Hlavní obsah

Nový chlap a první sex? Propadák!

Foto: Thinkstock

První milování je spíš hledání než exploze vášníFoto: Thinkstock

Reklama

Jste zamilovaná! Už několik týdnů randíte s úžasným mužem, na každé schůzce to mezi vámi nebezpečně jiskří a je jasné, že co nevidět spolu skončíte v posteli. Jenže první sex může být pořádným zklamáním! Obvykle totiž nejde o žádnou explozi vášní, ale spíš o nejisté a neobratné milování. Proč? S kým se to zlepší a od jakého muže utéct?

Článek

V podstatě na „to“ oba myslíte už od první schůzky. A myšlenek na společné milování máte vy i váš nový přítel plnou hlavu zhruba další dva až tři měsíce. To je podle sexuologů totiž průměrná doba „namlouvání“. Během tohoto času se těšíte, přehráváte si nejrůznější scénáře, ale také máte obavy. Kde k tomu dojde, budu se mu líbit, je to vážně ten pravý a jak to zařídit s antikoncepcí? Tímhle se většinou trápí ženy. Muži zase mají strach, zda je nezradí mužství a zda svou novou partnerku zvládnou uspokojit.

Je to stres!

„Chodila jsem s přítelem pár měsíců a měli jsme jet na chalupu. Bylo jasné, že tam se spolu poprvé vyspíme. Sice jsme o tom nemluvili, ale oba jsme se nemohli dočkat," vzpomíná dnes třicetiletá Hanka na dobu asi před osmi lety. A její příběh potvrzuje, že poprvé to vážně za moc nestojí. „Všechno bylo perfektní. Romantická chaloupka, jídlo, víno a pak strašně dlouhé a krásné mazlení. Ale když už mělo dojít na to, přítel se najednou zvedl a omlouval se, že to prý nejde," popisuje Hanka. Jednoduše ho přemohla nervozita.

„Tak jsme si zase sedli před krb, povídali si a za nějakou chvíli to zkusili znovu. Tentokrát se zadařilo, ale teda žádný hit to nebyl. Bylo to takové stydlivé, takové moc opatrné," směje se Hanka a dodává, že během pár týdnů se to srovnalo a bylo „to" více než báječné.

Foto: Thinkstock

Pro někoho může být první sex stresovou záležitostíFoto: Thinkstock

První sex je jednoduše pro většinu lidí, aniž by si to uvědomili, v podstatě stresovou záležitostí. A stresu se tělo snaží bránit, je v křeči a neschopné se uvolnit, proto bývá první sex spíš velký propadák. „Důvodů je celá řada. Můžeme to nazývat stresem, nervozitou, studem a podobně,“ potvrzuje sexuolog Jeroným Klimeš. A takováto psychická nepohoda stojí ve většině případů dokonce i za poruchami erekce, u žen pak může způsobit například bolestivost styku a podobně.

Navíc se po intimní stránce neznáte a tápete. Pravděpodobně jste na svých schůzkách probrali oblíbené filmy, knihy i muziku, ale na oblíbenou sexuální polohu či vzrušivá místa řeč nejspíš nepřišla. Proto je váš první milostný kontakt jednou velkou pátrací akcí a většinou jde o metodu pokusů a omylů.

Nalaďte sebe i partnera

Přesto je pár možností, jak si to alespoň trochu usnadnit. Zkuste během svého randění zjistit, jaký ten druhý je, jakou „předehru“ má rád. A nemyslíme tím erotickou předehru, ale spíš to, co by mělo sexu předcházet. „V tomto případě jde spíš o ženy, protože muž přichází s určitou nabídkou a ony svolují. Málokdy je žena iniciátorem sexu. Je tedy potřeba zjistit, co vy jako žena potřebujete. Některá si chce před sexem povídat, jiná tančit a další třeba uvítá ložnici plnou svíček,“ radí Jeroným Klimeš. A přesně to by měli pánové během platonických schůzek zjistit a vy byste jim to pátrání měly ulehčit. Zkuste se alespoň zmínit, co vám navodí tu správnou erotickou náladu, aby se měl váš přítel čeho chytit...

A Jeroným Klimeš navíc razí jedno pravidlo, které toho prý také hodně usnadní. „Platí pro mladé i staré. Všem říkám, aby nelezli do postele s někým, o kom si nemyslí, že ten vztah nevydrží alespoň rok. Sex je totiž spjatý s city až to není hezké a všechno se to projeví,“ tvrdí.

Dejte tomu čas

I když vaše první sblížení mělo přesto k úspěchu daleko, nezoufejte. Většinou jde vážně jen o prvotní nesnáze, které pravidelným „tréninkem“ postupně vymizejí. „Většinou to trvá tak půl roku. Během těch šesti měsíců se lidé poznají, zjistí, co se jim líbí, a objeví dvě až tři polohy, které jim vyhovují. Pak se sex začne zkvalitňovat,“ uklidňuje Jeroným Klimeš.

Navíc za tu dobu opadne i stud, který bývá překážkou především pro ženy. Vše dostane mnohem pohodovější nádech, atmosféra se zklidní a začne to vážně stát za to!

Pokud byste si totiž sexuálně skutečně nevyhovovali, určitě byste to poznali záhy. Rozhodně byste si to nespletli s počáteční nervozitou. „Ty skutečné sexuální asymetrie, kvůli nimž si žena a muž v posteli nikdy nebudou rozumět, se poznají snadno a velmi brzy,“ potvrzuje Jeroným Klimeš. A o tom, že s rozdílnou potřebou sexu nebo partnerovou zálibou v pro vás nemyslitelných praktikách nic nenaděláte, už řeč byla.

A co vy, milé čtenářky? Jaké to bylo poprvé u vás? Zapojte se do naší diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám