Hlavní obsah

Překvapte návštěvu vaječnými jednohubkami!

Foto: Petr Makovička

Vaječné jednohubky jsou skvělým doplňkem na svátečním stoleFoto: Petr Makovička

Reklama

Máte rádi vejce? Pokud zrovna netrpíte vysokou hladinou cholesterolu, pak můžete vyzkoušet naše dnešní tipy na skvělé jednohubky. Kombinovat totiž můžete všechno – kaviár, meloun, ančovičky nebo třeba jen česnek.

Článek

Samozřejmě že připravit celé pohoštění jen z vajíčkových jednohubek by bylo příliš monotónní, ale vyzkoušet aspoň jeden z dnešních nápadů se určitě vyplatí! Který bude váš favorit?

Jednohubky s melounem cantaloupe

Na 10 jednohubek potřebujete: 5 natvrdo uvařených vajec, 100 g melounu cantaloupe (ale zkusit můžete i medový nebo třeba avokádo), 5 plátků žitného celozrnného chleba, 1 lžíci majolky nebo zakysané smetany, petrželku na dozdobení.

Foto: Petr Makovička

Jana použila meloun, ale fantazii se meze nekladouFoto: Petr Makovička

Postup: Z plátků chleba vykrojte kolečka nebo je rozkrájejte na menší čtverečky. 50 g melounu rozmačkejte vidličkou na kaši, slijte přebytečnou vodu a smíchejte se lžící majolky nebo smetany a nasekanou petrželkou. Na chleba položte stejně velké tenké plátky melounu, na ně navrstvěte rozmačkaný meloun a na ten položte žloutkem dolů polovinu příčně rozkrojeného vajíčka. Jednohubku spojte párátkem nebo napichovátkem a dozdobte petrželkou.

Jednohubky s ančovičkou nebo kaviárem

Na 10 jednohubek potřebujete: 5 natvrdo uvařených vajec, sůl, pepř, lžíci zakysané smetany, 5 ančoviček nebo 2 lžičky kaviáru.

Foto: Petr Makovička

Kdo má rád výrazné chutě, toho určitě potěší tato Janina kombinaceFoto: Petr Makovička

Postup: Uvařená a vychladlá vejce rozkrojte příčně na poloviny a opatrně z nich vyndejte žloutky. Ty smíchejte se lžící zakysané smetany, solí a pepřem a naplňte je zpět do důlků v bílku. Nakonec půlky vajec dozdobte podélně přepůlenou ančovičkou nebo kupičkou kaviáru.

Vyzkoušet můžete také vajíčka plněná hořčičnou směsí od Michala. Recept najdete v článku Souboj receptů: Hořčičné dobroty.

Pomazánka s česnekem

Na 20–25 jednohubek potřebujete: 100 g másla, 4 natvrdo uvařená vejce, 3 stroužky česneku, 1 lžíci majolky nebo mléka, sůl a tmavou bagetku nebo celozrnný chléb.

Foto: Petr Makovička

Pikantní jednohubky by na stole neměly chybětFoto: Petr Makovička

Postup: Uvařená vajíčka oloupejte a rozkrojte. Žloutky utřete s povoleným máslem a majolkou nebo mlékem, pak přidejte na kousky nasekané bílky, utřený česnek a sůl. Pomazánku nanášejte do kupiček na kousky chleba nebo tmavé bagety a dozdobte petrželkou nebo mini chilli papričkou. Do pomazánky můžete přidat také najemno nasekané kapary.

Vajíčkové muchomůrky

Na 3 porce potřebujete: 3 vejce uvařená natvrdo, 3 menší rajčata a 1 lžičku majolky nebo bílého jogurtu.

Foto: Petr Makovička

Pro vášnivé houbaře je tato kombinace jako stvořenáFoto: Petr Makovička

Postup: V tomto případě se jedná spíš o vtipné servírování vajíčka než o jednohubky a předem přiznávám, že nápad nepochází z mojí hlavy. Uvařená vejce oloupejte a širší část seřízněte tak, aby vajíčko stálo. Rajčata rozřízněte  příčně napůl a spodní polovinu (tu bez stopky) vydlabejte. Rajčatový „klobouk“ nasaďte na vajíčkovou „nohu“, z majolky nebo bílého jogurtu vytvořte na klobouku puntíky a je hotovo.

Máte chuť na vajíčka a přitom byste si dali pořádné teplé jídlo? Vyzkoušejte Tři recepty z vařených vajec.

Je nějaké jídlo nebo pochutina, s jehož přípravou si nevíte rady, nebo hledáte inspiraci na nějaké téma? Napište mi na jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám