Hlavní obsah

Souboj prvních dam! Ivana Zemanová versus Eva Drahošová: Která by byla lepší?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ani jedna nemá vysokou školu. Obě svoji kariéru upozaďovaly ve prospěch manžela. Jedna se stále usmívá a druhé je vytýkáno, že by své emoce mohla projevovat trochu okatěji. A obě dvě by se mohly stát příští první dámou. Kdo vlastně jsou Ivana Zemanová a Eva Drahošová?

Článek

Rozhodně nás nečeká první dáma typu Francouzky Brigitte Macron (64) nebo Američanky Melanie Trump (47). Ve hře je žena milující černou barvu, nebo ta, která se nebojí i trochu experimentovat. Proti sobě tak stojí současná první dáma Ivana Zemanová (52) a manželka protikandidáta Eva Drahošová (66).

Na první pohled možná mezi oběma ženami není žádný zásadní rozdíl, ale jsou to drobné detaily, které prozrazují, že jsou to dvě naprosto odlišné osoby. Ale i ony mají něco společného. Vlastnost, která spojuje všechny naše nejlepší první dámy: obětavost. Obě za svými muži stojí a podporují je, třebaže každá se k tomu dostala jinou cestou. A mnohdy musely obětovat něco ze svého pohodlí, aby jejich muži byli tam, kde dnes jsou.

Foto: Profimedia.cz

Ivana Zemanová stojí oddaně po boku svého muže od té doby, co se stal prezidentemFoto: Profimedia.cz

Odlišné názory na kandidaturu

Ivana Zemanová se pro roli ženy po boku silného a ambiciózního muže rozhodla už ve chvíli, kdy se seznámili. Na začátku devadesátých let nedostudovala vysokou školu a stala se jeho sekretářkou, brzy i manželkou a poté matkou dcery Kateřiny (24). V prezidentské kampani ho podporovala od první chvíle, a sama dokonce sbírala podpisy.

To Eva Drahošová se se svým mužem potkala na plese knihovníků. Přišel si tam vybrat písařku, která mu přepíše diplomovou práci. Na rozdíl od paní Zemanové sice ihned neskočila po pracovní nabídce a vlastně ani okamžitě nepodlehla jeho kouzlu, ale nakonec ji mladý vědec taktéž „dostal“. Tato její rozvážnost se pak projevila i při prezidentské kampani, nebo lépe řečeno ještě před ní: manželovi kandidaturu nejprve rozmlouvala, že nebude mít čas na vnuky. Jiří Drahoš ale argumentoval tím, že to všechno dělá právě kvůli nim.

Foto: Profimedia.cz

Eva Drahošová se svému muži snažila kandidaturu nejprve rozmluvit. Když zjistila, že necouvne, stala se mu oporou Foto: Profimedia.cz

Když se s rozhodnutím svého manžela smířila, začala ho v kampani plně podporovat, jako to v tu dobu už dávno dělala Ivana Zemanová. Zejména v druhém kole je však aktivnější. Aby Jiří Drahoš stihl oslovit co nejvíce voličů, objíždí města a povídá si s lidmi. Stejně tak to dělá i jeho žena, která se ovšem vydala za lidmi sama, aby byl zásah co nejširší.

Ivana Zemanová zase v posledních dnech před volbou platí za jakousi „glosátorku“, jak sama sebe nazvala v reportáži České televize. A tak ve své kanceláři vyřizuje žádosti své nadace a odepisuje na děkovné dopisy, občas přispěje nějakou poznámkou či radou, ale spíše působí jako pozorovatelka.

Foto: Profimedia.cz

Ivana Zemanová sbírala podpisy pro svého manžela. A oblékla světlou barvu a decentní jasné šperky a měla tak vážně šmrncFoto: Profimedia.cz

Emoce až na prvním místě 

Současné první dámě bývá často vytýkáno, že odmítá hovořit s novináři, nicméně tato, pro některé špatná, vlastnost, se jí teď stala ctností. Oproti ní se totiž Eva Drahošová s médii mluvit nezdráhá, ale zároveň se nechá občas unést emocemi a řekne něco, co by si měla raději nechat pro sebe. Navíc není úplně nejlepší řečnicí. Někteří to ale neberou jako vadu na kráse a tvrdí, že to z ní dělá autentickou ženu, s níž se lze ztotožnit. Žádný učený z nebe nespadl.

A právě emoce a jejich sdílení je to, čím se obě ženy liší nejvíc. Když se Ivana Zemanová před pěti lety stala první dámou, zdálo se, že ze své role není příliš nadšená a že by byla mnohem šťastnější, kdyby její pozici zastávala dcera Kateřina v roli první slečny. Po jistých peripetiích ale svému osudu Ivana Zemanová neušla a začala se učit být tou pravou první dámou. A škarohlídi si ihned našli několik důvodů, proč na ni zaútočit.

Foto: Profimedia.cz

Paní Zemanová bohužel občas volí neforemné a nelichotivé oblečeníFoto: Profimedia.cz

Světlá je dobrá

Že se prý vůbec neusmívá a vedle svého manžela působí útrpným dojmem. Že se špatně obléká, volí nelichotivé střihy, barvy upjaté přespříliš i na paní prezidentovou a že tmavé vlasy ji zbytečně postaršují. Od té doby uběhlo pět let a v mnohém se styl současné první dámy změnil. Z černovlásky je blondýnkou, ale co se týče oblečení, občas je to stále krok vedle.

Její ženské postavě sluší vypasovaná saka, pouzdrové šaty, nikoliv ty rovného střihu, které bohužel (spolu s kulatými výstřihy) dělají její postavu zbytečně robustnější, než by bylo nutné. Pokud to etiketa zrovna dovoluje, klidně by mohly sukně končit lehce nad koleny. Ivana Zemanová ale několikrát zopakovala, že nejlépe je jí v tmavých barvách – nicméně i tmavé oblečení lze osvěžit doplňkem.

Foto: Profimedia.cz

Manželka Jiřího Drahoše po prvním kole voleb začala sama objíždět voliče. A úsměv jí nemizí Foto: Profimedia.cz

Kdo je tu starší?

Oproti tomu Eva Drahošová je o něco více šik. Vždyť jen samotný fakt, že je o 14 let starší než Ivana Zemanová a věkový rozdíl přitom není příliš znát, je výmluvný. Možná to ale dělá také úsměv, který téměř nesundává, možná tvar brýlí, který je trochu výraznější. Manželka Jiřího Drahoše navíc ví, co jí sluší. Její oblíbenou barvou je námořnická modř a nebojí se ani vzorů, které nejsou nikdy extravagantní, ale naopak slouží spíše jako třešnička na dortu. Své outfity navíc zatím vždy dokázala sladit s příležitostí, ke které si je vzala.

Foto: Profimedia.cz

Málokdy jsou vidět Eva a Jiří Drahošovi jinak než ruku v ruce Foto: Profimedia.cz

Ivana Zemanová má navrch co se týče veřejného vystupování a komunikace. Je zdrženlivá, rezervovaná a stojí spíše v pozadí, než aby sama někde příliš exhibovala – to ale nemusí být vždycky na škodu. Kdyby však občas dala najevo, co v sobě skutečně nosí, stala by se jistě ještě přístupnější a sympatičtější. Oproti tomu je Eva Drahošová lidem mnohem bližší, poslední dobou je čím dál víc považována za „inteligentní ženu z lidu“, s čímž se mnoho občanů dokáže ztotožnit. Kreditu lehce pozbývá tím, že občas rychleji mluví, než přemýšlí. Není to ale nic, na čem by se nedalo pracovat. Stejně jako v případě paní Ivany na vzhledu.

Vše důležité k volbě hlavy státu se dozvíte ve speciálu Prezidentské volby 2018 na webu Seznam Zprávy.

Která z potencionálních prvních dam je vám sympatičtější? 

Reklama

Související témata:

Načítám