Hlavní obsah

Rok od smrti Věry Špinarové: Jaký byl život fenomenální zpěvačky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Z jejího hlasu běhá mráz po zádech i dnes, rok po zpěvaččině náhlém úmrtí. Po jednom koncertě přišel srdeční kolaps a pár dnů nato v nemocnici zemřela. Jenže se srdcem měla Věra Špinarová problémy celý život. Spíše než zdraví se ale týkaly lásky.

Článek

Věra Špinarová (†65) působila na první pohled jako rázná, tvrdá žena, ale uvnitř se skrývala milující bytost, která si jen kolem sebe vytvořila ochrannou slupku. Takovou, skrze kterou dovnitř nepronikne už žádná další bolest. O co více dostala do vínku hudebního nadání, o to méně pak měla v životě štěstí na vztahy a na muže. A dnes je to rok, co Věru Špinarovou zradilo srdce a tato fenomenální zpěvačka zemřela.

Vánoční tragédie

Obrovskou ránu utrpěla již v devětadvaceti letech. V té době zpívala s Orchestrem Ivo Pavlíka a měla za sebou několik pěkných let začínající kariéry – odstartovala ji už v patnácti songem „Já před tebou klečím“. První velké úspěchy přišly až s písní „Music Box“ v roce 1970, s níž se dostala do celorepublikové hitparády.

Radost z hudebních úspěchů ale na nějakou dobu zatemnila tragédie z roku 1980, s níž se Věra Špinarová nikdy nesrovnala. Zemřel Lubomír, její o dva roky mladší bratr. Na Štědrý den se i s dárky chystal odjet z Prahy, kde pracoval, za rodinou, ale domů do Ostravy už nedojelNěkdo ho přepadl a zbil tak, že mu rozrazil lebku. Kolem smrti byla spousta otazníků a případ nebyl nikdy vyřešen. Věra od té doby neslavila Vánoce, až později s vnučkou.

Foto: Profimedia.cz

Hudba byla pro Věru Špinarovou velkým hnacím motorem v životě Foto: Profimedia.cz

Ze sokyň přítelkyně

V té době už naštěstí měla vedle sebe oporu v podobě manžela Ivo Pavlíka (†84) – ten byl předtím, než se dali dohromady, jejím kapelníkem. Svatba byla v roce 1972 a o tři roky později se jim narodil syn Adam (42) – jediný potomek slavné zpěvačky, který ji později dokonce doprovázel s kapelou Adam Pavlík Band a zároveň byl i jejím manažerem.

Foto: Profimedia.cz

Heidi Janků, Ivo Pavlík, Věra Špinarová a Adam Pavlík. Všichni dohromady fungovali jako rodina – a vloni bohužel přišla o dva členy Foto: Profimedia.cz

S Ivo Pavlíkem byla dvanáct let a trávili spolu téměř veškerý volný čas, i ten pracovní. Jednou ho ale přistihla při nevěře a v tu chvíli se v ní cosi zlomilo tak, že už ve vztahu nemohla pokračovat – neměla síly ho dále udržovat. Po jedenácti letech od rozvodu si pak Ivo Pavlík vzal za ženu Heidi Janků (55). Věra Špinarová údajně zpočátku neměla mladou zpěvačku příliš v lásce, ale nakonec se z nich staly velice dobré přítelkyně, vloni dokonce chystaly společné turné. Byly si navzájem rodinou. A právě pro Heidi Janků musel být loňský rok mimořádně náročný, protože ani ne po půl roce po smrti Věry Špinarové zemřel na infarkt i Ivo Pavlík.

Manželství na dálku 

Zpěvačka v jednom rozhovoru vzpomínala, jak si po rozvodu řekla, že sama nebude a že si vezme prvního muže, na kterého narazí. A tím se stal zpěvák a bubeník Vítězslav Vávra (64). V roce 1984 se vzali a byli spolu patnáct let. Podle zpěvačky však jejich manželství nebylo ideální. Ona se odmítala odstěhovat do Prahy a on naopak do Ostravy. Po celou dobu tedy měli „manželství na dálku“, které bylo dost bouřlivé: o nevěry ani divoké flámy nebyla nouze. Vítězslav Vávra některé nevěry sám dokonce popsal ve svých pamětech.

Foto: Profimedia.cz

Takto dnes vypadá Vítězslav Vávra, který ve svých pamětech vzpomíná i na své nevěry Foto: Profimedia.cz

Po Vítězslavu Vávrovi přišel ještě jeden muž, Michal. Byl mladší o dvanáct let a Věra Špinarová se s ním seznámila, když venčil psa. Byli spolu sedm let, ale ani tento třetí dlouhodobý vztah nevydržel. Poté už zpěvačka na muže zanevřela a žádného si nechtěla příliš pustit k tělu. Vztahové kolapsy ji poznamenaly a jedna její kamarádka později řekla, že pokaždé, když zpěvačka skončila sama bez muže, byla velice smutná.

Věra Špinarová se ale měla vždy na co upnout – hudba byla celý její svět a koncerty měla neustále vyprodané. Také trávila čas se synem a jeho rodinou, manželkou a jejich dcerou Johankou. To vše jejímu životu dávalo potřebnou šťávu až do posledního koncertu v Čáslavi, při kterém zkolabovala. Zemřela pak o čtyři dny později v pražské nemocnici.

Jakou písničku od Věry Špinarové máte nejraději?

Reklama

Související témata:

Načítám