Hlavní obsah

Pozná se z krve rakovina? Víme, co lékaři vyčtou z odběrů

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Jak jsou na tom vaše orgány, jak silná je imunita, má-li vaše tělo dostatek vitaminů a minerálů, ale i zjištění rizika rakoviny. To všechno lze zjistit z krve. Naopak s odhalením rakoviny to zas tak jednoduché není. K čemu všemu je krevní vyšetření dobré?

Článek

Možná si cítíte dobře a nechápete, proč vám lékař dal žádanku na krevní testy. Proč byste to měli brát jako dobré rozhodnutí? Právě rozbor krve může upozornit na to, že některý z orgánů nepracuje dobře, ale může napovědět víc i o vašem jídelníčku a pitném režimu, stejně jako potvrdit probíhající infekci. Je tedy dobrou možností, jak zjistit víc o vašem zdraví, ale i najít příčiny zdravotních obtíží. Co v něm může odborník najít?

Jaké choroby lze z krve zjistit?

Jestli jste někdy měli v ruce žádanku na krevní vyšetření, tak víte, kolik možností a hodnot může lékař vybrat. „Odběr krve napomůže v diagnostice různých onemocnění, jako je například chudokrevnost, porucha funkce ledvin nebo jater, štítné žlázy apod. Dají se díky němu diagnostikovat různá infekční onemocnění, pomáhají i při diagnostice onemocnění nádorových,“ vysvětluje MUDr. Jana Binarová z ordinace Moje ambulance v Opavě.

Jen pro upřesnění, skoro zlidověné označení „krevní obraz“ je pouze jednou z možností vyšetření, které určuje počet, velikost a vlastnosti červených a bílých krvinek a krevních destiček. Vypovídá o stavu krvetvorby, ale i o celkovém zdravotním stavu.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Odběr krve je pro mnohé nepříjemnou záležitostí, ale vyplatí se to vydržet, protože může pomoci odhalit příčinu vašich potížíFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Moderní medicína má i zcela nové možnosti – molekulárně genetické metody, které dokážou analyzovat vaši DNA, a tak odhalit mutace zodpovědné za dědičná onemocnění, predispozice k určitým chorobám. „Dalo by se říct, že laboratorní vyšetření je soubor otázek a odpovědí a je důležité, aby lékař správně položil otázku a věděl, co chce zjistit. Rozhodně to ale nebývá jednoznačná odpověď na to, zda je vyšetřovaná osoba zdravá, nebo ne,“ říká MUDr. Kateřina Pinterová z laboratoře Synlab.

To potvrzuje i názor lékařky Jany Binarové: „Pokud se člověk cítí zdráv, není nezbytné odběry pravidelně provádět. Slouží jako pomůcka v diagnostice, kdy si lékař podle obtíží pacienta a na základě diagnostické rozvahy rozmyslí, co všechno je třeba u konkrétního člověka zjišťovat.“

Testy na vyžádání lékaře?

Měli byste tedy čekat, až se nebudete cítit dobře a vyšetření krve předepíše lékař? „V rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře se provádějí v 18, 30, 40, 50 a 60 letech, a to pouze vyšetření na cholesterol, triacylglyceroly a cukr. Hladina cukru v krvi se pak kontroluje od 40 let každé dva roky. Toto spektrum je samozřejmě možné rozšířit o základní paletu biochemických vyšetření zaměřených na funkci, jater, ledvin, metabolismus cholesterolu a tukový metabolismus, vyšetření štítné žlázy, u mužů nad 50 let prostaty a u žen ve fertilním věku metabolismus železa,“ vysvětluje MUDr. Pinterová.

Stačí jedna kapka?

Laboratorní vyšetření si můžete objednat a zaplatit sami, ovšem pak je lepší se poradit o jeho zaměření – když ne se svým, pak s lékařem laboratoře, kde budou vaši krev testovat. Vše z jediné kapky?

Není vám příjemná představa odběru celé zkumavky krve, proto vás zaujala možnost kompletní diagnostiky z jediné kapky? Právě takovou některé firmy nabízejí.

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Jak spolehlivé jsou testy, které slibují, že z jediné kapky krve vyčtou vaši kompletní diagnózu? Odborníci jimi moc nadšeni nejsou...Foto: Elnur, Shutterstock.com

„Nepovažuji za rozumné na takové testy spoléhat. Studie ukázaly, že nejsou spolehlivé a u mnoha nemocných neodhalily patologické hodnoty,“ varuje MUDr. Kateřina Pinterová a dodává: „Za nepřesné považuji i domácí testy. Jsou zatíženy velkou chybovostí a navíc, co si počnete doma s výsledkem? Stejně ho musíte jít konzultovat s lékařem. Osobně za jediný spolehlivý domácí test považuji test těhotenský a další, prováděné z moči.“ Navíc – cenový rozdíl mezi domácím a laboratorním testem není velký.

Jak často na odběr?

Kromě preventivních kontrol byste měli absolvovat odběr zhruba jednou za rok v případě, že se léčíte s vysokým krevním tlakem nebo cholesterolem. „Většinou je také součástí vstupní prohlídky, kdy se zjišťují hladiny cholesterolu a cukru, krevní obraz, funkce jater, ledvin a štítné žlázy. Spolu s chemickým rozborem moči jde o základní soubor hodnot,“ říká MUDr. Jana Binarová. Před operací se tento základní soubor rozšiřuje o hodnotu CRP (ukazatele zánětu), někdy i sedimentaci, a hlavně srážlivost krve a minerály.

Lze poznat rakovinu z krve?

Může rozbor krve odhalit zhoubné bujení v těle? „Už základní rozbor může napovědět, že se v těle něco děje, ale pak je nutné pátrat dál. Existují tzv. tumor markery, ale jejich přítomnost nebo vyšší hodnoty mohou mít i jiný důvod, čili se musí pátrat dál. Spíš se používají jako pomocný ukazatel ve sledování úspěšnosti onkologické léčby,“ vysvětluje MUDr. Jana Binarová.

Pamatujete si ještě, kdy vás lékař naposledy poslal na odběry krve?

Reklama

Načítám