Hlavní obsah

Proč se ženám zvětšují prsa?

Foto: Thinkstock

Díky hormonům se Evropankám zvětšují ňadraFoto: Thinkstock

Reklama

Evropankám včetně Češek se zvětšují prsa. To je fakt, který v posledních letech potvrdilo hned několik studií. Firma Bravissimo, která vyrábí prádlo pro větší poprsí, minulý týden dokonce oznámila, že zavádí podprsenky s košíčkem číslo L! Tedy prádlo pro ženy s poprsím velikosti 14. Čím to ale je, že jsou ňadra čím dál větší? Vědci tvrdí, že za to mohou hormony!

Článek

Společnost Bravissimo už před dvěma lety zavedla velikost KK, ovšem některé zákaznice stále nebyly spokojené. Patří mezi ně i jednadvacetiletá Terri Smithová z britského Stourbridge, která dosud nosila právě velikost KK. „Každá žena ví, jak nepohodlné je nošení podprsenky, která vám nesedí. Kostice se zarývají do kůže, ramínka nechávají rudé otlačeniny a vaše prsa přetékají z výstřihu. Žádné oblečení vám pořádně nesedí. Ale když jsou vaše prsa ještě navíc velká a těžká, je to nesnesitelné,“ říká Terri.

Prsa „čtrnáctky“ váží pro představu skoro 6,5 kilogramu. Odborníci si nečekaný zájem o košíčky velikosti L vysvětlují i tím, že ženy napříč Evropou léta nosily podprsenky, které jim byly na zádech příliš volné, ale jejichž košíčky byly naopak moc malé. V poslední době už část žen naštěstí chápe, že prádlo, které skutečně padne, jim zajistí víc pohodlí i hezčí siluetu, a tak v obchodech stále častěji sahají po větších košíčcích, do nichž se jejich ňadra skutečně vejdou. To je tedy jeden důvod, proč se prodává stále víc podprsenek větších velikostí.

Může za to tuk?

Ovšem poptávka po větší velikosti podprsenek nenarůstá jen díky tomu, že  ženy konečně zjistily, jak má vypadat padnoucí prádlo. Spolupodílí se i fakt, že objem ženských ňader narůstá. Ještě v 80. letech měla většina žen „dvojky“ – tedy prsa, pro které se vyrábí košíčky B. Je tedy jasné, že ženská prsa rostou. Ale proč?

Tuk. Tak zní první odpověď, na níž se shodne většina expertů. Profesor Michael Baum, odborník na rakovinu prsu, k tomu říká: „Tuk se ukládá na prsou stejně jako na stehnech a zadečku. Zažíváme epidemii obezity, takže zvětšení průměrného objemu ženských ňader není zas tak překvapivé.“

Jenže tohle vysvětlení nestačí. Přibývá totiž žen, které jsou – podobně jako Terri – poměrně štíhlé. Jen jejich prsa jsou velká. Jak říká sama Terri: „Nejsem tlustá. Jen moje prsa od puberty rostla rychlostí několik čísel za rok.“ Anna Princová z Bravissima souhlasí. „Názor, že je neobvyklé mít drobnou postavu a velká prsa, je naprosto mylný. Od roku 1995, kdy jsme firmu založili, nás kontaktovaly více než dva miliony žen. Většina z nich měla drobnou postavu a velká ňadra,“ říká tahle odbornice na prádlo větších velikostí. Tak co se to s ženskými prsy děje?

Zaměřeno na estrogen

Podle expertky na výživu Marilyn Glenvillové je třeba zaměřit se na látku, která stimuluje růst prsou. A tou je estrogen. Ženský pohlavní hormon, který mění postavu během puberty. Glenvillová k tomu říká: „Dnešní dívky dosahují puberty dřív, než bývalo běžné. Dospělé ženy zase odkládají těhotenství na pozdější dobu, mají celkově méně dětí a kojí obvykle kratší dobu. Výsledkem je, že zažijí mnohem více menstruačních cyklů než jejich předchůdkyně, takže jsou vystaveny častějším měsíčním nárůstům estrogenu, který stimuluje ovulaci.“

Navíc – matky dnešních mladých žen byly první generací, která užívala antikoncepci. První verze pilulek přitom měly vyšší obsah syntetických estrogenů, než mají dnešní preparáty. A o dlouhodobém vlivu vyšších dávek hormonů na další generace toho zatím víme příliš málo.

„Jsem si jistá, že když se podíváte na fotografie žen z konce 19. století, které měly v průměru pět až šest dětí, zjistíte, že mají v porovnání s těmi dnešními mnohem plošší hrudník," dodává Marilyn Glenvillová.

Hormony všude kolem nás

To ale pořád ještě není všechno. Průzkumy ukazují, že hormonální antikoncepce má na svědomí i poměrně velké znečištění životního prostředí. Ukázalo se, že hormony, které ženy vylučovaly při močení, se postupně dostaly do řek. Podle různých průzkumů mohou za to, že tyto látky mění pohlaví ryb – samci se mění na samičky. Momentálně se vědci zabývají otázkou, jestli hormony v životním prostředí nemají vliv i na slábnoucí plodnost mužů.

„Ještě zbývá spousta otázek, které je třeba zodpovědět, ale pokud tyto hormony ovlivňují mužskou plodnost, je pravděpodobné, že nějak ovlivňují i ženy – a důkaz může být v našich ňadrech,“ říká doktorka Glenvillová.

Reklama

Související témata:

Načítám