Hlavní obsah
3,4
(28)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete švestky a nevíte s čím je zkombinovat, aby byl váš koláč nejlepší? Zkuste marcipán! Jeho sladká mandlová chuť totiž s kyselými švestkami tvoří super dvojku!

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
Koláč
  • 40 g másla
  • 120 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 20 g cukru krupice
  • 1 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 500 g švestek
  • 50 g marcipánu
Drobenka
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 40 g másla
  • 1/2 lžičky skořice
Článek

Postup

01.

V misce smíchejte 2 lžíce teplého mléka se lžící cukru a nadrobeným droždím a nechte vzejít kvásek. Polohrubou mouku smíchejte v misce se solí a cukrem. Pak přidejte zbylé mléko, máslo žloutek a vykynulý kvásek a vypracujte řidší lepivé těsto. Nechte ho v misce, přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.

02.

Krok 2: Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na půlky. Vykynuté těsto natlačte do formy tak, aby bylo všude stejně silné. Pak na něj nastrouhejte půlku připraveného marcipánu, na něj naskládejte švestky, které zasypte zbylým marcipánem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Z třtinového cukru, hrubé mouky másla a skořice vypracujte drobenku, kterou celý koláč posypte. Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 175 °C na 25 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám