Hlavní obsah

Recepty s křupavou slaninou, na kterých si pochutnáte!

Foto: David Háva

Letní menu plné křupavého hříchu je právě se slaninkouFoto: David Háva

Reklama

Zakázané ovoce chutná nejlépe. Slanina rozhodně patří mezi neodolatelné kulinární hříchy a jednou za čas si ji dopřejeme. Zkuste zapečenou v cuketě, s obloženým chlebem nebo v hráškovém rizotu!

Článek

Slanina má v našich kuchyních nezastupitelné místo. Ke snídaně přijde vhod k vejci, při přípravě hlavních jídel někdy stačí málo a masu nebo omáčce dodá ten správný šmrnc. Slaninu hned při nákupu dejte do chladu. Kupujte vždy jen takovou, který voní nádherně po masu. Čerstvá má jasně růžovou barvu. Nespotřebovanou slaninu můžete i zamrazit, nemělo by to však být na delší dobu než 4 měsíce.

Hráškové rizoto

Na 4 porce potřebujete:1 cibuli, 200 g anglické slaniny, 300 g mrazeného hrášku, 300 g rýže, 1 l kuřecího vývaru, olivový olej, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, parmazán

Foto: David Háva

Svěží letní oběd!Foto: David Háva

Postup: Na oleji zpěňte cibulku, přidejte nakrájenou slaninu, prolisovaný stroužek česneku a opékejte. Přisypte rýži, promíchejte a zalejte vývarem tak, aby byla rýže ponořena. Vařte pod pokličkou a podle potřeby přilévejte vývar, dokud není rýže měkká. Chvíli před dohotovením vmíchejte citronovou kůru a hrášek. Nakonec rizoto podle potřeby osolte, opepřete a podávejte s nastrouhaným parmazánem

Tip:Pro zjemnění chutě můžete do hotového rizota vmíchat 2 lžíce zakysané smetany.

Obložené chleby s avokádovou pomazánkou

Na 4 porce potřebujete: 4 krajíce oblíbeného pečiva, 1 měkké avokádo, 4 plátky anglické slaniny, hrst cherry rajčátek, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 1 chilli papričku, 1 lžičku citronové šťávy

Foto: David Háva

Dokonalé pohoštění pro hosty, po kterém se zaprášíFoto: David Háva

Postup:Chleby opečte na suché pánvi. Avokádo zbavte pecky a vydlabejte dužinu. Tu pak rozmačkejte vidličkou, osolte, opepřete a dochuťte prolisovaným stroužkem česneku, nasekanou chilli papričkou a citronovou šťávou. Slaninu opečte na suché pánvi do křupava. Cherry rajčata dejte na chvíli pod gril. Chleby pak potřete pomazánkou, přidejte slaninu, dozdobte rajčátky a podávejte.

Tip: Na večírek můžete použít místo chlebu slané krekry a ozdobit je stejným způsobem.

Zapečené cukety

Na 4 porce potřebujete: 2 středně velké cukety, 200 g celozrnného kuskusu, 200 g italské slaniny, hrst cherry rajčátek, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, olivový olej, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, hrst nastrouhaného parmazánu.

Foto: David Háva

Cuketa a slanina si rozumíFoto: David Háva

Postup: Cukety podélně překrojte a vydlabejte vnitřní části. Na oleji orestujte cibuli. Přidejte na kousky nakrájenou slaninu a vše opečte. Kuskus připravte podle návodu. Přidejte ke slanině, promíchejte, vmíchejte rajčata, citronovou kůru, parmazán a směs osolte a opepřete. Hotovou směsí pak naplňte cukety, zakapejte olivovým olejem, poskládejte do olejem vytřeného pekáčku a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip:Směs můžete použít na plnění lilků nebo rajčat.

Jak si pochutnáváte na slanině vy? Zapékáte, připravujete anglickou snídani, nebo hřešíte jinak? Podělte se s námi o svoje recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám