Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Ochutnejte s námi hráškový krém se slaninou, jehněčí kotletky s gratinovanými brambory a špenátem nebo vaječnou tlačenku či žemlovou nádivku!

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 150 g listového špenátu
  • 500 g brambor
  • 2 ks šalotky
  • 50 g medvědího česneku
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 dl omáčky demi-glace
  • 400 g jehněčího hřbetu
Článek

Na gratinované brambory si připravte 500 g brambor, bílý pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 200 ml 30% smetany. Na špenát si nachystejte 150 g nejlépe čerstvého listového špenátu, 50 g medvědího česneku, 2 šalotky, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Postup: Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zesklovatět v hrnci na kousku másla. Přidejte na kousky pokrájené oloupané brambory a hrášek a vše orestujte doměkka. Pak směs zalijte vývarem a ponorným mixérem rozmixujte na hladký krém. Na suchou pánev položte plátky libové slaniny a z obou stran ji opečte – vzniknou tak slaninové chipsy, kterými polévku při servírování dozdobíte.

Brambory oloupejte, opláchněte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do zapékací misky. Osolte je a přidejte bílý pepř, prolisujte k nim 2 stroužky česneku a zalijte je smetanou tak, aby byly ponořené. Vložte je do trouby předehřáté na 140 stupňů a pečte asi 40 minut.

Mezitím si nachystejte maso a špenát. Celý hřebínek masa osolte a opepřete a ze všech stran orestujte na oleji, aby se maso zatáhlo. Při přípravě medium (středně propečené) hřbet vložte na 10–12 minut do trouby předehřáté na 150 stupňů. Po upečení hřbet ostrým nožem rozkrájejte na jednotlivé kotletky – při medium jsou krásně šťavnaté. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Přidejte propláchnutý a odkapaný špenát, pokrájený medvědí česnek (pokud ho neseženete, můžete do špenátu zarestovat plátky klasického česneku) a vše zprudka opečte – špenát je hotový během pár okamžiků – a dochuťte solí a pepřem.

Tip: Medvědí česnek je jednoletá bylina, která volně roste i v české přírodě. Jeho chuť je podobná česneku a pórku a obsahuje několikanásobně vyšší množství léčivých látek, než klasický česnek. Používá se k počištění krve a pomáhá s trávicími potížemi.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Servírování je jednoduché – porci zapečených brambor vložte doprostřed talíře, na ně naservírujte špenát a obložte je jehněčími kotletkami. Talíř dozdobte omáčkou demi-glace.

Na 2 porce tlačenky potřebujete: 3 natvrdo uvařená vejce, 150 g majonézy, 1 kyselou okurku, 60 g žluté a červené papriky, pažitku, podle chuti kousek uzeného masa a šunky, jeden sáček želatiny.

Postup: Vejce přes krájecí kolečko nakrájejte na kostičky a smíchejte je s majonézou, nadrobno pokrájenou kyselou okurkou a paprikami. Přidejte pažitku a případně uzené maso či šunku a promíchejte s želatinou připravenou podle návodu na sáčku. Směs nalijte do formiček na puding a v lednici nechte ztuhnout.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Na 2 porce nádivky potřebujete: 1 malé balení toastového chleba, 70 g másla, 2 velká nebo 3 malá vejce, 50 g mandlových lupínků (koupíte v obchodech), 2 lžíce oleje na smažení, 100 ml 30% smetany, pokud najdete, tak mladé kopřivy, případně hrst nasekané petrželky.

Postup: Toastový chléb (nebo veku, housky…) nakrájejte na kostičky a opečte je na másle. Zatímco budou chladnout, orestujte na pánvi mandlové lupínky. K vychladlým kostičkám přidejte vaječné žloutky, sůl, pepř, opražené mandlové lupínky, nasekané kopřivy (nezapomeňte na rukavice, pálí!) či petrželku a smetanu, vše promíchejte a na závěr vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Z hmoty vytvarujte válečky, zabalte je do bílého plátěného ubrousku nebo utěrky. Látku na krajích převažte nití, aby se během vaření nerozmotala! Nádivku vařte v parní lázni asi 15 minut. Nádivku není nutné péct – opečený je už toastový chléb a mandle!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Reklama

Načítám