Hlavní obsah

Půdu proměnili v dvoupatrový byt. Krása!

Foto: idhea.cz

Z půdy na věšení prádla vznikl zajímavý mezonetový bytFoto: idhea.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliš luxusní, aby zde bydlely jen šňůry na prádlo! To asi napadne každého, kdo se podívá na podkrovní byt v pražském Bubenči. Stejný názor měl i architekt, který se rozhodl přestavět si sám pro sebe tuto půdu na krásný dvoupatrový byt. Líbí se vám?

Článek

Malá, ale krásná, taková byla půda v domě z třicátých let minulého století. Jenže i s nedostatkem místa si dobrý architekt dokáže poradit, a navíc ze záporu snadno udělá i velkou přednost. Jako v tomto případě, kdy z „obyčejného“ podkroví vznikl za tři a půl milionu korun luxusní mezonet. Vestavěným patrem se nejen zvětšila podlahová plocha na sedmdesát pět metrů čtverečních, navíc zde vznikl krásný otevřený prostor, který z obývací části a kuchyně nabízí pohled až do hřebene střechy.

Trouba bydlí ve schodech

Vestavěné schodiště rozdělilo byt pod střechou na dvě části, na nižší podlaží se vešel obývací pokoj s kuchyňským koutem, koupelna, toaleta, předsíň a ložnice. Vyšší úroveň tvoří přístupová lávka a pracovna, která zároveň slouží jako pokoj pro hosty. I když – tyto dispozice se mohou měnit. Počítá se s tím, že až přijdou potomci, současná ložnice v přízemí se změní na dětský pokoj a dnešní pracovna se stane ložnicí rodičů.

Foto: idhea.cz

Chytře využitý prostor pod schodištěm: vešla se sem polovina kuchyňské linkyFoto: idhea.cz

Schodiště ale neslouží jen k tomu, aby spojovalo jednotlivá patra. „Každý centimetr místa jsem se snažil využít pro úložné prostory. Schodiště na galerii tak slouží zároveň jako kuchyň,“ popisuje majitel a architekt Dalibor Hlaváček z architektonického studia Idhea.

Kuchyň má tvar písmene L. První část je integrovaná pod schodištěm a sem se vešly jak vestavné spotřebiče – trouba, vinotéka a chladnička s mrazničkou –, tak úložné prostory. Druhá část nabízí varné a mycí centrum a dostatek pracovní plochy. Na kuchyňská dvířka je použita dubová dýha, pracovní deska je z patinované žuly. Zadní část linky je obložena sklem v totožném odstínu jako horní skříňky.

Foto: idhea.cz

Nové využití našel díky krbu i starý komínFoto: idhea.cz

Bílý je i nábytek – nízká police pod televizorem a konferenční stolek v obývací části. Doplňují je pohovka a šedá křesla, která ladí s barvou stěn. Právě tato barva a dubové dřevo hrají v interiéru prim. Z dubu jsou jak podlahy, schodiště, tak některé kousky nábytku a společně s přiznaným cihlovým zdivem tyto „drsné“ materiály tvoří protiklad hladkým bílým plochám, lakovanému vestavnému nábytku a skleněným plochám.

Foto: idhea.cz

Na krb má majitel výhled z pohovky, křesla jsou otočená k oknům a televiziFoto: idhea.cz

Ani centimetr nazmar

Dalibor Hlaváček si přál nechat vyniknout krásný prostor, a navíc na poměrně malé ploše vytvořit „velké“ bydlení. To se projevuje i na jeho zařízení. „Cílem bylo vytvořit čistý interiér bez přemíry dekorací,“ říká. I když je třeba podotknout, že prostor se samozřejmě časem zabydlí, až zde budou nastěhovány osobní věci. Těch může být spousta, protože úložných prostorů zde najdete více než jiní ve velkých domech.

„Celou stěnu v ložnici i na galerii tvoří vestavné skříně, do prostoru mezi okny na galerii jsem umístil pracovní stoly, od kterých je vidět nad střechy okolních domů. Niky vyplnily knihovny, a třeba skříň v koupelně ukrývá pračku se sušičkou, prostor nad klozetem je využit pro skladování čisticích prostředků a záchodovou četbu,“ popisuje architekt.

Foto: idhea.cz

Z předsíně se vchází do ložnice i koupelnyFoto: idhea.cz

Foto: idhea.cz

Prostor na galerii, který nyní slouží jako pracovna, se v budoucnu má změnit na ložniciFoto: idhea.cz

Foto: idhea.cz

Koupelna, stejně jako celý interiér, staví na kontrastu dřeva a drsné šedé oproti bílým lesklým plochámFoto: idhea.cz

Ozdobou půdního prostoru se samozřejmě stávají střešní okna, zde jsou použity čtyři trojice. Ty nejenže nabízejí dostatek světla, v létě chrání byt před přehříváním venkovní zastínění, ale nabízejí i takové krásné detaily, jako je například postel nebo vana umístěné přímo pod oknem, kde můžete při večerní relaxaci sledovat hvězdy na nebi.

Foto: idhea.cz

Soukromí majitelů nejen v ložnici chrání vysoká lípa v uliciFoto: idhea.cz

Foto: idhea.cz

Z okna se můžete dívat i při relaxaci ve vaněFoto: idhea.cz

Foto: idhea.cz

Na toaletě architekt vytvořil čtenářský koutekFoto: idhea.cz

A o soukromí se bát nemusíte. Část oken totiž stíní krásná vzrostlá lípa, která nejen byt chrání před pohledy z protilehlé budovy, ale v letním období také nabízí příjemný stín.

Líbilo by se vám bydlet pod střechou, nebo se raději budete držet při zemi? Napiště to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám