Hlavní obsah

Souboj receptů: Dva úžasné nepečené dorty na léto!

Foto: Mona Martinů

V létě dejte troubě vale a připravte si raději lahodné nepečené dortyFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete někoho (nikdo ale neříká, že ten někdo nemůžete být vy!) potěšit dortem, ale už při představě, jak v tomhle vedru pouštíte troubu, vás polévá horko? Nevadí, máme pro vás hned dvě řešení!

Článek

První je luxusnější varianta oříškovo-třešňového raw dortu (raw neboli syrová strava znamená pokrm připravovaný při maximálně 42 stupních za účelem zachování maxima živin) bez cukru, který ocení i alergici – neobsahuje lepek ani laktózu a díky spoustě oříšků vám ho bude stačit malý kousek. Druhý dortík je smetanová rychlovka z piškotů, jahod a jogurtu, kterou ocení hlavně děti (a podle toho, jak rychle zmizel v naší redakci, i jejich rodiče).

Třešňový raw dort

Na dort o průměru 24 cm potřebujete: 2 hrnky den předem namočených mandlí, 1 hrnek datlí (pokud jsou suché, tak je alespoň na 2 hodiny namočte do vody), 3 hrnky den předem namočených kešu oříšků, 2,5 hrnku třešní (super jsou ale i jahody nebo borůvky), ½ hrnku agávového nebo javorového sirupu, ½ hrnku kokosového oleje, šťávu z půlky citronu

Foto: Mona Martinů

Oříškový koláč svou sametovou texturou připomíná cheesecake, ale neobsahuje mléko, mouku ani žádný cukr!Foto: Mona Martinů

Postup: Scezené mandle rozmixujte s datlemi a natlačte na dno dortové formy s odnímatelným okrajem.

Dejte chladit do lednice a mezitím si připravte krém: scezené kešu rozmixujte dohladka, přidejte vypeckované třešně, sirup, kokosový tuk a citronovou šťávu a mixujte tak dlouho, až vám vznikne hladká hmota. Rozetřete ji na korpus a nechte několik hodin v ledničce zatuhnout. Okraje pak obtáhněte nožem namočeným do horké vody a sundejte formu.

Nepečený piškotový dort s jogurtem a jahodami

Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 2 bílé jogurty, 2 zakysané smetany, 3 lžíce cukru moučka, 2 pytlíky piškotů, 1 smetanu na šlehání, ztužovač šlehačky (nemusí být, ale já používám), 500 g jahod (či jiného ovoce) + na další na ozdobu

Foto: Mona Martinů

Jahody jsou klasika, ale nic nezkazíte ani jiným sezonním ovocem nebo i kompotemFoto: Mona Martinů

Postup: V misce rozmíchejte jogurty, zakysané smetany a cukr. Dortovou formu vyložte vrstvou piškotů, na ně dejte polovinu jogurtové směsi, poklaďte pokrájenými jahodami. Celý postup zopakujte, nakonec dejte ještě jednu vrstvu piškotů.

Tyto poslední piškoty mírně pokropte vodou (do vody lze přidat citronovou nebo pomerančovou šťávu, nebo pokud používáte kompotované ovoce, šťávu z kompotu).

Nakonec ušlehejte smetanu a natřete ji na poslední piškotovou vrstvu. Celý dort nechte přes noc ztuhnout v lednici (když je nejhůř, stačí dvě tři hodinky) a před podáváním dozdobte ovocem.

Jaký je váš oblíbený nepečený dort?

Reklama

Načítám