Hlavní obsah

Pračka a aviváž vlněné svetry ničí? Omyl!

Foto: thinkstock

Abyste udrželi svůj svetr co nejdéle hřejivý a heboučký, perte ho opatrněFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si nechcete ze svého oblíbeného měkoučkého svetru vyrobit brnění na novorozeného trpaslíka, měli byste ho prát velmi opatrně, ale nemusí to být vždy jen v ruce.

Článek

S nadcházejícím teplem byste měli pomalu prát svetry a ukládat je na zimu. Jak na to?

Bohužel neexistuje univerzální postup na správné praní vlněného oblečení a doplňků. Zásadní totiž je, z jakého druhu vlny váš svetr nebo šála jsou. Rozhodně neplatí, že se vlněné věci nesmějí dávat do pračky – naopak. Ovšem jen za předpokladu, že má pračka speciální programy na vlnu nebo ruční praní.

  • Ať už perete v ruce nebo v pračce, vždy výhradně se speciálními přípravky na vlnu.
  • Vlna nepatří do sušičky, protože by plstnatila. Některé vlněné materiály můžete i žehlit, ale dejte v tom opět na pokyny výrobce.
  • Ovčí vlnu nikdy neždímejte, pouze ji vymačkejte v ručníku. Pak rozložte rovně a sušte mimo přímé sluneční záření.
  • Vlněné oblečení nikdy nevěšte na šňůry.

O praní rozhodne štítek

Než začnete vlněný kousek prát, prostudujte si štítek a symboly na údržbu. Na štítku byste měli hledat informace o složení. Nejčastěji to bývá ovčí vlna, ale v kombinaci s dalšími přírodními nebo i syntetickými materiály. Mezi přírodní patří například kašmír nebo mohér, mezi umělé například elastan, polyamid nebo akryl.

Merino, ovčí vlna

Jde o velmi kvalitní přírodní vlákno z ovčí vlny, které je jemné, má termoregulační schopnost, pohlcuje vlhkost i případný tělesný pach. Při dlouhodobém nošení může částečně změnit tvar, ale po správném vyprání se opět vrátí do toho původního.

Správná údržba: Výrobky z merina lze prát v pračce s programem na vlnu nebo na ruční praní – a ideálně naruby. „Oblečení z merina perte až ve chvíli, kdy je to opravdu nutné, někdy stačí jen vyvětrat. Velmi záleží na tom, kolik je v materiálu syntetických příměsí – podle toho se dají prát i na 60 °C, takže pečlivě studujte symboly na údržbu,“ radí Petr Kužel z firmy Merinoshop.cz.

Vždy byste měli používat přípravky určené na vlnu. Běžné přípravky na prádlo obsahují enzymy, které postupně vlněné vlákno poškozují a zbavují ho jeho kladných vlastností.

Foto: thinkstock

Milovaný „angoráček" perte ve vodě s teplotou kolem dvaceti stupňůFoto: thinkstock

Angorská vlna

Jde o materiál velmi měkký, lehoučký a příjemně hřeje. Vyrábí se ze srsti angorských ovcí, ale i králíků. Používá se často ve směsi i s ovčí vlnou.

Správná údržba: Nesnáší vyšší teploty, perte ji ve 30 °C. Velmi snadno se sráží a plstnatí. Pokud se to stane, pak už nelze nic dělat. Jestliže to výrobce umožňuje, pak můžete prát na speciální program v pračce. Čím kvalitnější a dražší vlněný kus oblečení jste si pořídili, tím intenzivněji byste měli přemýšlet o tom, že byste ho dali spíš do čistírny.

Praní angorské vlny uzavřete aviváží, zmírníte tak elektrostatické napětí, které u ní často vzniká.

Kašmír

Je to luxusní materiál z podsady srsti kozy kašmírové, který je příjemný při nošení, ale náročnější na údržbu.

Správná údržba:Oblečení z kašmíru byste neměli nosit víc dní za sebou – vždy po nošení potřebuje vyvětrat. „Kašmír perte ve skoro studené vodě – kolem 20 °C, ideálně v ruce. Pak ho vložte do pračky a vyždímejte při otáčkách do 1000. Nikdy ho neždímejte v ruce kroucením. Kašmír nepatří na slunce ani do sušičky, vyšší teploty mohou způsobit sražení vláken, takže ho nedoporučujeme žehlit,“ říká Peter Greša z firmy Felipe.cz.

Speciální přípravky na praní vlny

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): AlmaWin, cena: 135 Kč (750 ml), Forsil SILK, cena: asi 180 Kč (3 litry), Klasa, cena: asi 192 Kč (3 litry)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Perwoll Sport & Active, cena: 109,9 Kč (1l), Perwoll Care Balsam, cena: asi 165 Kč (3 l), SONETT Olivový prací gel, cena: 27 Kč (120 ml)Foto: archiv firem

Prozradíte nám svůj postup a vyzkoušené přípravky na praní vlny?

Reklama

Související témata:

Načítám