rýži

„U žen s postavou typu hruška je potřeba, aby společně se cvičením dodržovaly správný redukční režim. Aby stehna a hýždě ještě nenabíraly na objemu,“ říká nutriční specialistka Kamila Novotná ze Světa zdraví.

V první řadě je potřeba zrychlit metabolismus, ženy s postavou hrušky mají totiž sklony spíše k pomalejšímu spalování. „Pro správný chod metabolismu je velmi důležitá správná snídaně. Bez dávky ranní energie metabolismus nezačne dobře fungovat a spalovat. Nevyplatí se ani podceňovat pitný režim. Tělo je doslova závislé na vodě, a proto v případě dehydratace pomaleji spaluje,“ vysvětluje odbornice Kamila Novotná.

Foto: shutterstock

Důležitá je samozřejmě i zdravá strava. Pro ženy s postavou hrušky je velmi vhodná například brokolice, ale i zelí, houby nebo divoká rýžeFoto: shutterstock

Pokud chcete redukovat tuk v problematických oblastech, vždy platí, že musíte navýšit příjem bílkovin, tedy jíst ryby, libové maso, netučné sýry, vejce, luštěniny a podobně. A navýšit je musíte na úkor sacharidů, takže naopak omezit pečivo, přílohy a podobně. V hojné míře si pak můžete dopřát zeleninu, s menším omezením pak ovoce.

„Speciálně pro tento typ postavy je pak vhodná hlavně brokolice, zelí, houby, papriky, květák, mrkev a divoká rýže,“ uvádí nutriční specialistka Kamila Novotná.

Nicméně, hlavně vezměte v úvahu, že strava musí být pestrá, takže není důvod – pokud vás k tomu nedonutí zdravotní problémy – nějaký typ potravin zcela vyřazovat. Pokud máte například rády pečivo, klidně si ho někdy dejte, volte ale radši celozrnné, které tělu dodá vlákninu.

Jaký máte typ postavy vy?

Reklama

Načítám