Hlavní obsah

Pravidla chytrého rozvodu: Nenechte se okrást!

Foto: thinkstock

Rozvod je těžký po všech stránkách, tedy i po té finančníFoto: thinkstock

Reklama

Rozvod je jedna z nejtěžších životních situací. Potýkáte se se smutkem, pocitem zmaru, bolestí z toho, že vztah nevydržel. Máte strach o děti, protože i ty rozchodem rodičů značně trpí. Ale navíc je tu i hledisko finanční! Jak si vypořádat majetek, když nechcete rozřezávat sedačku na dvě půlky? Kdo má na co nárok? A nezapomínejte na dluhy, i ty je potřeba rozdělit!

Článek

Ideální je, když se rozcházející manželé na všem v klidu dohodnou. Jenže v praxi to leckdy není možné. Tam, kde probíhají spory, kde vládnou emoce, pocity křivdy, smutku a zklamání, nemá rozum většinou šanci. A tak veškeré pokusy o logickou dohodu velmi často skončí naprostým neúspěchem. V tu chvíli jsou na řadě právníci, soudy a zákon, který společné jmění manželů upravuje.

Všechno hezky půl na půl

Jednání o vypořádání společného majetku může začít v podstatě už během rozvodového řízení, nebo až po jeho skončení. Pokud se však manželé nejsou schopni dohodnout, rozhoduje soud, a to na základě návrhu některého z manželů. „Toto řízení je ale většinou velice zdlouhavé, pro obě strany nákladné a psychicky náročné, proto já rozhodně doporučuji, aby se manželé na vypořádání dohodli,“ říká advokátka Petra Soukupová z karlovarské pobočky advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík.

Foto: Thinkstock

Ideální je se na rozdělení majetku dohodnout v klidu, a to především kvůli dětemFoto: Thinkstock

Faktem ale je, že mnohdy toho manželé nejsou schopni. Základní informací je, že veškerý majetek manželů se dělí na půl. Ty největší hádky se pak týkají většinou toho, co do společného jmění patří, tedy, co je potřeba rozdělit. „Zákon říká, že do společného jmění patří majetek nabytý jedním z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství,“ vysvětluje Petra Soukupová s tím, že ale samozřejmě tak jednoduché to není. Do společného majetku se totiž nezapočítává následující:

  • Osobní potřeby – tím je myšleno například oblečení, osobní kosmetika, ale třeba i šperky, které svou cenou nějak výrazně nepřevyšují standardy rodiny (tedy jejich koupě rodinu nezruinovala)
  • Majetek, který jeden z manželů získal darem či ve formě dědictví – nemusíte se tedy bát například o byt, který jste dostali od rodičů, případně ho zdědili, i když to bylo v době manželství. Ten je jen váš a do společného jmění nepatří.
  • Majetek, který si jeden z manželů pořídil výhradně ze svých prostředků – sem patří situace, kdy například zdědíte byt, ten prodáte a za takto získané peníze si koupíte jinou nemovitost. I ta je čistě jen vaše. Ovšem pokud vám na její koupi partner přispěl třeba jen jednou korunou, je vše jinak a do společného jmění se to započítává.

Takhle by to samozřejmě mohlo vypadat vcelku jednoduše, ale zdaleka tomu tak není. „V rámci vypořádání je například každý z manželů oprávněn požadovat, aby mu bylo uhrazeno to, co ze svého vynaložil na společný majetek. Tím je myšleno, že třeba manželka investovala peníze, které jí dala babička, do společného bytu,“ popisuje Petra Soukupová. A stejně to funguje i naopak. Když třeba použijete společné úspory na rekonstrukci bytu, který zdědil jen jeden z vás, máte nárok na to, aby vám byla část investovaných peněz vyplacena.

Foto: thinkstock

Pokud není dohoda možná, nastupuje zákon a právníciFoto: thinkstock

A co když na to vy nebo váš partner nemáte? Lze se dohodnout na splátkách. Soud by se ale měl snažit majetek rozdělit tak, aby částky k vyplácení byly co nejnižší. „Pokud ale není ani jeden z manželů solventní, může soud převést společnou věc do podílového spoluvlastnictví, i když s tím manželé nesouhlasí,“ doplňuje Petra Soukupová.

Tip redakce:Vůbec nejhorší je ale dohodnout, jak budete po rozvodu fungovat jako rodiče. Jaké jsou varianty a co je pro děti nejlepší, si přečtěte v článku Děti a rozvod: Jak si je rozdělit?.

Pozor! Dělí se i dluhy!

Jestli máte pocit, že rozdělením majetku vše končí, jste na omylu. Vypořádat se musíte i s veškerými úvěry či hypotékami, které vznikly v době manželství. I tady náleží každému z páru polovina závazků.

Naprosto typickou situací je uzavřená a nedoplacená hypotéka na byt, v němž manželé žijí. Způsobů, jak vyřešit tuto situaci je několik:

  • Jeden z manželů v bytě zůstane a partnera vyplatí– je to nejjednodušší řešení, ovšem musíte mít dostatek peněz. „Vyrovnání s druhým partnerem by totiž mělo vycházet z aktuální hodnoty nemovitosti a ta bývá často vyšší než původní cena. Vyplacení se tak může dost prodražit,“ vysvětluje mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Ten, kdo v bytě zůstává a partnera vyplácí, navíc bude muset sám uplatit splátky na hypotéku, která spolu s bytem v tomto případě připadá jemu. Tahle možnost tedy připadá v úvahu pouze ve chvíli, kdy máte dost peněz na vyplacení partnera a také můžete bance doložit, že máte dost peněz na placení hypotéky. „Ve chvíli, kdy jeden z manželů nemá dostatečný příjem na splácení hypotéky, musí se pokusit najít nového spoludlužníka, tedy třeba rodiče a podobně,“ doplňuje Pavla Hávová.
  • Byt se prodá, manželé si rozdělí peníze – je to varianta pro ty, kteří nemají dost peněz na uskutečnění předešlé možnosti. V praxi to vypadá tak, že danou nemovitost prodáte, z utržených peněz doplatíte hypotéku a případný zbytek si rozdělíte napůl.

Dělení dluhů se ale nevztahuje třeba na ty, které vznikly případnou trestnou činností jednoho z manželů, například kdyby prohrál v herně peníze, které zpronevěřil v práci, naboural cizí vůz pod vlivem návykových látek a podobně.

Jednání o vypořádání majetku je ale vždy velmi složité. Je potřeba vše dokazovat, písemně dokládat a podobně. Vážně platí to, co bylo již řečeno na začátku. Pokud už nelze zachránit vaše manželství, zkuste z něj alespoň odejít v klidu a s pocitem, že jste stále schopni se na důležitých věcech dohodnout. A úplně ideální je, když vám láska vydrží. K tomu vám může pomoci naše Desatero šťastného vztahu.

Máte zkušenost s rozvodem a dělením majetku? Zapojte se do diskuse.

Reklama

Načítám