Hlavní obsah

Proč si natrhat květ černého bezu? Na léčivý sirup i sekt

Foto: Adrian_am13, Shutterstock.com

Foto: Adrian_am13, Shutterstock.com

Reklama

Dřív byste keř bezu našli skoro u každého domu. Měl totiž nejen odpuzovat zlé síly, ale sloužil i jako osvědčená medicína při nachlazení, horečce a proti zánětům. Jak ho nejlépe zpracovat do zásoby?

Článek

Keře černého bezu najdete na okraji luk i lesů a také v zahradách, klidně i opuštěných. Jsou totiž odolné, nenáročné a člověka a jeho péči nepotřebují. Spíš vám dvakrát za rok nabídnou léčivé síly – na jaře květ a na podzim plody, černé bobule bezinek. (Znáte své stromové znamení v keltském horoskopu? Jedním z nich je právě bez.)

Léčivá síla výhonů a listů

Keř kvete nejčastěji v červnu až červenci. Do té doby můžete využít sílu čerstvých výhonů a listů: stačí je nadrtit, rozemlít nebo rozklepat tak, aby z nich pustila šťáva a vznikla mokrá kaše – tu přiložte třeba na bolavé koleno. Pomůže dokonce v případě revmatismu nebo vody v koleni. Obklad stačí na zaníceném či bolavém kloubu ponechat hodinu až dvě.

Kdy a jak trhat květ bezu

Květy sbírejte za suchého počasí, rozhodně ne po dešti. Trhejte opatrně – ideální je stříhat je nůžkami. Dejte pozor, aby na nich nebyly mšice! Na druhou stranu dbejte, abyste z nich neoklepali moc pylu: právě ten dodá chuť sirupu nebo džemu. Až budete „na lovu“, pamatujte nejen na své potřeby, ale i na to, aby keři něco zbylo, z čeho by mohl do podzimu vytvořit bobule. Ideální je odnést maximálně polovinu květů a druhou tam ponechat. 

Pro přípravu sirupů a marmelády nechte květy celé. Budete-li je sušit na pozdější použití (a to nikoli na přímém slunci a jen do teploty do 40 °C!), pak po zaschnutí odtrhejte jednotlivé kvítky od stopek a teprve pak zcela dosušte. Uchovávejte uzavřené a nejlépe ve tmě. Ze sušeného květu si po zbytek roku vařte třeba bezový čaj.

Foto: HETIZIA, Shutterstock.com

Z čerstvého i sušeného květu bezu můžete připravit čaj, který uleví při kašli a nachlazeníFoto: HETIZIA, Shutterstock.com

Proč je květ bezu zdravý

Když se pustíte do konzumace bezových květů, získáte vitaminy C, A, B1, B2, B3 a C. Dále bioflavonoidy, známé antioxidanty s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem a mluví se i o jejich protirakovinném působení. Květové výrobky mírní kašel a rozpouštějí hleny, sáhnout po nich lze i při křečích v břiše: tlumí je a pomohou s nadýmáním. A působí nejen na zdraví, ale i na krásu: vyrobte si voňavou pleťovou masku z bezových květů, která vypíná povadlou pokožku.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Nejjednodušší příprava nápoje: nasypejte květy do vody a přidejte třeba citronFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Nejlepší recepty s bezovými květy

Květy černého bezu jsou (na rozdíl od plodů) jedlé ihned a klidně i za syrova. A že se jedná o luxusní ingredienci, dokazuje fakt, že na královské svatbě se podával citronovo-bezový dort.

Co všechno můžete z léčivých květů vyrobit? Podle praktického receptu krok za krokem si připravte úžasnou bezovou limonádu nebo sekt. Výtečný je smažený dezert kosmatice (vyzkoušet můžete i kosmatice z jogurtového těsta). Vyhlášený je bezový ocet, který je léčivý a hodí se i do salátů a na dezerty. Ovšem nejpopulárnější je uplatnění květů při výrobě domácího bezového sirupu (květy se nevaří, takže léčivé účinky zůstávají zachovány!) anebo voňavé bezové marmelády či želé. Až budete mít sirup hotový, rozhodně ho použijte při přípravě neobyčejného jahodového sorbetu s bezovým sirupem.

Foto: Melica, Shutterstock.com

Džem či želé z květů bezu můžete kromě citronu dochutit vanilkou nebo mátouFoto: Melica, Shutterstock.com

Voňavé květy černého bezu jsou zadarmo. Zkuste jimi ozdobit a ochutit dezert, výsledek bude luxusní – například fantasticky rychlé a jednoduché nepečené řezy s bezovými květy

Reklama

Načítám