Hlavní obsah

Proměňte láhve od alkoholu v krásné vázy nebo lampičku!

Foto: Thinkstock

Máme pro vás dobrou záminku, jak zdůvodnit nákup několika lahvinek navícFoto: Thinkstock

Reklama

Možná to u vás po Silvestru vypadá jako při natáčení filmu Nevratné lahve :-) Co některé z nich přeměnit v dekorace, které ještě poslouží, než je pošlete na recyklaci? Máme pro vás pár tipů.

Článek

Některé láhve od alkoholu jsou i po vyprázdnění natolik hezké, že je vždycky dost času jimi praštit do kontejneru na sklo. Proto jsme se tentokrát snažili pro ně najít, alespoň na chvíli, nějaké další uplatnění. Třeba se přidáte a také některé z nich proměníte ve vázu, lampičku nebo svícen. Pokoušeli jsme se opět o co nejjednodušší postupy.

Váza na zavěšení

Foto: archiv redakce

Láhev můžete použít jako vázu, kterou lze pověsitFoto: archiv redakce

Čirá láhev od vína, svorka na hadice, čtyři hřebíčky, háček a zbytek dřevěné poličky. To jsou suroviny, ze kterých lze vyrobit vázu, kterou lze pověsit na zeď – v létě klidně i venku, pod pergolu a podobně. Láhev vymyjte, odstraňte etikety. Svorku na hadice o příslušném průměru (v našem případě jsme spojili dvě menší) přitlučte na prkénko, a pak do ní pevně přišroubujte láhev. Na zadní stranu připevněte háček, a je hotovo. Do láhve můžete nasypat i malé kamínky nebo barevný písek. Náklady: do 30 Kč.

Svícen

Foto: archiv redakce

Tradiční využití láhve jako svícnu, my jsme tomu ale ještě trochu dodali na originalitěFoto: archiv redakce

Z láhve od vína se může stát svícen pouhým zasunutím svíčky do jejího hrdla, ale proč si to neudělat ještě o trochu hezčí? Stačí kombinace barevného písku, a je to. Jen pozor, abyste použili buď svíčku, která neteče, nebo dávali láhev na talířek nebo podložku, u které nevadí potřísnění voskem. Náklady: do 20 Kč.

Dárková láhev

Foto: archiv redakce

Doma vyrobený alkohol můžete dát i do ručně zdobené láhveFoto: archiv redakce

Vyrábíte skvělý vaječný koňak, máte zdroj domácí pálenky nebo vína? Jestli je chcete dát jako dárek, vyrobte na ně i zajímavou láhev. Ďábelsky silná, ale chuťově božská slivovička nás inspirovala k nápisu na láhvi od sektu.

Jestli jsme inspirovali i vás, potřebujete stříbrnou barvu a pro doplnění třeba ozdoby v podobě andělských křídel. V místě, kde chcete mít nápis, nalepte průhlednou lepenku, přes kterou pak naneste sříbrnou barvu kouskem houbičky na nádobí. Po zaschnutí barvy strhněte lepenku a přilepte křidélka. Náklady: do 20 Kč.

Váza se stromem

Foto: archiv redakce

Nebojte se vzít do ruky barvy a štětec. Jestliže si netroufnete, svěřte malbu dětem, ty se bát nebudouFoto: archiv redakce

Pokud vám není cizí vzít do ruky štětec a barvu, můžete si z láhve od sektu vyrobit vázu, která se rozhodně nezvrhne, když do ní dáte jednu dlouhou růži nebo větvičku. Právě pro svou stabilitu se bude hodit v létě na zahradní stůl. Použijte barvu na modely letadel. Náklady: sada devíti barev stojí 78 Kč, koupit si ale můžete i jednotlivé barvy.

Dekorativní láhve

Foto: archiv redakce

Tip i pro méně zručné, který ale vypadá efektněFoto: archiv redakce

Na olej, ocet, ale třeba i tekuté mýdlo se hodí láhve od vína, které jsou na výrobu tak jednoduché, že to zvládnou i děti.

Použili jsme barevné samolepicí vlnovky, ve druhém případě lepidlo na ozdobné kamínky a jím přilepené plastové flitry. Nebojte se vymyslet vlastní vzor. Samolepky je nejjednodušší nalepit do proužků. Flitry, ozdobné kamínky, nebo jiné dekorativní materiály pak jen přitisknout na lepidlo, které si předem nanesete na stěny láhve. Abyste se neulepili při jejím otáčení, navlečte si hrdlo na držadlo vařečky, usnadníte si tím práci. Náklady: do 25 Kč.

Láhev jako lampička

Foto: archiv redakce

Tak tohle zvládnou opravdu všichniFoto: archiv redakce

Není nic jednoduššího než si z láhve od portského vína udělat zajímavou svíticí dekoraci – lampička je asi moc vzletné označení, protože světla moc nevydá, je spíš jako hejno světlušek. Zvlášť v případě, kdy použijete tmavou nádobu.

Potřebujete jen láhev a světelný řetěz. Vyberte takový, aby žárovky prošly hrdlem. My jsme pro větší intenzitu světla použili řetěz na elektřinu, ale lze použít i bateriový, který pak nebude závislý na zásuvce, ale svítí méně. Pro efekt lze takových dekorací vyrobit několik a dát je vedle sebe. Náklady: s tím, jak klesla cena řetězů v povánočních výprodejích, asi 45 Kč.

Schovali jste si někdy lahev od alkoholu? Napište nám, nač ji případně teď používáte.

Reklama

Související témata:

Načítám