Hlavní obsah

S dietou do fastfoodu? Jasně! Tahle jídla vám neublíží!

Foto: isifa

Ani hamburger nemusí být vaším nepřítelem. Musíte ale vědět, jaký vám neuškodíFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste v jednom kole a váš žaludek už se výrazně hlásí o slovo? Nezbývá vám než zvolit jídlo z fastfoodu. Po čem byste ale mohli sáhnout, aby to neohrozilo vaši dietu? Zjišťovali jsme pro vás!

Článek

Každý občas sáhne po jídle ve fastfoodu. Můžete ale, i když hubnete?Abyste si později nevyčítali své unáhlené rozhodnutí, podívali se naši odborníci na výživu na nabídku nejznámějších podniků. Co pro vás vybrali nutriční poradci Lada Nosková z Diet Plan a propagátor zdravého životního stylu Václav Krejčík z Energy studia?

V KFC vynechte těstíčko a majonézu

„Pokud si chcete zachovat zdravé stravovací návyky, na celý sortiment kuřete v typickém těstíčku zapomeňte,“ uvádí Lada Nosková a dodává: „Příjem tuků obsažených v těchto pokrmech je 25–45 g tuku z jednoho jídla, což je dvoj- až čtyřnásobek dávky tuku přijatelné pro oběd!“

Co vám tedy tolik neuškodí? „Nejlépe vzhledem k trojpoměru živin a energie vychází Brazer sendvič. Má 1800 kJ, bílkovin (B) 27 g, sacharidů (S) 37 g, tuků (T) 17 g. Více tuků se dá ,ošulit´ tím, že vynecháte majonézu. A sacharidy u sendviče snížíte odebráním horní housky. Suché to nebude, protože, pokud je maso dobře grilované, zůstane šťavnaté,“ doplňuje konkrétně odbornice. K tomu doporučuje malý Garden salát, který má 293 kJ (B 1, S 12, T 2 g). „Přidáte-li na zelenině, vytvoříte větší pocit zasycení za minimum energie a zvýšíte objem zeleniny. Samozřejmě opět bez dresinku, jen s kapkou olivového oleje.“

Foto: thinkstock

Od smaženého těstíčka ruce pryčFoto: thinkstock

McDonald´s má nejdietnější hamburger

„Ignorujte hranolky a smažené Mc Nuggets ze stejných důvodů jako těstíčko u KFC. Salát k obědu je opravdu málo a teď v zimě se zároveň potřebujete zahřát," radí odbornice.

Co tedy zvolit? „Nejlépe vychází nakombinovat obyčejný hamburger. Jde o hovězí maso opečené na tále, které má 1050 kJ a nejméně tuku ze všech burgerů – jen 7 g. Obsahuje ale málo bílkovin, proto doporučuji přidat k němu salát Caprese, bez krutonů a zálivky. Ta má 440–520 kJ, na rozdíl od olivového oleje – 190 kJ. Doplníte tím bílkoviny, a hlavně zeleninu. Celkem ideálních 1722 kJ – B 25, T 18, S 38 g,“ radí Lada Nosková. Podle ní je v této variantě jedno úskalí, a to je sůl: 2,1 g soli (42 % z celkového denního příjmu v jednom jídle je dost).

Další variantu doplňuje Václav Krejčík: „Obdobně jako u KFC je možnou volbou wrap: Grilled Chicken McWrap.“ Má 1526 kJ, z toho B 26, T jen 11, S 40 g. Pokud ho doplníte Zahradním salátem – bez zálivky – dohromady 1609 kJ B 27, T 11, S 44 g. „Nenechejte se ale zlákat zvýhodněným menu s ingrediencemi, které vám ze zdravého jídla udělají kalorickou bombu,“ varuje Lada Nosková.

Foto: thinkstock

Místo hranolků a kečupu berte raději salát s olivovým olejemFoto: thinkstock

Subway vítězí díky možnosti sestavení jídla

„Tento řetězec sendvičů je výborný v tom, že si sami můžete vytvořit sendvič. A když budete mít na paměti, jak má správný oběd vypadat, mohlo by se vám to povést,“ říká Lada Nosková. Podle ní hlavní úskalí může být nepoměr sacharidů (houska zespod i shora) k bílkovinám (pár plátků šunky, sýra) a k zelenině. Jak sami na stránkách napovídají, je třeba redukovat tuk a kalorie (vyhnout se slanině, tučným sýrům, tučným dresinkům a majonézám). Je také třeba zvýšit vlákninu: žádejte při objednávce přísady jako syrovou zeleninu, papričky jalapeños nebo nakládané okurky.

Co si tedy dát? „Sendvič dlouhý 15 centimetrů s hlávkovým salátem, rajčaty, cibulí, paprikou a okurkou obsahuje okolo 6 g tuku. Když k němu přidáte hovězí, kuřecí prsíčko, šunku, krůtí, dostanete jídlo s 20–25 g bílkovin, asi 10 g tuku a zhruba 45 g sacharidů celkovou hodnotou 1200–1300 kJ. Jako v předešlém případě budete mít málo zeleniny, proto si dejte ještě salát bez dresinku a krutonů.“

Sečteno a podtrženo

„Pokud bych měla vybrat jednu ,the best' variantu, hlasovala bych pro Brazer s Razer salátem od KFC. Poměry živin a energie jsou nejlepší. Ženy nemusí sníst obě housky – mohou horní odložit, vyhodit – a muži budou mít díky housce i salátu s masem pocit dobrého nasycení,“ uzavírá hodnocení výživová expertka.

Jen jedno upozornění závěrem: výše uvedené doporučení se týkají hlavního jídla dne, tedy oběda. Zajít si do fastfoodu na tato jídla v rámci svačinky či večeře je podle výživových expertů zásadní dietní omyl...

Reklama

Načítám