Hlavní obsah

Prohlídky u doktora: Které jsou zdarma a zachrání vám život?

Foto: thinkstock

Lepší je na prohlídku přijít dřív a zbytečně než později a pozděFoto: thinkstock

Reklama

Nic vám není, tak co u doktora? Preventivní prohlídku! Ta může odhalit závažná onemocnění a tolik nebezpečné zhoubné nádory. Třeba ty nejčastější – rakovinu tlustého střeva, prsu a děložního čípku!

Článek

K lékaři se dostavujete, až když je vám vážně zle? Nejste sami, podle ministerstva zdravotnictví to tak dělá až 62 procent Čechů. Čas na preventivní prohlídky byste si ale měli udělat. Jsou zdarma a dokážou včas rozpoznat velké zdravotní problémy. Jaké to tedy jsou?

U praktického lékaře

Odhalí vředy, celulitidu, cukrovku, onemocnění srdce, rakoviny nejrůznějšího typu a jiná onemocnění. Že přesně o toto nestojíte? Tak se přemozte, čím dřív budete o případném onemocnění vědět, tím více času budete mít na jeho vyléčení nebo zastavení!

„Nárok máte na preventivní prohlídku jednou za dva roky," uvádí MUDr. Jan Hlusička. Jak má vypadat? Nebolí, a vyšetřete si na ni od půlhodiny po hodinu času.

  • Od 40 let se provádí vyšetření EKG (ve čtyřletých intervalech)
  • Od 45 let se provádí i kontrola hladiny cukru v krvi
  • Od 50 let se provádí vyšetření na skryté krvácení do stolice
  • V 18, 40, 50 a 60 letech lékař zajistí vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi

U zubaře

Nikdo k němu nechodí rád, ale mít umělé zuby, ošklivý úsměv či šířit nelibý zápach z úst? Jednou za rok máte nárok na preventivní prohlídku zdarma. A věřte, že si jí ušetříte nejen potíže a čas, ale i mnoho tisíc korun, které stojí implantáty, můstek či obyčejné plomby!

Foto: thinkstock

Vyhýbat se zubaři vás může později stát majlant a spoustu časuFoto: thinkstock

Co prevence obsahuje?

  • Vyšetření stavu chrupu, parodontu, sliznice a měkkých tkání ústní dutiny
  • Onkologii – pátrání po přednádorových změnách či ponádorových projevech chrupu
  • Instruktáž o správné hygieně

U gynekologa

Jde o vás se vším všudy! Stačí jedna návštěva za rok, a vyhnete se potížím: bolestem, výtokům, svědění, z toho plynoucí sexuální abstinenci, ale také třeba i rakovině prsu. S vynecháním vyšetření si zkrátka vůbec nezahrávejte.

A ještě prevence rakoviny

„Ačkoli je například celoplošný screening některých onemocnění hrazený z veřejného zdravotního pojištění, lidé této možnosti využívají jen velmi málo,“ říká MUDr. Stanislava Pánová. Jaká to tedy jsou?

Foto: thinkstock

I na prohlídku u gynekologa máte nárok jednou za rok zdarma. Rozhodně toho využijteFoto: thinkstock

Nádorová onemocnění prsu:screeningové vyšetření prsu doporučuje registrující praktický nebo ženský lékař jedenkrát za dva roky, od 45 let věku bez horní věkové hranice. Některé pojišťovny hradí vyšetření už od 40. roku, ale i mladším ženám. Na to se informujte u své pojišťovny.

Nádorová onemocnění děložního hrdla:vyšetření je hrazeno zdravotními pojišťovnami jedenkrát ročně. „Rakovina děložního hrdla je jedním z mála nádorů, u něhož umíme najít již přednádorové stavy a ty poměrně účinně léčit,“ připomíná MUDr. Stanislava Pánová. Registrující gynekolog pacientce odebere vzorek sliznice z oblasti děložního hrdla a odešle jej do akreditované cytologické laboratoře. Tento typ zhoubného nádoru je velice častý a následky jeho rozvinutého stadia jsou vážné.

Foto: thinkstock

Jde hlavně o vás. O vaše zdraví a kvalitu života. Nekašlete na ně!Foto: thinkstock

Nádorová onemocnění tlustého střeva a konečníku: objednat se na tato vyšetření je možné u praktického či ženského lékaře. Test je velmi jednoduchý, bezbolestný a zvládne jej každý.

  • Osobám ve věku od 50 do 54 let se doporučuje vyšetření na okultní (skryté) krvácení v jednoročních intervalech. Provádějí se při něm kontrolní vyšetření na nikoli okem patrné krvácení ve stolici.
  • Od věku 55 let mají osoby bez příznaků možnost volby – opakovaný test na okultní krvácení ve dvouletém intervalu, nebo alternativní provedení screeningové kolonoskopie s možností zopakování vyšetření jednou za deset let.

Co říkáte? Nevezmete si do rukou přece jen diář a neobjednáte se?

Reklama

Načítám