Hlavní obsah
3,1
(405)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Vedle osvědčených druhů cukroví zkouším ráda každý rok i nějaké nové – letos jsem sáhla po prastarém receptu na sádlové koláčky. Obsahují minimum ingrediencí, jsou poměrně levné a i příprava vypadala opravdu jednoduše. Neskromně se považuji za celkem zdatnou pekařku cukroví, proto mne překvapilo, že mi chvíli vzdorovaly. Ale nevzdala jsem to, a tady je recept i s radami, podle kterého se vám sádlovky zaručeně povedou.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Na koláčky budete potřebovat:
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g sádla
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce kakaa
  • 5 lžic rybízové marmelády
  • 1 hrst mandlí
Článek

Postup:

01.

Příprava těsta je nezáludná – do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte špetku soli, sádlo a kakao (viz první tip) a rukou vypracujte hladké, hebké a pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici do druhého dne.

První tip: Díky sádlu je základní těsto nádherně sněhobílé, červená marmeláda s ním skvěle kontrastuje. Dáváte-li přednost „čokoládovému“ cukroví, vmíchejte do celého těsta kakao. Nebo nechte polovinu bílou a do zbytku vmíchejte jednu lžíci kakaa. Musíte ho ale řádně zapracovat, aby se těsto obarvilo rovnoměrně.

02.

Druhý den předehřejte troubu na 170 stupňů. Z poloviny těsta vyválejte hada, odkrajujte z něj asi 2centimetrové kousky a z nich uválejte kuličky.

Druhý tip: Sádlovky v troubě nabudou, kuličky dělejte spíš menší. Můžete kousek těsta odvážit – ideální sádlovka váží 8–10 gramů, je to přibližně velikost většího lískového oříšku.

03.

Obráceným koncem vařečky udělejte v každé kuličce hlubší důlek a skládejte je s rozestupy na plech vyložený papírem na pečení.

Třetí tip: Podle některých receptů se plní sádlové koláčky marmeládou už před pečením – nedělejte to. Koláčky se v troubě zvětšují, nakonec zůstane ve velkém důlku trocha spečené marmelády a nevypadá to hezky.

04.

Pečte v předehřáté troubě asi 12–15 minut. Hotové sádlovky jsou na dotyk suché, barva ale musí zůstat nezměněná. Po vytažení z trouby na plechu ještě dojdou.

05.

Koláčky nechte zchladnout a důlky naplňte kyselejší marmeládou a mandlí.

Poslední tip: Použijte mechanizaci. Pomocí zdobicího sáčku nebo stříkačky naplníte koláčky rychle a čistě, jenom musíte použít marmeládu bez peciček a slupek ovoce. I když se rozhodnete zdobit koláčky mandlí, kápněte kvůli chuťovému kontrastu trochu marmelády i pod ni.

06.

Naplněné koláčky nechte na vzduchu zaschnout do druhého dne. Přípravu si můžete nechat na poslední chvíli – sádlovky jsou křehké hned po upečení.

Znáte toto cukroví? A jak vám chutná?

Reklama

Související témata:

Načítám