Hlavní obsah

Sbíráte houby? Jejich sušení má svá jasná pravidla

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli jste už letos na houbách? Češi jsou národ houbařů. Ačkoli každý má svůj osvědčený les a také způsob, co s nimi udělat, je dobré si občas shrnout hlavní zásady, které je třeba při sběru a zpracování hub dodržovat.

Článek

Houbaření má některá pravidla, jež bychom si právě teď, kdy jsou lesy této pochoutky plné, měli společně připomenout.

Houby, které použijete k dalšímu zpracování, by měly být především zdravé, nečervivé, pevné a bez známek plísní. Zpracování hub začíná už při jejich sběru, proto si nezapomeňte vzít do lesa košík nebo aspoň prodyšnou látkovou tašku. Do igelitu houby nesbírejte, konzumace zapařených hub předznamenává zdravotní obtíže. Ale především sbírejte jen houby, které bezpečně znáte, a i ty si ještě dvakrát prohlédněte. Otravy mohou končit tragicky.

Sušení hub pro celoroční použití

Ačkoli mohou houby v čerstvém stavu obsahovat až 95 % vody, k sušení, kdy se obsah vody sníží až na 5 %, se hodí výborně. Doba sušení na novinovém papíře je dávno pryč. Kdo by chtěl „mlsat“ tiskařskou čerň a kousky papíru, když se nabízí hned několik dalších, a navíc spolehlivějších metod? Pokud přece jenom budete sušit houby na papíře, volte alespoň takový, na který se houby nebudou tolik lepit, například papír na pečení.

Sušicí síta

Pro sušení venku i v bytě jsou k dostání sušicí síta, která si můžete i sami vyrobit natažením sítě proti hmyzu nebo jemné záclony na rám. Kovová síta pro tento účel nepoužívejte. Zajímavou inovaci nejen pro sušení hub představuje závěsná vícepatrová sušicí sít.

Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

Na sušení hub se víc hodí tvrdší druhyFoto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

Domácí sušička spolehlivě usuší i houby

Sušení hub v sušičce je rychlé a nehrozí, že by houby začaly během sušení plesnivět. Za několik hodin je usušíte i v troubě, je však třeba hlídat teplotu, která by neměla překročit 40 °C. Ideální je trouba s ventilátorem, která rovnou odvádí vlhkost. Správně usušené houby by měly chrastit, přesušené se snadno lámou.

Na co si dát při sušení pozor

Houby před sušením nemyjte. Připravili byste se o část aromatických látek. Nakrájejte je na plátky o tloušťce 3–5 milimetrů. K sušení jsou nejvhodnější tvrdší druhy – pravé hřiby a podobně. Naopak tolik oblíbené babky nejsou úplně ideální. Často bývají napadené plísní, která se může během sušení snadno roznést i na ostatní houby. Hned po usušení houby uskladněte do vzduchotěsných nádob.

Houbové koření ze sušených hub

Ihned po usušení je možné houby rozemlít na jemnější prášek. Ideálně se k tomu hodí mlýnek na kávu (vyřazený nebo určený k těmto účelům), rozemlít houby však zvládnou i některé mixéry, případně vy ručně v hmoždíři. Hrubší konzistence dosáhnete podrcením kuchyňským válečkem. Prášek pak využijete do pokrmů samostatně nebo ve směsi s bylinkami jako houbové koření.

A co nakládání? Ať již zvolíte jakýkoli recept, nezapomínejte, že houby vyžadují ke sterilaci teplotu 90 °C minimálně po dobu 20 minut. Před sterilací je vhodné houby pár minut předvařit (václavky déle) a teprve poté dávat do skleniček.

Houbová inspirace

Hub máte plný košík a přemýšlíte, co uvařit dobrého? Pokud už vás smaženice, houbové omáčky či polévky omrzely, originální inspiraci najdete v článku 3 skvělé recepty pro milovníky hub. Výborné jsou také houby naložené v pikantním oleji.

A nezapomeňte, že čerstvé houby prodávané v obchodech si můžete dopřát po celý rok, více se dočtete v článku Hlíva ústřičná? Skvělá na hubnutí i oslabenou imunitu!

Chystáte se zavařovat? Držte se těchto rad a triků! 

Reklama

Načítám