Hlavní obsah

Škola vaření ze zdravých potravin: Jáhly pomáhají i v hubnutí!

Foto: thinkstock

Nové potraviny vám oživí jídelníček. Stačí najít odvahu na změnuFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte, co je quinoa, bulgur a co se dělá z adzuki? Přinášíme vám nový seriál: Škola vaření ze zdravých potravin. V prvním díle si připravíme chutná jídla z jáhel. Ke snídani, k obědu i k večeři!

Článek

Pojďte se seznámit s potravinami, které jste doposud neznali a nepoužívali, ale jsou zdravé, chutné, a dokonce i levné. Každý díl bude věnován konkrétně jedné z nich. Dozvíte se, jak upravovat třeba tofu, tempeh, červenou čočku, kerndotto a další, včetně tipů na recepty (i námi vyzkoušenými). Tím vám chceme usnadnit cestu v hledání a poradit, jak chutně a zdravě vařit.

Jáhly pomáhají v hubnutí

První díl věnujeme jáhlám. „Jáhly jsou velmi zdravá potravina a skvěle se hodí i pro hubnutí,“ uvádí kouč zdravého životního stylu Ing. Martin Škába. „Obsahují velké množství vlákniny, která má blahodárné účinky na správné fungování střev. Mimo jiné patří mezi komplexní sacharidy, takže se do těla pomalu uvolňují, energie vám dlouho vydrží a mají minimální tendenci ukládat se do podkožního tuku,“ doplňuje odborník.

Co ještě?„Jáhly jsou bohaté na zinek, železo, draslík a hořčík, které obecně ve stravě chybí,“ doplňuje Nikola Hanyšová, poradkyně pro výživu a pohyb. „Mají nízký glykemický index, takže jsou velmi vhodné i pro diabetiky.“ Cena 500 g jahel se pohybuje kolem 35 korun.

Co z nich uvařit?

Jáhlová kaše k snídani

Suroviny pro 1 osobu: 60 g jahel, 10 kusů ořechů (mandle, kešu, para ořechy, lněné semínko), pár rozinek, mletá skořice, kakao nebo agávový sirup, kousek banánu, jablka nebo sušené ovoce, 3 lžíce bílého jogurtu

Foto: isifa

Jáhlová kaše vám po ránu udělá dobře: zasytí i zahřejeFoto: isifa

Postup: Jáhly uvařte dle návodu, tedy asi 20 až 30 minut. Přeceďte a přidejte pár mandlí, kešu, para ořechů a rozemletého lněného semínka a trochu sušeného či čerstvého ovoce (banán, jablka), rozinky a skořici. Do všeho nalijte jogurt (může být, ale nemusí) a dochuťte agávovým sirupem či pravým kakaem. Tahle kaše vás po ránu zahřeje a udělá dobře vašemu žaludku.

Jáhlové karbanátky k obědu

Suroviny pro 2 osoby: 200 g jahel, olej, bylinky (majoránka, bazalka, koriandr), pepř, sůl, sójová omáčka, kukuřičná mouka

Foto: isifa

Karbanátky z jahel jsou zeleninovou alternativou těch klasických masovýchFoto: isifa

Postup: Nejdříve suché jáhly prudce opražte na pánvi, slupka popraská a po uvaření budou měkčí. Pak je dejte vařit do vody, až úplně změknou. Přisypte kukuřičnou mouku, rozmíchejte a zakápněte sójovou omáčkou. Přidejte bylinky, nejlépe čerstvé (majoránku, koriandr, bazalku) a z těsta vytvořte malé placičky. Kdo chce, osmaží si je zhruba 10 minut na oleji na pánvi, kdo hlídáte kalorie, dejte je na pečicí papír do trouby na 180 stupňů a pečte nejméně 20 minut.

Jáhly s teplou zeleninou k večeři

Suroviny pro 1 osobu: 60 g jahel, mrazená zelenina mix, popřípadě jiná vaše oblíbená nebo cuketa či lilek, 1 cibule, koření dle chuti, sýr na strouhání, 2 rajčata

Foto: thinkstock

Lehká večeře? Jáhly s teplou zeleninouFoto: thinkstock

Postup: Jáhly uvařte a mezitím si připravte zeleninu – na pánvi ji poduste na cibulce, dochuťte kořením, poté vmíchejte hotové jáhly. Přidat můžete případně sýr či čerstvá rajčata.

Zkusíte si tahle jídla uvařit a ochutnat? V příštím díle se těšte na recepty z bulguru.

Reklama

Načítám