Hlavní obsah

Přírodní metody bělení zubů: Které opravdu fungují?

Foto: Profimedia

Není snadné vybělit si zuby navzdory svému přirozenému odstínu, trochu to ale přece jenom jdeFoto: Profimedia

Reklama

Zuby bílé jako perličky. Touží po nich asi každý, kdo se nepyšní zrovna oslnivě zářivým úsměvem. Způsobů, jak se můžete pokusit chrup vybělit, je dost. Co třeba oblíbené babské rady? Které jsou účinné?

Článek

Řekl vám někdy někdo, že se mu líbí víc nažloutlé zuby než bílé? My v redakci nikoho takového osobně neznáme. A troufáme si tvrdit, že ani vy jich ve svém okolí příliš nenajdete. Dá se proto asi říct, že v případě zubů nehraje otázka osobního vkusu žádnou roli. Dobrá je prostě jenom bílá a žádná jiná.

Existuje spousta možností, jak si můžete podomácku zuby aspoň dočasně vybělit. Jsou ale skutečně vhodné?

Tyhle ANO!

Kokosový olej používejte klidně denně

„Kokosový olej se v péči o dutinu ústní osvědčuje velmi dobře. Po klasickém čistění ho naneste na kartáček a zuby jim vyčistěte. Olejem pak také jemně promasírujete dásně a třeba i rty,“ říká dentální hygienistka Lucie Hronková z Dental office H33.

A jaké můžete očekávat výsledky? „Při pravidelném používání obvykle dojde k částečnému vybělení chrupu. Výsledek se sice nedá srovnat s profesionálním bělením zubů, ale je patrný, a kokosový olej zubní sklovině určitě neublíží. Dokonce zklidní dásně a zamezuje tvorbě aft. Můžete jej proto použít každý den,“ dodává hygienistka.

Foto: 2F_profimedia-0007071068_upr

Některé přírodní metody mohou pomociFoto: 2F_profimedia-0007071068_upr

Sem tam si dejte jahody

Jahody jsou úžasné. Když je jíte, tak uspokojujete své chutě na sladké, zároveň se dopujete neskutečně velkou dávkou vitaminů a minerálů, a jako bonus si i bělíte zuby!

„Jahody obsahují kyselinu jablečnou, která může odstranit pigmentace z povrchu zubů. Chcete-li zvýšit účinky jahod jako přírodního zubního bělidla, můžete si rozkrojenou jahodou zuby potírat, poté si ústa vypláchněte čistou vodou. Výsledek je jen jemně patrný, ale při občasném použití sklovinu nepoškodí,“ říká hygienistka Lucie Hronková.

Tyhle NE!

Citronová šťáva leptá sklovinu

Jednou z nejčastějších babských rad na bělení je potírat zuby šťávou vymačkanou z citronu. Tou ale odborníci nejsou zrovna nadšeni.

„Kvůli svému nízkému pH citronová šťáva zubní sklovinu naleptává, čímž se může docílit určitého zesvětlení skloviny, ale zároveň ji velmi poškozuje. V důsledku používání citronové šťávy na zubní sklovinu tak může docházet ke vzniku erozí či takzvaných vymletých krčků,“ varuje MUDr. Jan Chvojka, stomatolog kliniky estetické medicíny Mediestetik.

Foto: Profimedia

Citrónová šťáva leptá sklovinu, proto to s ní raději nepřehánějteFoto: Profimedia

Na jedlou sodu zapomeňte

Snad nejoblíbenější metoda domácího bělení zubů je atraktivní zejména ze dvou důvodů. Zaprvé je neskutečně levná, zadruhé už na první pohled vidíte výsledky – zuby jsou skutečně bělejší. Nenechte se ale zlákat chvilkovou radostí.

„O bělení zubů jedlou sodou jste už asi slyšeli, a možná ho i vyzkoušeli. Tato technika bělení není příliš šetrná k zubní sklovině. Soda působí jako abrazivo, které vám zuby dokonale obrousí. Přestože výsledek může být znatelný, tuto metodu určitě nedoporučuji,“ uzavírá Lucie Hronková.

Pokud vás odstín vašich zubů opravdu trápí a jste si jistí, že je chcete vybělit, je lepší zvolit místo babských rad odbornou pomoc. Podle stomatologa Chvojky by se ten, kdo chce skutečně zuby vybělit, měl poradit se specialistou a zvolit profesionální řešení, které je k zubům šetrnější třeba i než bělicí produkty dostupné volně v prodeji.

Zkoušeli jste si sami doma bělit zuby? Jakým způsobem?

Reklama

Související témata:

Načítám