Hlavní obsah

Souboj receptů: Dýňová polévka i sladký koláč

Foto: Greta Blumajerová

Ivana s Renatou se pustily do dýňových dobrotFoto: Greta Blumajerová

Reklama

K září dýně neodmyslitelně patří a my doufáme, že je máte rádi stejně jako redaktorka Renata a čtenářka Ivana. Obě se totiž do souboje vrhly přímo srdnatě!

Článek

Pokud je dýně vaší srdeční záležitostí stejně jako účastnic dnešního souboje, oba dva recepty si zamilujete. Těch na dýňovou polévku totiž nikdy není dost (a ta Renatina je výjimečně lahodná!) a sladkých koláčů? Tuhle otázku si zodpovězte sami. Třeba při zapínání trouby :-).

Renatina dýňová polévka s kokosovým mlékem

Na plný hrnec (asi 5–6 večeřových porcí) potřebujete: 1 dýni hokkaidó, 1 menší máslovou dýni, 1 plechovku (400 ml) kokosového mléka, sůl, pepř, podle chuti curry pastu a olivový olej

Foto: Greta Blumajerová

Dýňová polévka má mnoho receptů a výsledek bývá výtečnýFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu zapněte na 175 stupňů. Dýně omyjte, oloupejte, nakrájejte na kousky a ty rozložte na plech na pečicí papír. Trochu je zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete je. Pečte asi 35 minut, dokud nejsou dýně měkké a nejsou místy lehoučce tmavší.

Pak je vložte do hrnce, který postavte na plotnu. Dýni za postupného přidávání vody (potřeba je asi 1 litr) rozmixujte. Do vzniklé kaše vlijte celou plechovku kokosového mléka, podle potřeby ještě rozředte vodou na požadovanou konzistenci a hotovou polévku nechte prohřát. Teď už stačí dochutit solí, pepřem, curry pastou a můžete podávat!

Ivanin sladký dýňový koláč

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 150  g hladké celozrnné mouky, 175  g studeného másla, 20  g třtinového cukru, 2 žloutky z velkých vajec, špetku soli

Na náplň si připravte: 450 g dužiny dýně (ideální je hokkaidó nebo máslová), 400 g kondenzovaného mléka, 2 vejce, 160 g třtinového cukru, 1 lžičku skořice a muškátového oříšku, 250 g tvarohu, citronovou kůru z 1/2 citronu a hrst sušených meruněk

Na ořechovou krustu si nachystejte: 60 g másla, 120 g směsi libovolných ořechů (lískové, vlašské, kešu, pekanové...) a 100 g třtinového cukru

Foto: Greta Blumajerová

Koláč zdobí lahodné oříšky v cukruFoto: Greta Blumajerová

Postup: Do mouky prosáté se solí zapracujte tuhé máslo, postupně přidejte cukr a žloutky. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout aspoň 30 minut v chladu. Mezitím dýni uvařte do měkka (hokkaidó se nemusí loupat), nechte vychladnout, a poté ji rozmixujte s kondenzovaným mlékem, vejci, třtinovým cukrem, skořicí a muškátem. Tvaroh ochuťte citronovou kůrou.

Odpočinuté těsto rozválejte, urovnejte do dortové formy vyložené pečicím papírem tak, aby zůstaly asi 1,5–2 cm vysoké okraje, a dejte asi na 10 minut péct do trouby roztopené na 170 stupňů. Předpečené těsto potřete ochuceným tvarohem, na něj položte pokrájené sušené meruňky, přelijte dýňovou směsí a dejte péct asi na 40 minut do vyhřáté trouby.

V kastrůlku rozpusťte máslo a přimíchejte ořechy a cukr. Zahřívejte na mírném ohni tak dlouho, dokud se máslo do ořechů nevsákne. Oříškovou hmotu naneste na mírně vychladlý koláč a dejte ještě na 3–4 min pod gril. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo jogurtem.

Je dýně i vaše oblíbená zelenina? A připravujete ji raději naslano, nebo nasladko? Podělte se o Vaše recepty!

Reklama

Načítám