Hlavní obsah

Křeslo, na kterém můžete i spát? Ano!

Foto: Thinkstock

Rozkládací křesla mohou být v malém bytě nedocenitelným pomocníkemFoto: Thinkstock

Reklama

Uvažujete o rozkládacím křesle? Chcete-li ho používat pro příležitostné spaní, pak při výběru nehleďte jen na vzhled nebo cenu. Nejdůležitější je totiž způsob jeho rozkládání!

Článek

Výběr správného rozkládacího křesla, o němž uvažujete jako o náhradním lůžku, není žádná věda. V zásadě totiž existují jen dva typy takových křesel. První je na spaní nevhodný a ten druhý je naopak tím pravým. Jak je od sebe poznat?

Těmhle křeslům se vyhněte

Nejlevnější rozkládací křesla nemusí být zákonitě nevhodná, ale pravdou je, že právě v těch nejnižších cenových kategoriích jich nejdete nejvíce. Má to prostý důvod. Výrobně nejsnazší křesla jsou řešená jen jako dvakrát ohnutá matrace upevněná na jednoduše rozkládané konstrukci. Je to podobné jako u kempinkového lehátka.

A v čem je problém? „Po rozložení totiž budete ležet na stejné straně matrace, na které jste před tím seděli. A žádná matrace není nezničitelná. Objeví se na ní prosezené důlky, její povrch bude hrbolatý, a spát na takové matraci pak bude jako nocleh na vlnitém plechu,“ varuje s úsměvem architekt Tomáš Holý.

Foto: Ikea

Na spaní jsou nevhodná ta křesla, která nabízejí stejnou plochu matrace na sezení i na spaní. Křeslo PS Murbo, látkové čalounění, cena 5990 KčFoto: Ikea

Vybírejte tato křesla

Nadpoloviční většina nabízených křesel na tuzemském trhu je na spaní vhodná. A nejsou o moc dražší. Ceny se pohybují kolem 4000 korun a víc. „Jejich konstrukce jsou různé, ale jedno mají všechny společné. Po rozložení se nabídne lůžková část tvořená rubovou, čili spodní stranou matrace. Je to tedy ta část, na které se přes den nesedí. Co děláte, když proležíte matraci na své posteli? Běžná praxe je taková, že matraci obrátíte a dál spíte na její původně rubové straně. A tady je použitý stejný ,fígl', na svrchní straně sedíte, na spodní spíte,“ říká ing. arch. Pavel Zikmund.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Křeslo Blues, Linet (koženkové čalounění, 15 876 Kč), křeslo City solo, Nábytek NISO Hulín (látkové čalounění, 4320 Kč)Foto: Archiv firem

Foto: Punto Design

I rozkládací křeslo může mít moderní kabát – v tomto případě jde o křeslo Lea 2 za 32 381 KčFoto: Punto Design

Foto: Punto Design

Varianty na lenošení i na spaní. Navíc správné (neležíte na stejné straně matrací, na kterých přes den sedíte)Foto: Punto Design

I rozkládací křesla mají úložný prostor

Přibližně třetina nabízených křesel poskytuje také úložný prostor. Většinou se ale jedná jen o prostor velikosti větší cestovní tašky. I přesto působí taková křesla velmi robustně, neboť musí pojmout nejen složené lůžko, ale i přibližně 15 litrů objemu zmíněného úložiště.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Křeslo Taťána, J&H (látkové čalounění, 6980 Kč), Rozkládací pohovka Zeta, Nábytek for living (látkové čalounění, 4952 Kč)Foto: Archiv firem

Foto: Arbitare

I s křeslem se dá vyhrát! Model Reverso (info o ceně v obchodě)Foto: Arbitare

Ptejte se na materiál matrace

Ve většině případů jsou matrace rozkládacích křesel vyplněné polyuretanovou či takzvanou „studenou“ pěnou. „Není to řešení nejlepší a nedosahuje se tím kvality latexových výplní, ale v případě, že budete na křesle spát jen občas, tak je to řešení dostačující,“ vysvětluje Pavel Zikmund. Naopak varovným signálem je matrace z molitanu. Je sice měkká, na první kontakt příjemná, ale velmi rychle se prosedí, zdeformuje, a na spaní je pak vyloženě nevhodná. Pokud se rozhodnete pátrat po křesle s lamelovým roštem a latexovou matrací, pak budete zklamaní. Na českém trhu se nevyskytuje.

Foto: Scandium Interiors

Jednotlivé části sestavy Heart mohou být také použity jako sedátka – cena 14 256 KčFoto: Scandium Interiors

Foto: Punto Design

Pokud chcete jen odpočívat, bude se vám hodit sofa Le Vele – za 43 290 KčFoto: Punto Design

Tip redakce:Ať už řešíte rozkládací křeslo, nebo ne, pro všechny tu máme inspiraci v podobě článku 7 kousků nábytku, které vás zachrání v každé situaci!. Co říkáte?

Potřebujete jedno lůžko navíc? Zkusíte to s rozkládacím křeslem?

Reklama

Související témata:

Načítám