Hlavní obsah

Skvrny od potu: 10 tipů, jak se jich zbavit

Foto: thinkstock

Použití antiperspirantů vás od skvrn na oblečení neuchráníFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte nechávat své oblíbené bílé tričko ve skříni jen proto, že na něm jsou skvrny od potu. Možná je díky následujícím radám konečně vyperete.

Článek

Pot sám o sobě je čirá tekutina, která není cítit. Zápach vzniká až ve fázi jeho rozkladu. Pach potu si nesete v genech, ovlivňuje ho i stres, nemoc.

Skvrny od deodorantů

Někdy jsou na oblečení skvrny spíš od přípravků, které vám mají pomoci proti pocení nebo zápachu potu.

„Z pohledu naší zkušenosti z čistírny máme nejraději pevné antiperspiranty bez vůní na 24–48 hodin. Ty nezanechávají na oděvech bílý povlak. Nemáme rádi takzvané kuličky a spreje. Některé druhy pevných deodorantů nechávají na oděvu vysokou vrstvu bílé hmoty, která se hůře odstraňuje a před samotným praním je třeba ruční předčištění,“ říká Dagmar Janatová z Čistírny oděvů Daja.

Foto: thinkstock

Na skvrny od potu platí namočení například do lázně s jádrovým mýdlem nebo citronovou šťávouFoto: thinkstock

Čím odstranit skvrny potu?

Pot z jakéhokoli textilu je zapotřebí dostat co nejrychleji, aby nemohl na látku působit. Stačí oblečení namočit do vlažné vody s mýdlem nebo trochou tekutého pracího prášku – propocené oblečení nestačí jen „vyvětrat“.

Pokud na oblečení již skvrny od potu máte, pak musíte postupovat podle toho, zda jde o bílé, či barevné prádlo. Některé metody na odstranění skvrn mohou poškodit zabarvení, takže si vlastně moc nepomůžete.

  • Prášek na prádlo – na bílé prádlo můžete použít klasický prášek. V případě starších skvrn z něj udělejte za pomoci vody kašičku, kterou vetřete do látky v oblasti skvrny, a pak namočte na několik hodin do vlažné vody. V případě barevné látky zvolte tekutý prací prostředek na barevné prádlo (nebo na černé).
  • Jádrové mýdlo – klasické jádrové prací mýdlo je také vhodným řešením na odstranění skvrn, aniž byste se museli bát o barvy textilu. Na skvrny od potu funguje i mýdlo žlučové.
  • Sůl– to byla zbraň našich babiček. Hrst soli do litru vody a oblečení v tomto roztoku namáčet před klasickým vypráním. Sůl můžete použít i na odstranění těchto skvrn ze svetrů.
  • Kyselina citronová – je vhodná na bílé i barevné prádlo. Skvrny od potu můžete odstranit díky lázni, kterou připravíte asi z 10 g kyseliny citronové na litr horké vody. Oblečení do něj namočte minimálně na hodinu před tím, než ho dáte normálně vyprat. Použít můžete i citronovou šťávu.
Foto: thinkstock

Klasické vyprání na skvrny od potu nemusí zabratFoto: thinkstock

  • Ocet – proti zápachu a skvrnám pomůže i lázeň v octovém roztoku. Můžete použít ocet vinný i kvasný lihový. Dejte ho zhruba tři lžíce na litr vody a prádlo po několikahodinovém odmáčení normálně vyperte.
  • Jedlá soda – naneste ji jen na skvrny, které jste ale předtím namočili. Sodu je zapotřebí nechat působit ideálně přes noc.
  • Čpavek – můžete použít roztok z deseti dílů vody a jednoho dílu čpavku, který necháte krátce působit, a pak vyperete v ruce s mýdlem nebo práškem.
  • Chlor – jeho použití je rizikové, protože může látku vybělit příliš, nebo ji i v případě umělých vláken poškodit. Proto ho volte jen jako výjimečné řešení pro bílý textil a zkoušejte co největší ředění.
  • Líh– zhruba desetiprocentním lihovým roztokem můžete potírat i skvrny na barevném oblečení.
  • Čistírna – pokud si nejste jisti, pak se svěřte odborníkům. „Ani čistírna není v tomto případě 100% jistota. Při předávání oděvu na zašpinění potem výslovně upozorněte. Kvalitní čistírna vám dopředu sdělí, zda je odstranění vůbec možné a nakolik. I tak je nutné počítat s tím, že na oděvu zůstane zesvětlení, nebo naopak tmavší skvrna,“ říká Martin Janata z 1. internetové čistírny oděvů.

Jakou máte zkušenost s odstraňováním těchto skvrn vy? Napište nám ji.

Reklama

Načítám