Článek
Keře černého bezu najdete na okraji luk i lesů a také v zahradách, klidně i opuštěných. Jsou totiž odolné, nenáročné a člověka a jeho péči nepotřebují. Spíš vám dvakrát za rok nabídnou léčivé síly – na jaře květ a na podzim plody, černé bobule bezinek. (Znáte své stromové znamení v keltském horoskopu? Jedním z nich je právě bez.)
Léčivá síla výhonů a listů
Keř kvete nejčastěji v červnu až červenci. Do té doby můžete využít sílu čerstvých výhonů a listů: stačí je nadrtit, rozemlít nebo rozklepat tak, aby z nich pustila šťáva a vznikla mokrá kaše – tu přiložte třeba na bolavé koleno. Pomůže dokonce v případě revmatismu nebo vody v koleni. Obklad stačí na zaníceném či bolavém kloubu ponechat hodinu až dvě.
Kdy a jak trhat květ bezu
Květy sbírejte za suchého počasí, rozhodně ne po dešti. Trhejte opatrně – ideální je stříhat je nůžkami. Dejte pozor, aby na nich nebyly mšice! Na druhou stranu dbejte, abyste z nich neoklepali moc pylu: právě ten dodá chuť sirupu nebo džemu. Až budete „na lovu“, pamatujte nejen na své potřeby, ale i na to, aby keři něco zbylo, z čeho by mohl do podzimu vytvořit bobule. Ideální je odnést maximálně polovinu květů a druhou tam ponechat.
Pro přípravu sirupů a marmelády nechte květy celé. Budete-li je sušit na pozdější použití (a to nikoli na přímém slunci a jen do teploty do 40 °C!), pak po zaschnutí odtrhejte jednotlivé kvítky od stopek a teprve pak zcela dosušte. Uchovávejte uzavřené a nejlépe ve tmě. Ze sušeného květu si po zbytek roku vařte třeba bezový čaj.
Proč je květ bezu zdravý
Když se pustíte do konzumace bezových květů, získáte vitaminy C, A, B1, B2, B3 a C. Dále bioflavonoidy, známé antioxidanty s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem a mluví se i o jejich protirakovinném působení. Květové výrobky mírní kašel a rozpouštějí hleny, sáhnout po nich lze i při křečích v břiše: tlumí je a pomohou s nadýmáním. A působí nejen na zdraví, ale i na krásu: vyrobte si voňavou pleťovou masku z bezových květů, která vypíná povadlou pokožku.
Nejlepší recepty s bezovými květy
Květy černého bezu jsou (na rozdíl od plodů) jedlé ihned a klidně i za syrova. A že se jedná o luxusní ingredienci, dokazuje fakt, že na královské svatbě se podával citronovo-bezový dort.
Co všechno můžete z léčivých květů vyrobit? Podle praktického receptu krok za krokem si připravte úžasnou bezovou limonádu nebo sekt. Výtečný je smažený dezert kosmatice (vyzkoušet můžete i kosmatice z jogurtového těsta). Vyhlášený je bezový ocet, který je léčivý a hodí se i do salátů a na dezerty. Ovšem nejpopulárnější je uplatnění květů při výrobě domácího bezového sirupu (květy se nevaří, takže léčivé účinky zůstávají zachovány!) anebo voňavé bezové marmelády či želé. Až budete mít sirup hotový, rozhodně ho použijte při přípravě neobyčejného jahodového sorbetu s bezovým sirupem.
Voňavé květy černého bezu jsou zadarmo. Zkuste jimi ozdobit a ochutit dezert, výsledek bude luxusní – například fantasticky rychlé a jednoduché nepečené řezy s bezovými květy.