Hlavní obsah
3,3
(21)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Vynikající recept na tvarohové lívanečky. Výhoda pro vás kromě skvělé chuti? Hotové je budete mít za chviličku.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Lívance
  • 2 ks vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce rostlinného oleje
Omáčka
  • 4 ks blum
  • 1 hrst bílého hroznového vína
  • 20 ml citronové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g másla
Článek

Postup

01.

Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s tvarohem a mlékem a metlou vyšlehejte dohladka. Pak přidejte mouku a nakonec i sníh vyšlehaný z bílků (aby se šlehal lépe, můžete k bílkům přidat špetku soli) a na pánvi potřené kapkou oleje usmažte zlatavé lívance. Výsledné množství záleží na velikosti placiček.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Omyté blumy vypeckujte a nakrájejte na osminky. V pánvičce rozehřejte kousek másla, přidejte blumy, posypte cukrem a skořicí a přidejte citronovou šťávu. Vše promíchejte a krátce poduste, dokud blumy nepustí šťávu a omáčka nezhoustne do konzistence hustějšího sirupu. Nakonec vmíchejte na poloviny pokrájené kuličky hroznového vína a lehce je prohřejte.

Skvěle chutná omáčka také z malin či ostružin, na podzim můžete použít švestky nebo pevnější hrušky.

03.

Lívance podávejte přelité ovocnou omáčkou a ovocem. Lívanečky doporučujeme udělat rovnou klidně z dvojnásobné dávky. Pokud nějaké zbudou (což je víc než nepravděpodobné :-)), dají se velmi jednoduše zamrazit.

Reklama

Související témata:

Načítám