Hlavní obsah

Solária mohou zabíjet - braňte se!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Solária mohou za vznik rakoviny kůžeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

O škodlivosti solárií se spekuluje již mnoho let. Teď došlo k průlomu v těchto prohlášeních, když mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny IARC definitivně potvrdila, že solária jsou karcinogenní (tedy že hrozí vznik a rozvoj melanomu - smrtící formy rakoviny kůže). Měli bychom se tedy při návštěvě solária bát?

Článek

Závažná prohlášení vychází z rozsáhlých výzkumů. Odborníci se zaměřili na návštěvníky solárií, kterým je méně než 30 let. Výsledky jsou pro celý svět šokující. Podařilo se prokázat, že navštěvujeme-li solárium pravidelně ještě před 30. rokem života, hrozí nám až 75 procentní riziko rozvoje melanomu na rozdíl od těch, kteří solárium nenavštěvují. Vzhledem k dalším zjištěním a narůstajícímu počtu nemocných lidí navrhuje IARC také přísný zákaz užívání solária pro lidi mladší 18 let. Ve Skotsku tento zákaz již dokonce platí a také u nás se o něm uvažuje.

Proč je solárium nebezpečné?

„Patřím mezi kožní lékaře, kteří používání solárií nedoporučují," říká dermatoložka Katarína Třísková z Asklepionu. „Hlavní složkou UV záření v soláriích je (respektive by mělo být) UVA s malou příměsí UVB ( od 1 %-5 %). Je známo, že majitelé solárií často argumentují, ze UVA záření není škodlivé tak jako UVB. Je prokázáno, že UV záření (UVA především) má podíl na fotostárnutí kůže (tzv. fotoagingu) s rizikem vyššího výskytu hlavně nemelanomové rakoviny kůže (spinaliom a basaliom).

"Podle posledních výzkumů se však u lidí, kteří navštěvují solária, prokázala také zvýšená vnímavost na UVB záření. Z čehož vyplývá, že vyšší či častější expozice UVA záření dělá naši kůži více vnímavou na škodlivé účinky UVB záření v běžném životě,“ varuje odbornice a dodává: „Nebezpečí opalování v soláriu vidím také v tom, že mnoho lidí si zvyklo dlouhodobě, pravidelně a hlavně často solária navštěvovat. Poškození a následky, které to na kůži zanechá, pak vidí bohužel později, a to už bývá pozdě.“

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Solária jsou nejvíc nebezpečná pro mladé lidiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

I když v roce 1986 FDA (agentura zodpovědná za ochranu veřejného zdraví) vydala předpisy vztahující se na provoz solárií, bohužel u nás selhává kontrola, zda se tyto předpisy dodržují. A že na tom nejsme valně dokazuje i nedávný test České obchodní inspekce, která našlapochybení u osmi z celkového počtu deseti kontrolovaných provozoven solárií.

Zapomeňte také na mýtus, že "předopálením" v soláriu se sníží riziko poškození kůže sluncem. „U některých lidí mohou návštěvy solária částečně snížit riziko spálení na prvním jarním či letním sluníčku, případně snížit pravděpodobnost tzv. alergie na sluníčko. Přesto by používání solária mělo být pouze výjimečnou záležitostí.

A co na to provozovatelé solárních studií?

Zeptala jsem se také druhé strany, majitelů salonů, kteří provozují tuto službu. Vesměs všichni jsou z posledních zpráv rozhořčeni, a přesto, že je „okurková“ sezona, tak pokles návštěv zaznamenali. „Hned po uveřejnění prvních zpráv nám klesl počet zákazníků o polovinu, což, pokud bude tento trend pokračovat, může způsobit náš definitivní konec,“ říká Vladimír Trojan, vlastník nejmenovaného solárního studia, a dodává, že pro začínající firmy musí být zprávy z posledních dní stoprocentně likvidační.

Neměly by za trubice nést částečnou zodpovědnost i instalující firmy? „Z posledních zpráv jsem rozhořčená. Nicméně já sama dělám všechno proto, aby se trubice měnily včas, pečlivě hlídám hodiny, a pak volám příslušnou firmu. Ovšem vzhledem k tomu, že se v technice nevyznám, nemohu stoprocentně vědět, zda ona firma udělala vše tak, jak měla.“ Ubezpečuje mě paní Alena Suchomelová, majitelka Salonu Alena. „Všem novým zákazníkům navíc vždy doporučujeme, kolik minut se smí slunit. Určitě je rozdíl, když půjdete několikrát týdně na 20 minut na osmistovku. Já osobně se opaluji tak dvakrát do měsíce na pár minut a díky tomu jsem se nikdy na klasickém sluníčku nespálila,“ dodává majitelka.

K čemu jsou nám krémy?

Lidé, kteří solária navštěvují, si s ochranou kůže zpravidla starosti nedělají, a to ani dnes, když existuje celá řada speciálních přípravků před a po opalování určených přímo do solárií. Proč? Z mé soukromé ankety vyšlo, že nejčastějším důvodem je pohodlnost, vysoké pořizovací ceny přípravků a zapomnětlivost. Setkala jsem se dokonce i s odpovědí, že v nejmenovaném soláriu přípravky nepřímo zakazují, jelikož prý musí poté déle a intenzivněji solárium čistit. Já sama příležitostně solárium navštěvuji a přiznávám, že zdaleka ne pokaždé použiji před sluněním ochranný krém, ale bezprostředně poté se mažu vždy!

Ale jsou speciální krémy vůbec k něčemu? „Jedinou prevencí do solária je krém s UV faktorem. Je to ovšem trochu nelogické, protože pak byste se neopálili. Přípravky, které se v soláriích používají jsou spíše krémy na zklidnění kůže, hydrataci, urychlení zhnědnutí apod.," upozorňuje dermatoložka Katarína Třísková.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejrizikovější skupinou jsou světlovlasí lidéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

UV záření léčí, ale…

Dermatoložka dále poukázala na problém kontroly celkové dávky, kterou dostaneme návštěvami solária. Nejenže nevíme, jak často majitelé mění trubice, ale také často přesahujeme stanovené limity pro opalování. Je třeba ovšem připomenout, že se UV záření používá i k léčbě. Konkrétně jde o fototerapii, která se používá při léčbě lupénky, akné, ekzémech apod. „Zde je to ale pod kontrolou lékaře a s pečlivou dokumetací o celkové dávce. Přesto i tady je nutno počítat s vedlejšími účinky jako nebezpečím vzniku nádorů a tyto pacienty do budoucna sledovat,“ říká Katarína Třísková.

Kdo do solária nesmí

Podle dermatoložky by se soláriím měli vyhýbat lidé s nízkým fototypem (tzn. I. a II. typ - světlá kůže, která se snadno spálí a nezhnědne), s anamnézou nádoru kůže, s výskytem většího počtu mateřských znamének nebo tzv. atypických dyspastických znamének. Bohužel se nedá obecně říci, jak dlouho bychom měli v soláriu pobývat, abychom se nespálili. „Veřejnost se usilovně snaží, aby kožní lékaři určili počet návštěv za rok, které jsou ještě bezpečné. Často se pak uvádí maximum 10 návštěv za rok," dodává dermatoložka.

Jste-li vyznavačkou dozlatova opálené kůže, ruku na srdce, vzhledem k posledním výzkumům byste měla každou návštěvu solária důkladněji zvážit.

Reklama

Související témata:

Načítám