Hlavní obsah

První menstruace mé dcery: Jak ji na to připravit?

Foto: Thinkstock

První menstruace je jistou psychickou zátěží nejen pro vaši dceruFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První menstruace. Významný předěl v životě dívky, který však každá prožívá po svém. Záleží ale i na rodičích, jak na něj bude připravena a jak jej bude vnímat. Nejste si jisti, kdy je ten správný čas si s dcerou o prvních měsíčkách promluvit, aby nebyla ničím zaskočená? Ptali jsme se za vás.

Článek

První menstruace čeká každou dívku a záleží jen na věku a situaci, kdy se dostaví. Některé slečny jsou v onen den přepadlé a potřebují nějaký čas, aby se s tím vyrovnaly, jiné se radují, že se „přeměnily v ženu“. Je však důležité, aby nebyly z ničeho překvapené, a už vůbec neprožívaly strach. Proto by do té doby měly být už o všem, co s měsíčním cyklem souvisí, informované. A kdo jiný by jim vše měl dostatečně vysvětlit než rodiče?  Ve většině případů to bývá matka, která si vším prošla také.

Psycholožka Olga Kučerová matkám doporučuje, aby zvolily vhodnou formu, i když to není vždy jednoduché, ale aby hlavně eliminovaly v rozhovoru s dcerou jakékoli strachy a obavy, ať už z čehokoli. „Také je dobré svoji menstruaci před dcerou netajit, včas jí říkat, jak to dospívající dívky a potom ženy mají, aby věděla, že i matka používá nějaké hygienické pomůcky, aby věděla, na co jsou vložky a tampony, že je to zboží, kterého je v obchodech tolik,“ vysvětluje Olga Kučerová.

Začněte odmalička

Pro rodiče by neměl být problém doma o takových věcech hovořit otevřeně. Musí jen k tématu přistupovat citlivě podle věku dítěte. Nejde říci přesně, kdy je dobré o tom začít mluvit, důležité je pravdivě, ale přiměřeně reagovat už na otázky ještě malých dětí.

Foto: Thinkstock

I kamarádka ve škole může být vaší dceři oporouFoto: Thinkstock

„Někdy si třeba tříletá děvčátka všimnou, že má maminka někde v koupelně tampony či vložky, a ptají se, k čemu to je. Můžete říct něco jako, že se každý měsíc v bříšku maminky dělá peřinka, ve které by mohlo bydlet miminko. A když tam to miminko není, tak ta peřinka odejde z bříška pryč dírkou na miminka,“ radí dětská psycholožka Danuše Jandourková a doplňuje, že až bude dcera větší, nebude problém dodat, že jde vlastně o výstelku dělohy a že spolu s ní odchází krev, která se musí někde zachytit.

Podobně to vidí i uznávaný gynekolog a porodník doc. MUDr. Pavel Calda: „O takovém tématu by se mělo začít hovořit tehdy, kdykoli přijde řeč na to, jak se lidé rozmnožují. Věk není příliš rozhodující. Dívku byste měli informovat nejen o menstruaci, ale také o tom, co s ní souvisí. Tím je například zvětšování prsou a ochlupení.“ Dále Pavel Calda doporučuje také dívku ve věku, kdy lze menstruaci očekávat, vybavit hygienickými potřebami pro případ, že odjíždí třeba na tábor nebo na dovolenou.

Tip redakce: Jak a proč je důležité doma mluvit s dětmi o sexu odmalička, si přečtěte ve článku Šok! Děsivé erotické hry našich dětí.

Může se však stát, že bude v ten den přítomen jen otec, ke kterému by měla mít dcera také důvěru. „I on by měl umět o tom s dcerou promluvit, aby nezískala dojem, že je to něco, za co se musí stydět, čeho se musí obávat,“ říká Olga Kučerová.

Kdy na „gyndu“?

Pokud vše probíhá normálně a bez problémů, není nutné s první menstruací hned navštěvovat gynekologa. První návštěva se u dospívající dívky doporučuje kolem 15 let. A do jakého věku by se měly měsíčky nejpozději dostavit? „Pokud dívka nezačne menstruovat do 16 let, je jistě vhodné navštívit gynekologa. Ale není to jen menstruace, současně se vyvíjejí takzvané druhotné pohlavní znaky, jako je ochlupení nebo růst prsů. Pokud rodiče pozorují nápadné odchylky, například předčasné ochlupení u malých děvčátek, je konzultace gynekologa také na místě, stejně jako u příliš časné menstruace nebo u výrazných bolestí,“ dodává Pavel Calda.

A jak jste to měli s první menstruací vaší holčičky vy?

Reklama

Načítám