Hlavní obsah

Psychiatr nebere nové pacienty, psycholog nemá termín. Kde hledat pomoc, když cítíte, že už nemůžete

Foto: Ilona Kozhevnikova, Shutterstock.com

Foto: Ilona Kozhevnikova, Shutterstock.com

Reklama

Duševní potíže se v Česku mohou týkat až třetiny populace. V posledních letech už se naštěstí o tomto problému mluví nahlas a lidé ochotněji hledají pomoc odborníků. Jenže covid, skokové zdražování i válka na Ukrajině se na psychickém stavu populace mohutně odrážejí, a tak je v současné době velmi těžké sehnat adekvátní pomoc. Odborníci mají dlouhé čekací doby, někteří už nové pacienty ani neberou. Přesto ale nemusíte na své problémy zůstávat sami.

Článek

Stejně jako lékaři apelují na prevenci onemocnění těla, prosazují duševní hygienu potřebnou pro zachování mentálního zdraví. A v dnešní hektické a náročné době není divu, pokud ji nezvládáte sami. „Využít odborníka k tomu, aby člověk sdílel svoje pocity, srovnal si myšlenky, zamýšlel se nad sebou a hledal nové pohledy na věc, je dobré vždy. Je tak možné lecčemus předejít. Člověk by na své obavy a strachy neměl zůstávat sám,“ říká MUDr. Olga Kunertová, členka České asociace pro psychoterapii.

Jenže někdy se člověk dostane do svízelné situace, ani neví jak. I díky turbulentním událostem z poslední doby se psychické obtíže mohou projevit téměř ze dne na den. Objeví se obavy z budoucnosti, pocity, že už dál nezvládneme všechny povinnosti, únava, sklíčenost, panická ataka. Člověk potřebuje akutní pomoc, jenže dostat se k psychologovi, zejména tomu na pojišťovnu, je téměř nemožné. Odborníků na duši je ale naštěstí víc než jen psycholog nebo psychiatr. Kdo vám může ve vašem trápení rychle ulevit?

Začněte u praktického lékaře 

O potížích duše můžete mluvit i se svým praktikem. Právě ten vám může vystavit žádanku, se kterou máte nárok na psychoterapii na pojišťovnu, počítejte ale s tím, že terapeutů je nedostatek, mívají dlouhé čekací doby, nebo nové pacienty neberou. Praktik vám ale může předepsat i vhodnou medikaci. V okamžicích psychického vypětí může pomoci i posilující vitaminová infuze nebo léky na spaní. Může předepsat i antidepresiva, stejně jako psychiatr.

Psychologovi musíte věřit

Antidepresiva vám mohou ulevit, většinou se ale léčba léky kombinuje s léčbou slovem. „Ani jeden z těchto přístupů není lepší nebo horší, každý má svá specifika a důležitá je jejich vzájemná kombinace,“ popisuje psychiatr MUDr. Jan Michálek z Kliniky ambulantní psychiatrie a psychoterapie Praha.

Úkolem psychologa je diagnostikovat vaše potíže a naučit vás je zpracovávat. Je nezbytné mu důvěřovat, vybírejte proto dobře, nejen podle ceny nebo toho, jak ho máte daleko. Poptejte se mezi známými na jejich zkušenosti a reference, ale zohledněte také jejich povahu, každému z nás sedne něco jiného. Internetovým hodnocením naopak moc nevěřte. Určitě si zjistěte, jaký má zvažovaný odborník vzdělání, dobré je, pokud se specializuje na problém, který vás tíží. V neposlední řadě hrají roli sympatie, zda si sednete, což zjistíte při osobním setkání, kde se zpravidla domluvíte, jak by měla vaše terapie probíhat.

Obrátíte-li se na terapeuta sami, v soukromých ordinacích zaplatíte kolem tisícovky za sezení. Služby psychiatra jsou hrazeny ze zdravotního pojištění, stejně tak služby psychologa či terapeuta, doporučí-li vám je lékař. Ze zdravotního pojištění jsou hrazeny i takzvané krizové služby.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Léčba léky sama o sobě nefunguje, měla by ji provázet i vhodná terapie, například rozhovory s psychologemFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Když to hoří, volejte linku

Přepadla vás náhlá panická ataka, propadli jste se po tíživé události do hluboké deprese, nebo máte dokonce sebevražedné myšlenky? O pomoc volejte ihned. Pro takové situace existují nonstop krizové linky, například Pražská linka důvěry 222 580 697 nebo Centrum krizové intervence 284 016 110. Můžete se obrátit i na Linku pomoci 284 016 666, kam můžete volat anonymně, stejně jako na Linku první psychické pomoci 116 123. Na některé můžete napsat i email nebo využít chat. Seznam linek pomoci po celé ČR najdete zde.

Krizová centra fungují nonstop

Krizová centra nefungují jen po telefonu, můžete je navštívit i osobně, mnohé fungují i v noci. Jejich úkolem je pomoci vám krátkodobě v urgentní situaci, pak vám pomohou najít další vhodné řešení vašich potíží, nenahrazují systematickou psychoterapeutickou či psychiatrickou péči. V Praze funguje například Krizové centrum v Bohnicích nebo RIAPS, ve vašem regionu můžete potřebné zařízení hledat zde

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Při arteterapii je kromě tvorby samotné důležitá i sebereflexe nad vlastním dílem a hodnocení terapeutemFoto: Golubovy, Shutterstock.com

Využijte specializované poradny

Můžete zamířit i do specializovaných poraden, ty jsou také zdarma. Existují poradny manželské i rodinné, na problémy dětí jsou připraveny pedagogicko-psychologické poradny. Fungují i poradny při zdravotních institucích, neziskových a volnočasových organizacích, městských úřadech, možná podobnou službu v rámci benefitů nabízí i váš zaměstnavatel. Úlevu může poskytnout i někdo, kdo si prožil podobné obtíže jako vy. Krizová centra využívají tzv. peer konzultanty, kteří sami řešili obdobné potíže, ale mají i patřičné proškolení, aby vám mohli pomoci ve zvládání těch vašich.

Uleví kouč i mediátor

Mluvit o vaší psychické nepohodě je úlevné, je ale třeba řešit i to, co ji vyvolává. Upadáte-li do deprese z nerozhodnosti v tom, kam profesně nebo osobně směřovat dál, může vám pomoci kouč osobního růstu nebo mentor. Děláte si vrásky kvůli hádkám o děti s exmanželem nebo sporům se sousedy? Využijte služby mediátora, který pomáhá při řešení civilních sporů.

Vyslovte se hudbou i barvami

Ne vždy je snadné své bolesti a obavy popsat, můžete je ale vyjádřit i jinak. K tomu slouží různé terapeutické metody, jako je například arteterapie, kdy své vnitřní prožitky vizualizujete barvami, nebo muzikoterapie, kdy za sebe necháte mluvit hudební nástroje. Tyto metody pomáhají lépe vyjádřit pocity.

Pomáhají i technologie

Dnes můžete o své duševní zdraví pečovat i on-line. Například Terap.io nabízí terapeutická sezení na dálku, přes video nebo v chatu. Aplikace VOS.health zas nabízí digitální deník, který za pomoci umělé inteligence přináší sebereflexi nutnou v prevenci deprese a úzkostí. Aplikace Nepanikař vám při náročných chvílích poskytne potřebnou oporu, můžete vyzkoušet i různé další aplikace na meditaci či zklidnění.

Reklama

Načítám