Hlavní obsah

Sladký koláč z cukety? Zkuste ho!

Foto: Petr Makovička

Nadýchaný moučník s cuketouFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že už snad neexistuje recept na cuketu, který byste neznali? A co cuketa nasladko? Ten, kdo ji ještě nevyzkoušel, o hodně přišel. Koláč z ní je výborný, a hlavně není suchý! A podle chuti můžete do těsta přidat, co vás napadne. Zkusíte ho s námi třeba jako variantu bábovky ke kávě?

Článek

Cuketa nasladko? Ta představa vám přijde „divná“? Stejně jako existují sladké bramborové nebo mrkvové koláče, i z cukety se peče. A receptů na ni existuje spousta. Pro svou téměř neutrální jemnou chuť je velmi variabilní a koláč z ní je nadýchaný a šťavnatý. Nevěříte? Není nic jednoduššího než to vyzkoušet!

Na sladký cuketový koláč s krémem budete potřebovat následující suroviny: 3 hrnky nastrouhané cukety, 4 vejce, 2 hrnky cukru písku, 1 hrnek slunečnicového oleje, 2 hrnky hladké mouky, 100 g hořké čokolády, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžičku soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky vanilkového extraktu. Na krém: 200 g lučiny, 200 g 30% zakysané smetany, 100 g cukru moučka.

Foto: Petr Makovička

Potřebné přísadyFoto: Petr Makovička

Šťavnatý koláč

Vejce a cukr vyšlehejte do pěny a přidejte olej. Dobře promíchejte a vsypte suché ingredience v podobě mouky, prášku do pečiva, jedlé sody, skořice a soli. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu a vanilkový extrakt (jak na něj, se dozvíte zde). Připravte si velkou vysokou formu na koláč a vyložte ji pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.

Foto: Petr Makovička

Ze základních ingrediencí připravte těstoFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Přidejte nastrouhanou cuketuFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Těsto dobře promíchejteFoto: Petr Makovička

Těsto nalijte do formy a na závěr posypte nasekanou čokoládou. Troubu předehřejte na 175 °C a dejte péct na 50 minut. Pomocí špejle zkontrolujte, zda je koláč hotový. Po vytažení z těsta musí zůstat suchá. Koláč v troubě hodně nabude, takže pokud nemáte velkou formu, udělejte těsto z poloviční dávky.

Foto: Petr Makovička

Přidejte vanilkový extraktFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Těsto nalijte do koláčové formyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Posypte nasekanou čokoládouFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A šup s ním do troubyFoto: Petr Makovička

Jednoduchý krém

Lučinu s cukrem vyšlehejte do pěny, poté vmíchejte zakysanou smetanu a dejte do ledničky ztuhnout. Koláč zdobte nakrájený na talíři. Dále můžete posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládu.

Tipy a triky od Markéty

  • Do cuketového těsta můžete přidat vlašské ořechy, pekanové ořechy, rozinky nebo na kostičky nakrájený ananas, jablka, hrušky, borůvky, a podobně.
  • Hezky vypadá koláč ve formě na bábovku, místo krémového sýra na ozdobu můžete zkusit citronovou nebo rumovou polevu. Smíchejte 100 g moučkového cukru, 1 polévkovou lžíci horké vody a 2 lžíce citronové šťávy. Vše utřete, až je poleva hladká a lesklá. Přelijte přes bábovku, poleva na ní ztuhne. Na rumovou budete potřebovat 250 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 lžíce rumu a lžičku vanilkového cukru. Vše utřete dohladka a přelijte přes moučník.
  • Pokud chcete slavnostněji vypadající moučník, zkuste těsto rozlít do muffinových formiček. Po upečení ozdobte čepicí ze smetanového krému a na špičku zapíchněte ořech nebo posypte čokoládou. Malé dortíky vypadají opravdu nádherně.
  • Po skončení sezony můžete cuketu nahradit strouhanými jablky.
  • Polevu i krém můžete samozřejmě vynechat a sníst koláč jen tak.
Foto: Petr Makovička

A teď už jen ochutnávat!Foto: Petr Makovička

Cuketa stokrát jinak, tak by se dalo nazvat posledních pár týdnů. Z téhle zeleniny se dají tvořit předkrmy, polévky, hlavní jídla, přílohy i dezerty, a je proto škoda ji nevyužít. Další skvělé recepty najdete třeba tady.

Zkoušeli jste už cuketu nasladko a chutnala vám? Pokud ne, zkusíte ji s námi? Budu se těšit na vaše reakce nebo případné tipy na další recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám