Hlavní obsah

Sex se starším mužem. V čem se liší a jak postupovat?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Co si myslíte o milování se starším mužem? Přitahuje vás? Nebo naopak odpuzuje? Patříte k těm, kteří oceňují jeho přínos? Tohle jsou pro a proti laškování s milencem, který již nepatří mezi vyjukané mladíčky!

Článek

Čas zastavit prostě nelze. Stárnutí je přirozenou součástí našich životů a bohužel se odráží nejen na fyzickém vzhledu, ale i na sexuálním výkonu. Ne vždy se však musí jednat o katastrofu, ba naopak! Podle irského sexuálního kouče Seana Jamesona se sex se staršími muži pojí s mnoha pozitivy. Jakými?

Má zkušenosti

„Šance, že sex se starším mužem bude lepší, je velká. Vyzrálý, zkušený muž ví, co ženy potřebují, a jeho znalosti a schopnosti přesahují naivní představy jeho mladších kolegů. Osobně jsem se ve svém životě setkal s mnoha mladšími ženami, které vyloženě toužily poznat, co je to empatie, něha a pozornost ze strany stárnoucích pánů,“ popisuje na svém blogu Sean Jameson.

Nepovažuje penis za jediný orgán potěšení

„Jednu věc, kterou mladší milenci nedokážou pochopit, je, že penis není jediný orgán zabývající se sexem. A vlastně nemusí být ani tím nejdůležitějším,“ dál popisuje sexuální kouč, který upozorňuje na vynalézavost starších mužů. Ti se snaží svoje milenky potěšit i jinak než jen pohyby dovnitř a ven. Více si hrají, nejsou tak soustředění na výkon, častěji používají ruce, ústa i pomůcky. „Obecně dopřávají svým partnerkám víc času na předehru i orgasmus, méně spěchají,“ dodává Sean Jameson.

Je empatičtější a chápavější

Mladší ročníky často orgasmus vidí jako nutnost i vaši osobní zodpovědnost. Tento postoj pochopitelně vytváří tlak. „Jak muži stárnou, přicházejí na to, že vyvrcholení není to jediné hezké, co lze při sexu zažít, a rozhodně nedávají svým partnerkám najevo, že se snad mají kvůli jeho absenci cítit provinile,“ popisuje irský kouč s tím, že se čím dál častěji setkává s muži, kteří v posteli poznávají nové možnosti a pečují o svoje partnerky od začátku do konce. (Pochopitelně tím nemyslí ty, kterým je například „jen“ dvacet let.)

Na druhou stranu není vše pouze zalité sluncem. Samozřejmě existují i nevýhody sexu se starším mužem. Které to jsou?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Mladí muži v posteli často spěchají a na partnerku tlačí, ti starší jí dávají víc prostoru i časuFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Problémy s erekcí

Již Jan Raboch, profesor sexuologie a vedoucí pražského Sexuologického ústavu, hlásal, že samozřejmě nelze neuvést, že u stárnoucího muže trvá déle, než se dostaví ztopoření, a často bývá nutné přímé dráždění samotného pohlavního údu. „To však je již spíše záležitost znalé a kooperující partnerky,“ tvrdil zmíněný odborník s tím, že tato a některé další změny v průběhu fyziologických pochodů odrážejí celkové zpomalení a pokles intenzity sexuálního vzrušení, avšak není důvod, aby se hodnotily jako porucha.

Mnohdy pomáhají léky a léčebné postupy, ale také přestávky, erotické hračky (například kroužky na penis) či přechod na jiné aktivity.

Menší zájem o sex

„Jak muži, tak ženy mají s přibývajícím věkem zkušenosti s poklesem hormonů. Proto v důsledku snížení hladiny testosteronu může u staršího muže docházet ke snížení fyzické a sexuální výkonnosti, ke ztrátě chuti do života, náladovosti, nervozitě, nespavosti či podrážděnosti,“ vyjmenovává Sean Jameson.

Co s tím? Pochopení ze strany partnerky, aktivní pohyb, strava bohatá na zeleninu a bílkoviny z kvalitních mas (podporují tvorbu testosteronu), absence kouření, vynechání alkoholu, to všechno problémy zmírňuje.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Kvůli poklesu hladiny testosteronu může u starších mužů docházet ke snížené výkonnosti i ztrátě chuti: na sex i do životaFoto: Rido, Shutterstock.com

Chybějící síla a pružnost

Jak stárneme, těla jsou méně schopná, dochází ke ztrátě svalového tonusu, přibývá tuku, chybí pružnost i síla. Pokud zrovna netrváte na akrobatických milostných pozicích, možná vám milenec s nějakým tím pomyslným křížkem na krku bude vyhovovat. Nebo taky ne. Záleží na vašich preferencích.

Zároveň počítejte s tím, že zralí milenci vědí, co chtějí, a mají jasnou představu o podobě svých milenek, do které ale nemusíte pasovat. I tak si však mohou pohrávat s vašimi city a brát vás jako trofej. A tady už přichází na řadu věc, která pojí mladší i starší: pokud nechcete mít oči pro pláč, nemilujte se s někým, kdo vám jako člověk nesedí.

A jak to vidíte vy? Mladší, nebo starší milenec? Který je lepší?

Reklama

Načítám