Hlavní obsah
3,3
(296)
Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Kynuté sladké těsto patří k Velikonocům stejně neodmyslitelně jako k Vánocům. A zatímco na Vánoce se peče vánočka, na Velikonoce to bývá mazanec. Pokud vás už ale klasické mazancové bochánky tak trochu omrzely, vyzkoušejte recept na tenhle věnec. Nejenže krásně vypadá, ale také ho můžete sníst.

50 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 110 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 hrst rozinek
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

U tohoto věnce z mazancového těsta hrozí, že zmizí ze stolu rychlostí blesku. Pak mějte ještě raději v záloze i nejedlé dekorace ze skořápek. Věříme, že těch máte v tomto období dostatek.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Postup

01.

Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné, a asi 50 ml ho odlijte do misky. Přidejte k němu 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí, vše promíchejte a uložte asi na čtvrt hodinky do tepla, aby vzešel kvásek.

02.

Dvě vejce omyjte teplou vodou od případných nečistot, oddělte žloutky od bílků a skořápky si tentokrát schovejte, budete je ještě potřebovat! Máslo nechte v teple změknout a pak ho za postupného přisypávání zbývajícího cukru utřete se žloutky dohladka.

03.

K ušlehané směsi přidejte hladkou mouku, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, podle chuti vanilku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu, rozinky, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka a zadělejte těsto. Mléko přidávejte spíš postupně, jeho množství záleží na tom, jak moc „savá“ je vaše mouka. Méně než 200 ml ho ale určitě nebude! Těsto nesmí být tuhé ani řídké, ideální konzistenci poznáte podle toho, že je krásně pružné a přitom na dotek nelepí.

04.

Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a uložte do tepla vykynout. Pokud ještě topíte, tak k topení, jinak je ideální okno, na které svítí sluníčko. Těsto kyne asi 40 minut.

05.

Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu poprášenou hladkou moukou a ještě jednou ho propracujte. Pak ho rozdělte na 3 stejně velké části a z každé z nich vyválejte dlouhý pramen. Z nich pak spleťte věnec, jednoduše jako cop (zkusit také můžete ze 4 pramenů). Jeho začátek ale nechte volný a konec do něj zase zapleťte, ať má věnec pravidelný tvar. Věnec pleťte rovnou na plechu vystlaném pečicím papírem nebo ho na něj pak opatrně přeneste.

Foto: Greta Blumajerová

Nakynuté těsto rozdělte na tři stejné díly a upleťte z nich copFoto: Greta Blumajerová

06.

V misce rozšlehejte vajíčko, hotový věnec jím opatrně potřete a posypte plátky mandlí. Omyté čtyři poloviny skořápek z vajec zvenčí potřete tukem (stačí troška oleje nebo kousek másla) a v pravidelných rozestupech je vmáčkněte do věnce. Během pečení v něm udrží dolíčky, do kterých pak zapadnou vámi ozdobená vajíčka. Věnec vložte do trouby a pečte při 200 °C asi 35–40 minut dozlatova. Upečený věnec nechte trochu zchladnout, opatrně sundejte skořápky a do ďolíčků vložte kraslice. Máte hotovou krásnou velikonoční dekoraci!

Reklama

Načítám